NOGOMET - DINAMO

Starci spasili sveti cilj

29.11.2001.
u 00:00

* Ponajviše Cvitanovićevom zaslugom, "plavi" ostaju u borbi za vrh. U dvije utakmice postigao je tri pogotka i praktički sam Dinamu donio šest važnih bodova

ZADAR - Mnoge tradicije rušio je Dinamo ove sezone, primjerice, izgubio je od Hajduka u Maksimiru nakon devet godina, a istodobno je i prva momčad koja je bez boda ostala u Velikoj. Međutim, jednu tradiciju "plavi" nisu uspjeli promijeniti, u Zadru su opet teškom mukom pobijedili (2:1), ali su pobijedili, što je bilo jedino važno.

Kako je krenulo, činilo se da će to biti još jedno od onih Dinamovih izdanja koja u klubu žele što brže zaboraviti. Zadrani su poveli već u prvom ozbiljnijem napadu. Dinamov Slovenac Boštjan Cesar promašio je loptu, a njegov sunarodnjak u domaćem sastavu Damjan Gajser, čiji je brat Stašo standardni slovenski reprezentativac, ostao je sam pred Butinom i nije mogao promašiti. Još jedan šok za "plave", koji bi porazom vjerojatno i prekrižili borbu za naslov prvaka. Ali, igrače iz Maksimira to očito nije previše trgnulo pa su i dalje igrali onu igru na koju su već i gledatelji postali imuni. Bezbroj dosadnih dodavanja naokolo do šesnaesterca, pa natrag do sredine igrališta i tako unedogled. Imali su dinamovci više loptu, ali o šansama teško je govoriti. I onda kada se očekivao odmor, Vladimir Petrović nakon dugotrajnog mučenja lopte na rubu šesnaesterca odlučio je pucati, lopta se odbila od Jurjevića i završila iza Balića. Navikli su, kažu Zadrani, na takve situacije, mnogo su puta ove sezone primali pogotke u posljednjim trenucima prvog dijela.

U nastavku slična priča, Dinamo je bio bolji, ali ne i konkretan. Ipak, teško je pronaći fizički zakon, ili matematički gledano, kut, po kojemu bi Smoje promašio ono što je promašio. S dva-tri metra udaljenosti Dinamov stoper u padu je pucao pokraj vrata. Očito, Smoje je odlučio besprijekorno obaviti svoj stoperski posao, pa makar i na drugoj strani. Zadranima bi bod odgovarao, to je sigurno, još jedan veliki suparnik, nakon Zagreba, otišao bi iz Stanova bez bodova, otišao bi da nije bilo spasitelja Igora Cvitanovića. Još jedna pogreška domaće obrane, Bogdan i Balić su se našli u praznom prostoru, Cvita je oteo loptu i deset minuta prije kraja zatresao praznu mrežu. Tako su, dok se u Maksimiru kunu u mlade snage, velike bodove "plavima" donijeli najiskusniji, Petrović i Cvitanović. "Sveti cilj", a to je za Dinamo samo naslov prvaka, zasad je spašen, pa i ne čudi što su BBB povikali: Cvita, ostani! Velika je njegova zasluga, u dvije utakmice postigao je tri pogotka, i praktički sam Dinamu donio šest važnih bodova. Pogled prema vrhu sad je još uvijek bistar, a bez Cvite, tko zna, možda bi i onaj prema Intertoto kupu bio sve mutniji.

M. Ma, T. Ničota

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije