Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Selecao

Starci iz Brazila

sp-cafu-txt.jpg
import
08.06.2006.
u 13:19

Reprezentacija Brazila, prvi favorit i prvi suparnik Hrvatske na SP-u, u prosjeku je najstarija selekcija u Njemačkoj. Njihovih prvih jedanaest igrača zajedno imaju 323 godine ili u prosjeku 29,36 godina svaki. Iako se pretpostavlja da bi to iskustvo Brazilcima moglo biti jak adut, moguće je i da im bude kamen oko nogu.

Primjerice, vrlo važni igrači Cafu i Roberto Carlos zajedno imaju čak 69 godina. Cafu (36) je nekada bio najbolji desni branič na svijetu, ali godine su ga pregazile i gotovo cijelu prošlu sezonu nije igrao za Milan zbog ozljede. Carlos (33) je, pak, u Realu cijelu sezonu bio u žrvnju i na SP dolazi "izrauban". Cafu već ima tri finala SP-a u nogama, 1994., 1998. i 2002., i ako mu to uspije i u Njemačkoj, ostvarit će rekord koji će teško biti dostignut.

Među brazilske "oldtimere" spadaju Ze Roberto (32), potom i vratar Dida (33), čiju su sezonu u Milanu obilježili brojni propusti i čak ni on više nije jaka karika reprezentacije. U silaznoj putanji već je godinama i bucmasti Ronaldo (30), no zbog starih zasluga u reprezentaciji je i dalje nedodirljiv.

Brazil, međutim, ima tri genijalca u najboljim godinama; Ronaldinha (26), koji će vladati najmanje još pet godina, te Kaku i Adriana (24). Čak i ako njihovi metuzalemi ne budu u vrhunskoj formi, taj trojac može uništiti svaku obranu. Hrvatskih i japanskih prvih jedanaest imaju isti prosjek, 28,18 godina, dok su Australci nešto stariji, 28,54.

U našoj reprezentaciji je najstariji Niko Kovač (35), a u klubu "iznad 30" još su Robert Kovač (32), Šimić (31) i Pršo (32). Hrvatska, međutim, ima i najmlađega igrača u skupini F, 22-godišnjeg Niku Kranjčara. Japanci po godinama imaju najujednačenijih prvih 11, s najmanje oscilacija.

Njihov najstariji igrač je vratar Kawaguchi (31), a najmlađi 25-godišnji Komano. Kod Australaca najiskusniji je vratar Schwarzer (34), a zanimljivost je da su i njegove obje pričuve starije od trideset; Kalac (33) i Čović (31). Australija u prvih 11 ima još tri starija dečka, Moorea (31), Chipperfielda (31) i Viduku (31), dok su svi ostali stari između 26 i 28 godina.

Australci ni među pričuvama nemaju igrače u cvijetu mladosti, naprotiv, svi su već gotovo "pred mirovinom"; Lazaridis (34), Skoko (31), Popović (33), nešto mlađi je Aloisi (30). Socceroosima poslije SP-a prijeti raspad sustava jer će se povući gotovo svi stariji momci, među ostalima i kapetan Mark Viduka.


Luka Modrić najmlađi je nogometaš u skupini F

Luka Modrić najmlađi je nogometaš u skupini F, rođen 9. rujna 1985. Poslije njega po starosti slijedi Australac Mark Milligan (rođen 4. kolovoza 1985.). Najmlađi Brazilac je Robinho iz madridskog Reala, a kod Japanaca Yoichi Komano, koji je 81. godište. Modrić i Robinho bit će iz te skupine u fokusu kao kandidati za najboljega mladoga igrača SP-a, uz Engleza Rooneya, Portugalca Ronalda, Bjelokošćanina Adebayora, Nizozemca Van Persiea... (td)


Više o temi

Brazilska reprezentacija održala je jučer dva treninga u svojoj bazi u Konigsteinu. U srijedu nije bilo konferencije za novinare, a igrači su samo proletjeli kroz tzv. mixed zonu uoči poslijepodnevnog vježbanja. Iako na treninzima to ne pokazuje, brazilski izbornik neće odstupiti od sastava za premijeru s Hrvatskom koji je najavio prije mjesec dana: Dida - Cafu, Lucio, Juan, R. Carlos - Kaku00E1, Emerson, Ronaldinho, Ze Roberto - Ronaldo, Adriano. Prema svemu viđenom u dosadašnjem dijelu priprema, prvi čovjek Brazila trenutačno je Kaku00E1. Čak je Parreira to istaknuo: - Oduševljen sam njime i na treninzima i na utakmicama. Ovaj SP bit će njegov! Brazilski novinari izračunali su da Seleu00E7u00E3o ima najteži napadački tandem na svijetu; Ronaldo i Adriano zajedno teže 169 kg! Takvu tešku artiljeriju Brazil nikada prije nije imao i svi su pomalo sumnjičavi kako će taj tandem funkcionirati. Podsjećaju na jedan nimalo ugodan podatak: Brazil u posljednjim utakmicama s protivnicima u skupini F nije pobijedio: Hrvatska 1:1, Japan 2:2, Australija 0:1. (td)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije