IZRAČUNAVANJE VJEROJATNOSTI

Statistička simulacija kaže da Hajduk ima veće šanse za naslov nego Dinamo i Rijeka

Split: Slavlje igrača Hajduka nakon pobjede protiv Dinama
Zvonimir Barisin/PIXSELL
21.12.2023.
u 13:17

S platforme za statističko izračunavanje vjerojatnosti u nogometu pod nazivom Football Meets Data izračunate su vjerojatnosti za ishode završetka ovosezonskog HNL-a

Nakon odrađenog jesenskog dijela sezone, Hajduk je prva momčad ljestvice HNL-a s 41 osvojenim bodom u 19 odigranih utakmica. Slijede ga druga Rijeka sa šest bodova manje i jednom utakmicom manje te treći Dinamo sa sedam bodova manje i dvije odigrane utakmice manje od Hajduka. 

Hajduku je ovo prvi naslov 'jesenskog prvaka' još tamo od 2004. godine, a najbolji su i na ljestvici kalendarske 2023. godine prema kojoj su osvojili tri boda više od Dinama. 

Svim pratiteljima nogometa u Hrvatskoj je glavno pitanje na umu hoće li Hajduk do kraja sezone uspjeti zadržati tu bodovnu prednost koju su stvorili na jesen ili će ih pak Dinamo i Rijeka stići, posebno nakon što odigraju svoje zaostale utakmice. 

Iako odgovor na to pitanje nećemo dobiti do kraja sezone 2023./2024., s platforme za statističko izračunavanje vjerojatnosti u nogometu pod nazivom Football Meets Data izračunate su vjerojatnosti za završetak ovosezonskog HNL-a.

Prema njihovim izračunatim simulacijama najviše šanse za osvajanje naslova prvaka u ovom trenutku ima Hajduk, točno 52 posto, dok je Dinamo na drugom mjestu s 41 posto šanse za osvajanje naslova. Na trećem mjestu sa sedam posto šanse za osvajanje naslova se nalazi Rijeka, dok su četvrti Osijek i peta Gorica ostali samo na matematičkim šansama za osvajanje naslova, s manje od jedan posto.

Što se tiče vjerojatnosti za završavanjem u prva četiri mjesta, koja vode u europska natjecanja, Hajduk, Dinamo i Rijeka su tu procijenjeni na više od 90 posto, a konkurenti za četvrto mjesto, Osijek i Gorica su blizu jedni drugima. Osijek ima 45 posto šanse za Top 4 plasman, a Gorica 41 posto.

Slijedi ih Lokomotiva s devet posto šanse, dok svi ostali klubovi u ligi imaju pet ili manje posto šanse za plasman u Europu. Posljednja momčad lige, Rudeš, je na 99 posto šanse za ispadanje iz lige.

Komentara 2

BC
Bacus_crni
13:50 21.12.2023.

Kaj statistika veli o vanzemaljcima? Hoće opet bit viđeni oko Poljuda?

Avatar Adminjetrica
Adminjetrica
19:37 21.12.2023.

Otkako jajdukovac AP vodi zemlju FK hajduku je naglo krenulo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije