KOMENTAR 12. KOLA

Suci imaju pravo na pogrešku, ali ne na namjernu

sudac2-txt.jpg
import
27.10.2008.
u 17:03

I suci su ljudi, a ljudi griješe. Griješili su tako naši suci i u ovom kolu, neki manje, a neki i (pre)više, kao Batinić i Mihalj.

Batinić je griješio tijekom utakmice u Kranjčevićevoj, nije priznao pogodak Varaždincima, a ostalo je nejasno zašto. No, imao je malo sreće, njegovo loše vođenje utakmice nije odnijelo Varteksu pobjedu.

Mogao se barem držati jednakog kriterija pri prekršajima igrača pa bi poboljšao loš dojam.

No, Jurica Mihalj na svojoj savjesti, nadam se da je ima, nosit će Cibaliju kojoj je oteo bod. Dosudio je nepostojeći jedanaesterac Slavenu Belupu. Dečko je, izgleda, vrlo hrabar kad je donio takvu odluku ili, pak, jako nepromišljen.

Nije ni utakmicu vodio dobro do te posljednje ključne minute. Kad su ga igrači počeli naguravati i prigovarati mu, prepao se i povukao, a to je dokaz da je nesiguran u svoje odluke. Morao je podijeliti još nekoliko kartona za takvo ponašanje.

Treba se složiti s Igorom Štimcem kad traži oštrije kazne za loše suđenje. Samo tako će se suđenje poboljšati, iako mislim da i nije tako loše kako izgleda na prvi pogled.

Malo je sliku poboljšalo i to što se svi stadioni uključuju izravno TV-slikom pa su suci oprezniji. A griješit će i ubuduće. Pritom treba razlikovati namjeru da se nekomu pomogne, koja je tragično loša za nogomet.

Uostalom, u Ligi prvaka i Kupu Uefe ove sezone vidio sam mnogo većih pogrešaka i lošije suđenje nego kod nas. U ovom kolu suci su od naših izvjestitelja dobili prosječnu ocjenu 5,8. Ali, ni u Italiji ne blistaju, Gazzetta dello Sport im je u prošlom kolu dala ocjenu 5,5.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije