Sergej Jakirović

Stručnjak o onome što je nedostajalo Hrvatskoj: 'Igrači su u najboljim klubovima, ali...'

UEFA Europsko prvenstvo 2020, Hrvatska - Španjolska
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/5
04.07.2021.
u 15:16

– Kada pogledate Hrvatsku, imamo igrače koji igraju u najjačim klubovima, no mi smo dobri samo onda kada igramo kao momčad. Naravno, individualci donose razliku, ali pobjeđuje momčad.

Gotovo od prvog dana Europskog prvenstva jasno je bilo da ćemo na ovom turniru svjedočiti nekim novim nogometnim trendovima. U preranoj fazi od turnira su se oprostili Francuzi, svjetski prvaci, Hrvatska, svjetski viceprvaci, Portugal, europski prvak, Belgija finalist zadnjeg Europskog prvenstva... Isto tako, većini nogometnih stručnjaka pozornost je zaokupila Italija s poprilično izmijenjenom filozofijom igre. Bez pravih zvijezda, ali s novim momčadskim duhom...

Talijani su brži, bolji, jači...

– Talijani mi od prvog dana izgledaju moćno. Najprije od načina na koji zajednički pjevaju himnu pa do situacija pri izmjenama gdje dođu do aut-linije i daju podršku igraču koji ulazi. Očito kako to više nije ona Italija koja na umu ima samo rezultat i pobjedu od pogotka razlike kada dođu u vodstvo. Ranije bismo gledali njihov “catenaccio”, obrambeni taktički sustav kojim su u pravilu osvajali naslove i pobjeđivali u najvažnijim utakmicama. Danas oni izgledaju moćnije, raznovrsnije i modernije. S time da znaju biti i pragmatični ako je to neophodno. Ali to im je danas samo alat više, a ne osnovna ideja u igri. To se najbolje vidjelo u utakmici protiv Austrije u kojoj nisu bili na razini kakva se očekivala, a uspjeli su ostvariti pobjedu. Iako, naglasio bih da su s druge strane Austrijanci momčad koja ima glavu i rep – počeo je Sergej Jakirović, hrvatski trener na klupi Zrinjskog.

Slaže se Jakirović da su Talijani, trijumfom nad Belgijom, definitivno potvrdili kandidaturu za naslov europskog prvaka.

– Talijani su u svakom duelu bili bolji, brži i snažniji od Belgijaca. Njihova utakmica protiv Španjolske bit će finale prije finala. Jedino mi je malo krivo zbog tog nelogičnog ždrijeba. S jedne strane imate sve moćne momčadi, dok se s druge strane to malo “razvodnilo”. Žao mi je što to nije bilo ipak malo izbalansirano. Šteta zbog tog jednog pogotka koji je odlučivao o našoj sudbini. Jer, da smo otišli na Švedsku, još bismo bili u turniru jer smo bolja momčad.

Zadnjih dvadesetak dana nove su standarde postavljali Česi, Švicarci, Ukrajinci...

– Tako je. Očito je da sve ostale reprezentacije rastu i da ćemo u budućnosti svjedočiti nekom novom nogometnom poretku. Mi malo podcjenjujemo momčadi poput Ukrajine, a zaboravlja se da su oni s reprezentacijom do 20 godina nedavno bili svjetski prvaci. Dolaze reprezentacije koje su mlade, gladne i željne uspjeha na velikoj sceni... Baš toga nama je nedostajalo u određenim trenucima. U odnosu na Rusiju, trčali smo neusporedivo manje. Naravno, složio bih se s Lukom Milanovićem kada kaže da nije presudna količina ukupne trke, već njezin intenzitet. No ipak ukupna trka može govoriti i o motivu koji neka momčad ima ili nema. Sugerira ti jesi li dao sve od sebe. Ako znaš da će Španjolci dominirati posjedom, onda moraš više trčati, logično... A to nije bio slučaj u našoj utakmici s furijom.

Što brže do gola...

Koje ste još zanimljive trendove uočili na ovom Europskom prvenstvu?

– Zanimljivo mi izgleda činjenica da nekolicina reprezentacija, čini mi se pet, koje su izborile drugi krug na lijevom beku imaju dešnjake. Od Spinazzole, Zubera, Hazarda... Protivničke momčadi imaju velike probleme protiv takvih igrača koji su, prije svega, hitri i motorični, a taktički i tehnički besprijekorni. To je taktička ideja koja je dosta česta u malom nogometu. Meni je to jako bilo zanimljivo. Takvo nešto svojedobno je Igor Tudor pokušao uvesti u Hajduku pa su mu se smijali... Od drugih stvari, najočitija je namjera da što brže i okomitije dođe do protivničkog gola.

Dakle, hoće li u budućnosti biti sve manje prostora za individualce, odnosno, dominirat će besprijekorni taktički sustavi i disciplina?

– Naravno. Kada pogledate Hrvatsku, imamo igrače koji igraju u najjačim klubovima, no mi smo dobri samo onda kada igramo kao momčad. Naravno, individualci donose razliku, ali pobjeđuje momčad. Također, u taktičkom smislu, sustav 3-5-2, koji se proglašavalo anakronim, opet postaje zanimljiv – zaključio je Sergej Jakirović.

>> Pogledajte i razgovor s Ćirom Blaževićem

Ključne riječi

Komentara 13

PP
Pucvala_premium.2
19:59 04.07.2021.

Hrvatskoj nista ne fali osim lijevog i desnog bocnog , stopera , desnog krila , napadaca i par godina manje glavnom igracu Luki , bez toga mi ne mozemo pobijedit Spanjolsku Englesku ili bilo koju jacu ekipu , a umalo smo pobijedili Spanjolsku , koja vrijedi 975 mil €, 3 puta vise nego mi , dovoljno je imati jednog loseg i neraspolozenog pojedinaca pa da izgubis utakmicu a kamoli pola ekipe , zato je ovo bio uspjwh , prosli smo u drugi krug , minimalno izgubili od dvije jace ekipe , i to je to , za bolje nam treba bar napadac koji moze dati gol , a to nemamo

ST
stefj
19:15 04.07.2021.

Još jedan "stručnjak"... Bilo je dovoljno da Dalić umjesto Rebića i Kramarića stavi nekog drugog u igru. Npr. Oršića i Budimira...

Avatar Žulj Panja
Žulj Panja
22:03 04.07.2021.

Spori smo, nismo kreativni i pre lako pročitati našu igru- i to se već vidjelo prije EPa, zato je i kritika velika, pa i Dalić više bez kredita. Zato smo i odmah 50% bolji ako jedan Perišić igra, jer ima brzinu i forsira 1 vs 1, automatski privlači 2-3 igrače i drugima daje više prostora, zato i trebamo pravog napadača u centru a ne panja ili Kramarića koji sa 7 metara ne zna zabiti gol. A i obrana počinje u napadu- zato smo i sjebali stvar, i opet će mo protiv Rusije i Slovenije ako nastavimo tako, jer i “slabijim” reprezentacijama je sada jasno, da nemoraju stajati sa 10 u obrani, samo moraju Modriću i Perišiću stati na noge i gotovo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije