POVIJEST SUKOBA

Mamići se pomirili, ali do kada? Umjesto razlaza, Zokiju stiže novi ugovor

Zoran Mamic i Zdravko Mamic
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
31.05.2015.
u 12:30

- Svađa Zdravka i Zorana na utakmici bila je gaf, ali ne može naškoditi njihovu odnosu - kaže njihov brat Stojko

I dok Zdravko Mamić slavodobitno tvrdi kako najnovije razilaženje s bratom neće oslabiti Dinamo, Zoran Mamić otišao je zasluženi na odmor "bez riječi i bez pozdrava". Raspoloženje kao da je ispao u Ligu za ostanak, a ne osvojio prvenstvo i kup bez poraza.

I umjesto da je otišao s travnjaka uzdignutih ruku kao Dinamov rekorder ili plavi Special One, Zoki si je priskrbio još jednu posebnost – prvi je trener koji je zapjenjenom bratu za vrijeme utakmice okrenuo leđa i odšetao s travnjaka. K tome i bez posljedica.

Tko će biti novi Ogi

Naravno da sada više nije tema Ognjen Vukojević, jer njega u Dinamu više nema, nego nas sve svrbi perspektiva toga burnoga bratskoga odnosa. Tko će biti "novi Ogi" zbog kojega će se braća hvatati za gušu...

Ili je kontinuitet sukobljavanja naprosto životni stil ovoga dinamičnoga dvojca. Bez toga jednostavno ne mogu.

Njihov brat, 58-godišnji Ante Stojan Mamić, tvrdi da i te kako vidi Zorana i Zdravka još dugo zajedno u Dinamu.

- Svađa na utakmici protiv Rijeke bila im je j...ni gaf. Pokvarili su sjajnu utakmicu, atmosferu, o kojoj se više ne govori, nego samo o njima dvojici. Zoran je burno reagirao i otišao s klupe, što nije trebao napraviti. Međutim, ne bih o tome pridavao značenje. Bila je to još jedna u nizu njihovih svađa i ona ne može poremetiti njihov odnos - kaže Stojko Mamić, i sam poznat kao eksplozivno punjenje.

- Mi smo takvi, stalno se svađamo međusobno, ali u tim svađama nema zle krvi. Odnos Zdravka i Zorana treba gledati isključivo kao bratski, a brat bratu ne može željeti loše. Zato ih dugoročno vidim zajedno. Normalno bi bilo da Zoran sada dobije novi ugovor, na četiri godine jer je u godinu i pol napravio više od bilo kojega trenera prije njega. Sjetite se što ste pisali o Machadu ili Sigaliju kad su tek došli, a kakvu su sjajnu polusezonu odigrali - zaključio je Stojko.

Perez se nije miješao treneru

Ipak, nakon još jednoga u nizu razilaženja predsjednika i trenera, neminovno se nameće pitanje - mogu li bratska ljubav i poslovni odnos braće ići ruku pod ruku? Trpi li zbog toga Dinamo? Je li možda sljedeći Zoranov potez ostavka usred utakmice? Ili će se predsjednik Zdravko spustiti na klupu (kao jednom Anti Čačiću) i sam voditi utakmicu?

Možda je pretenciozno, ali povlačimo paralelu između Dinama i Real Madrida: Florentino Perez doveo je nedavno, na svoju ruku, ne pitajući Ancelottija, Brazilca Lucasa Silvu iz Cruzeira za 14 milijuna eura. I premda talijanski trener predsjednikova mezimca nije doživljavao kao pojačanje ne dajući mu značajniju minutažu, Perezu nikada nije palo na pamet nametati Lucasa, najmanje dovikivati se s Ancelottijem iz svečane lože.

Zoran Mamić dokazao je u proteklom razdoblju da ima trenerskoga talenta. Nametnuo se kao autoritet, pridobio za sebe igrače, čak primamio publiku (pa makar i besplatnim ulaznicama), superiorno osvojio dvostruku krunu. I treba li ga onda "bušiti" samo zato što ima svoj stav i ne ispunjava želje bučnome predsjedniku/bratu?

>> Prvenstvo završava bizarno, baš kakvo je bilo i cijele sezone

>> Dinamo razbio Rijeku 4:0 i oborio rekord!

>> Jurčić: Dinamo radi europski, a većina cvili

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije