Ruši sve rekorde

Svi su ih podcijenili, a oni igraju povijesno šesto uzastopno polufinale na europskim prvenstvima

EHF 2022 Men's European Handball Championship - Main Round - Poland v Spain
Foto: RADOVAN STOKLASA/REUTERS
1/3
27.01.2022.
u 14:00

Nikada nitko nije igrao šest polufinala zaredom na EP-ima, kao što je to napravila Španjolska. Strijelac pobjedonosnog pogotka za Švedsku možda neće igrati polufinale jer je došao kao treće krilo

Rukometaši Španjolske i Švedske izborili su polufinale iz druge skupine i tako se priključili Danskoj. Četvrti put u povijesti europskih prvenstava gledat ćemo dvije skandinavske reprezentacije u nadmetanju za medalju. Zanimljivo je da su sva četiri puta do sada u polufinalima igrali upravo Danska i Švedska. Prvi put 1994., potom 2002., 2018. i sada 2022. godine. Posljednji put skandinavske reprezentacije nisu bile u polufinalu 2010. godine, kada je domaćin EP-a bila Austrija.

Ide li furija po treće zlato?

Španjolska je plasmanom u polufinale ostvarila i nekoliko rekorda. Tako je postala prva zemlja koja ima deset polufinala u povijesti europskih prvenstava. Jedan manje imaju Hrvatska i Danska. U posljednjih dvadeset godina Španjolska je s osam polufinala dostigla Dansku i Hrvatsku, a kada se gledaju polufinala na svim velikim rukometnim natjecanjima (europska i svjetska prvenstva te Olimpijske igre), Španjolska je došla do brojke 17, što je svrstava na drugo mjesto, iza Francuske, a ispred Danske i Hrvatske, koje imaju po 16 polufinala.

Španjolska će igrati šesto uzastopno polufinale na europskim prvenstvima, što dosad nikome nije uspjelo. Na zadnja dva EP-a osvojila je zlato pobijedivši u finalima Švedsku (2018.), a potom i Hrvatsku (2020.). Jednom je osvojila srebro (2016.), jednom broncu (2014.), a u Srbiji je 2012. ostala bez medalje nakon što ih je u susretu za treće mjesto pobijedila Hrvatska. Španjolska će u Budimpešti pokušati doći do svoje devete medalje, što bi je učvrstilo na vrhu zemalja po broju osvojenih medalja na europskim prvenstvima. Ako pak osvoji treće uzastopno zlato, onda bi dostigla Francusku, ali Švedska bi joj "bježala" za jedno zlato. Triput zaredom europski prvak bila je još samo Švedska, od 1998. do 2002. godine.

U rijetko viđenom preokretu Švedska je u Bratislavi pobijedila Norvešku 24:23 izborivši time ulazak u polufinale. Imali su Norvežani 23:19 šest minuta prije kraja, izgledalo je kao da su Šveđani u knock-downu, ali ni u jednom trenutku nisu pomislili da je utakmica izgubljena. Jedanaest sekundi prije kraja pobjednički je pogodak za Švedsku zabio 21-godišnji Valter Chrintz iz sedmerca. Švedski junak pozvan je na EURO prije samo tjedan dana jer su oba desna krila, i Pettersson i Ekberg, bila pozitivna na koronavirus. Ekberg je prije utakmice dobio pozitivan nalaz i gotovo cijelu utakmicu odigrao je Chrintz te se proslavio sa šest pogodaka. Unatoč svemu, nije sigurno da će igrati u polufinalu.

Handball - EHF 2022 Men's European Handball Championship - Main Round - Poland v Spain - Ondrej Nepela Arena, Bratislava, Slovakia - January 25, 2022 Spain players celebrate after the match REUTERS/Radovan Stoklasa Photo: RADOVAN STOKLASA/REUTERS
Foto: RADOVAN STOKLASA/REUTERS

– Presretan sam! Izvukao sam najbolje iz cijele ove situacije, ali vidjet ćemo tko će sada ostati za polufinale. Ekberg i Pettersson izvanredni su igrači i oni su zapravo pozvani kao prve opcije. Ako i ne budem išao u Budimpeštu, napravio sam najbolje što sam mogao, dao sam sve od sebe – istaknuo je Chrintz.

Emotivan je bio i njegov kolega s krila Nicklas Ekberg...

– Nikada nismo odustali, nismo se predali i zato sam jako ponosan kako je momčad odigrala. Imali smo i prije ovakvih utakmica koje su bile, što bi se reklo, "na život ili smrt", ali ova je ipak posebna, jer je protiv Norveške. Utakmica za polufinale. U zadnjih pet minuta borili smo se jedan za drugoga kao životinje. Nismo posustali i zato smo na kraju pobijedili.

Šveđani čekaju 20 godina

Ni Norvežani nisu vjerovali u to što im se dogodilo.

Ovo je najgori poraz u mojem životu. Švedska je odigrala dobru utakmicu, u ključnim trenucima mi smo promašivali svoje prigode. Napravili smo nekoliko propusta u kontranapadima, a uz to smo imali još slabih trenutaka u drugom poluvremenu. Švedska je zasluženo pobijedila, pošteno je priznao Berge, koji je pretrpio poraz od svog bivšeg asistenta.

Izbornik Švedske Glenn Solberg također je Norvežanin, koji je dvije godine bio Bergeov pomoćnik. Njihove su karijere isprepletene od samog početka. Godinu dana stariji, 49-godišnji Solberg na klupi Švedske je od 2020., dok je Berge izbornik Norveške od 2014. Prethodno su zajedno igrali u reprezentaciji, da bi Solberg postao trener B reprezentacije i pritom je bio Bergeov pomoćnik do 2016. godine. Ali, u Bratislavi je učenik pobijedio učitelja. Nekadašnji asistent bio je bolji od prvog trenera.

– Osjećam se kao da sam izgubio četiri tjedna života – kratko je prokomentirao utučeni strijelac šest golova Harald Reinkind.

Švedska će nakon 20 godina pokušati do svog četvrtog zlata na Europskom prvenstvu ili barem do šeste medalje. Šveđani su do sada igrali u šest polufinala na EP-ima – u četiri finala imaju tri zlata i srebro, a jednom su bili četvrti, 1996. godine u Sevilli.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
20:18 27.01.2022.

A mi hrvati jos cekamo zlato na EP. Nismo uspjeli iza 15 pokusaja a svi znamo da je najteze pobjediti EP jer na tom prvensvu su uvijek najbole repke. Znaci moramo uzeti zlato barem jednom ako hocemo biti velesila.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije