RAT PODIJELIO SVIJET SPORTA

Sportaš porukom Palestincima podignuo prašinu: Ako mi Alah dopusti...

Hamzat Čimajev
Instagram
23.10.2023.
u 11:06

MMA borac Čimajev na engleskom slao poruku mira, a na čečenskom zazivao odlazak u rat

Svoju 294. priredbu najjača svjetska organizacija slobodne borbe (UFC) organizirala je u Abu Dhabiju. Bila je to večer kojom su dominirali borci muslimanske vjeroispovijesti rođeni u dvjema republikama Ruske Federacije, Dagestanu i Čečeniji.

U glavnoj borbi večeri Dagestanac Islam Mahačev nokautirao je Australca Volkanovskog, i to već u prvoj rundi. Mahačev je nakon pobjede kazao da neće slaviti ovu pobjedu jer se lude stvari događaju u svijetu i da su svi oni uz Palestinu.

U sunaslovnoj borbi sučelili su se Čečenac Hamzat Čimajev i američki Nigerijac Kamaru Usman koji je prihvatio borbu 10 dana prije, ne pripremajući se za nju. Pružio je odličan otpor Čimajevu, ali za nešto više nije imao energije.

Kada se, nakon pobjede, domogao mikrofona, Čimajev je odaslao snažnu poruku: "Nisam bio sretan u kavezu jer djeca umiru u ratnih sukobima. Muslimani, kršćani, Židovi, držimo se zajedno. Dopustite nam da živimo dobar život."

Baš kada je raznježio publiku u dvorani, ali i onu televizijsku, Čimajev je pokazao i svoje drugo lice i tako svojim postupkom, na neki način, definirao licemjerje. Naime, na čečenskom jeziku odaslao je neku drugu poruku koja je, otprilike, ovako glasila:

– Ako mi Alah dopusti, kunem se, ići ću tamo kao prva osoba od Boga koji će mi dati pušku i dopustiti da idem u Palestinu... Ako dobijem dopuštenje da se borim za Alaha, spreman sam umrijeti za njega.

Bio je to još jedan primjer činjenice da je najnoviji izraelsko-palestinski rat podijelio i svijet sporta. Tako je marokanski nogometaš u sastavu Bayerna Noussair Mahraoui izazvao bijes u Njemačkoj podržavajući Palestinu citatom iz Kur'ana. U Španjolskoj trener Granade nije poveo na gostovanje Shona Weismanna, jedinog Izraelca u Primeri, koji je putem društvenih mreža slao poruke koje potiču na mržnju.

Sve češći protesti muslimana diljem Europe ponukali su organizatore gostovanja košarkaša Makabija u Euroligi da te utakmice učine najbolje čuvanim u povijesti ovog natjecanja pa je tako u Valenciji utakmicu osiguravalo 700 policajaca. 

 
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije