Ivica Osim poručuje:

Spustite se na zemlju! Bolje sami, nego da vam to učine suparnici

'sport Ivica Osim,nogometni trener  14.05.2009. Photo: Hrvoje Jelavic/Vecernji list'
'Hrvoje Jelavic/Vecernji list'
06.11.2011.
u 10:54

Jedan od najvećih autoriteta u nogometu na ovim prostorima, trenutačno predsjednik Odbora za normalizaciju Nogometnog saveza BiH, govori o dodatnim kvalifikacijama za nogometni EP 2012. u Poljskoj i Ukrajini.

U Bosni i Hercegovini počela je euforija zbog dodatnih kvalifikacija i susreta s Portugalom u Zenici. Ipak, svi preko oka prate i što im rade susjedi pa tako i predsjednik Odbora za normalizaciju NS BiH i posljednji jugoslavenski izbornik Ivica Osim. On smatra da je dobro da se BiH nije susrela s Hrvatskom, iako će se i to dogoditi jednoga dana.

Ne živi se od domoljublja

– Teško bi bilo organizirati takvu utakmicu. Zbog svega bi je teško bilo i igrati, a možda bi bilo i dobro da su nas kuglice sastavile pa da i to jednom dođe – kazao nam je Ivica Osim, a kada kuglice već nisu spojile Hrvatsku i BiH, našu reprezentaciju spojile su s Turskom.

Osim smatra da Hrvatska tu prepreku može preskočiti, ali...

– Hrvati moraju početi normalno razmišljati. Dugo ih je nosilo domoljublje, na osnovi toga postigli su velike rezultate, ali od toga se ne živi. Dugo već nemaju pravih rezultata. Treba igrati. Imaju kvalitetne igrače, ali nisu to klase kakve su imali devedesetih – smatra Ivica Osim.

Upozorava na jednu činjenicu:

– Hrvatska je danas dobra momčad i svima je izazov, kao nekad Njemačka. Smatrate da ste najbolji ako nju pobijedite. Zato se svi posebno motiviraju kada igraju protiv Hrvatske, ali Hrvati se moraju spustiti na zemlju, da ih ne spuštaju protivnici, jer nisu više tako dobri. Trebaju biti ravnopravni s protivnicima uoči izlaska na teren, kao i na konferencijama za novinare, a ne uzdignuti se, pa na terenu pasti. Moraju se spustiti na zemlju prije izlaska na teren, da bi protivnika na njemu nadigrali – smatra Osim, ali i staje u obranu igrača.

Kada imate mnogo, želite još

- Hrvatski su igrači kvalitetni, a kvalitetu pokazuju igrajući u najjačim ligama, a ni mediji nisu u pravu kada ih kritiziraju. Kažu, zaradili su novac, imaju dobre automobile, izlaze s manekenkama i ne žele više igrati. Naravno da žele. Kada imate puno, želite još više. Oni koji su u Njemačkoj, žele otići u Englesku ili Španjolsku, nisu bez motiva, samo sve to treba dobro složiti – kazao je Osim, koji očito dobro prati stanje u hrvatskom nogometu, ali i upozorava na problem koji bi mogao koštati hrvatski nogomet.

- Bivši hrvatski reprezentativci trebali bi pomoći reprezentaciji i baviti se nogometom. Problem je što neki od njih imaju ambicije da postanu predsjednici HNS-a, drugi neke druge, a sve to iznose prepucavajući se preko medija. Od toga samo novinari imaju koristi, umjesto da se bivši nogometaši skupe i još više pomognu hrvatskom nogometu – predlaže Ivica Osim.

Komentara 21

Avatar Idler 3
Idler 3
10:57 06.11.2011.

Svaka čast Osimu, on je ipak nogometni znalac za razliku od novinara i kojekakvih TV komentatora !!!

KR
kridan
11:18 06.11.2011.

Cudno da tu istinu nitko iz Hrvatske nemoze izreci nego svi tvrde kako smo dobri i najbolji.Lazemo sami sebe

OB
-obrisani-
14:17 06.11.2011.

@truthan sipu racku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije