Trenirao u Turskoj

Stjepan Tomas: Turci su me baš impresionirali!

Fatih Terim
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
27.07.2015.
u 21:15

- U srazu s Nizozemcima bili su impresivni, potpuno su ih nadigrali i nesretno remizirali, kaže Tomas

Ako su im bogovi bili skloni one dramatične ljetne večeri u lipnju 2008. na bečkom Prateru, kada su Hrvate šokirali na isteku 120. minute, u godinama koje su slijedile "oni gore" ostavili su, čini se, Turke na cjedilu.

Naime, spomenuti Euro 2008. bilo je posljednje veliko natjecanje turske reprezentacije iako su u međuvremenu uložili i u, među ostalim, jednoga od najvećih svjetskih stručnjaka Guusa Hiddinka.

Terim najveća snaga

Turci su od 2009. četiri puta zamijenili izbornika. Izmijenili su se Terim, Oguz Cetin, Hiddink, Abdulah Avci i ponovno Terim, a velikog turnira opet nema na horizontu. U kvalifikacijama za EP tek su četvrti, s čak sedam bodova manje od vodećeg Islanda. Nadaju se da bi u furioznom finišu mogli dostići trećeplasirane Nizozemce, jer za njima zaostaju samo dva boda...

Ako netko Turke ima u malom prstu, to je bivši hrvatski reprezentativac Stjepan Tomas (39), donedavno pomoćni trener Gaziantepspora, nekada igrač Fenerbahçea, Galatasaraya, Bucaspora i Gaziantepa. Ovoga proljeća razišao se od ovog kluba, zajedno sa svojim šefom i prijateljem Okanom Burukom.

– Imali smo dogovor da preuzmemo Kayserispor, no predsjednik s kojim smo pregovarali iznenada je podnio ostavku pa smo ostali bez tog angažmana – kazao nam je Tomas.

Kako ste doživjeli nastupe Turaka u kvalifikacijama za EP?

– Gledao sam njihovu utakmicu protiv Nizozemaca u kojoj su me – impresionirali! Vodili su 1:0 do 92. minute i u toj su utakmici potpuno nadigrali domaćina. Trebali su pobijediti, bilo bi to zaista zasluženo. Ta utakmica bila je Turcima prekretnica, od tada su počeli igrati sve bolje – ističe Tomas.

I doista, nakon toga svladali su Luksemburg 2:1, potom Bugare u prijateljskoj utakmici 4:0 te Kazahstan u gostima 1:0. Sada im u rujnu slijede srazovi s Letonijom i odlučujući s Nizozemskom.

Zasluge za ovu seriju pobjeda Tomas pripisuje velikom strategu Fatihu Terimu, zvanome Imperator. Jedinom turskome treneru koji je osvojio europski kup, Kup Uefe s Galatasarayem 2000. Pamtimo ga i iz Beča kada nas je pobijedio 2008.

– On je izvrstan stručnjak, veliki autoritet i znalac. Primijenio je u reprezentaciji stil igre Galatasaraya, postavlja se napadački, ali i njegove zvijezde i te kako vode računa o obrambenim zadaćama. Svi oni ostavljaju dušu na terenu, ma kako se zvali. Igranje za svoju državu čini ih ponosnim i tako se i ponašaju – naglašava Tomas.

Najvećom zvijezdom smatra Ardua Turana, igrača teškoga čak 35 milijuna eura, ali hvali i ostatak garniture.

– Zapamtite ime Ozan Tufan. Taj 20-godišnji vezist Burse završit će u velikom europskom klubu, već sada je za njim velika potražnja – dodaje Tomas.

Kako u reprezentaciji funkcioniraju igrači Fenera i Galatasaraya?

– U međusobnim su utakmicama ljuti suparnici, a izvan terena i u reprezentaciji veliki su prijatelji. Cijela turska nacionalna momčad jedna je duša – kaže Tomas.

Mogu pomoći Kovaču

Usporedba s hrvatskom reprezentacijom?

– Imamo više velikih zvijezda u najvećim klubovima, po tim imenima smo jači, no na kraju ipak odlučuje momčadska igra. Turci su tu vrlo jaki i treba ih respektirati – zaključio je Tomas, igrač sa 49 nastupa za vatrene, dodajući kako bi rado pomogao Niki Kovaču u pripremi za Tursku kada bi naš izbornik od njega to tražio.

Usput, Turska je donedavno bila obećana zemlja za hrvatske nogometaše, a sada tamo više nema nijednoga. Bivši stoper Slavena Belupa Elvis Kokalović (27) ovoga ljeta preselio se iz prvoligaša Konyaspora u redove drugoligaša Karabukspora.

>>Tursku, Ukrajinu i Island smo izbacivali u dodatnim kvalifikacijama, a s Finskom nismo nikada igrali

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije