NOVI KREDITORI

Tajvanac i Indijac žele preuzeti Cibonu: 'Cilj je vratiti tradiciju proizvodnje vrhunskih košarkaša'

storyeditor/2023-05-03/CibonaKapusta2_pxl_spo_030523.jpg
Foto: PIXSELL
04.05.2023.
u 07:00

Predsjednikom Skupštine kluba postao je tajvanski poslovni čovjek Brian Lu, a njezinim članom američki Indijac Sanjay Reddy. To se moglo iščitati iz priopćenja poslanog uglednom portalu Eurohoops, ali ne i hrvatskim medijima

Na prilično neobičan način hrvatska je javnost doznala za aktivnosti i ambicije skupine stranih investitora vezanih za Cibonu. Umjesto da određeno priopćenje osvane na elektroničkim poštama domaćih medija, ono se pojavilo na e-mailu novinara uglednog europskog košarkaškog portala Eurohoops.

A to zaobilaženje domaćih medija očito je imalo neki cilj koji se, između redaka, može iščitati iz izjava dvojice ljudi iz novoformirane Skupštine. A prvi koji nam pada na pamet jest smiriti sadašnje prvotimce koji se već meškolje i od svojih agenata traže da ispitaju ima li zanimanja za njih na ovoljetnom tržištu. A cilj je zacijelo bio i taj da to isto europsko tržište počne više uvažavati Cibonu kao mogućeg kupca, jednog dana možda i puno potentnijeg no što je sada.

Kako dobiti dvoranu?

Putem spomenutog košarkaškog portala doznali smo da Cibona ima novog predsjednika Skupštine u liku i djelu tajvanskog poslovnog čovjeka Briana Lua, partnera u investicijskom fondu Headline Asia. A on je ustvrdio sljedeće:

– S obzirom na to da regija nastavlja producirati vrhunske igrače, europski i globalni interes za košarku nastavit će rasti. Kombinirano s infrastrukturom, vrijednošću navijačke podrške klubu, ali i neiskorištenim potencijalom sporta u regiji, ulaganje u europsku košarku ima savršenog smisla.

Još dalje je u prezentaciji poslovnih planova otišao novi član Cibonine Skupštine, američki Indijac Sanjay Reddy, generalni partner u Unlock Ventures. On govori Ciboninoj predanosti kontinuiranim strateškim ulaganjima u infrastrukturu i razvoj talenata u sklopu Cibonine akademije:

– Klub je u prošlosti dao nekoliko NBA zvijezda, uključujući Dražena Petrovića, Bojana Bogdanovića i Ivicu Zupca. Cilj nam je vratiti tradiciju proizvodnje tako vrsnih košarkaša.

Sve je to lijepo i krasno, no moramo se zapitati je li to i izvedivo, posebice dio priopćenja u kojem se kaže da će investitori svoje napore usmjeriti kako bi se osigurao dugoročni najam dvorane "Dražen Petrović". Istina je, takvo što za klub bi bilo spasonosno, no pitanje je li aktualni gradonačelnik Tomašević, sa svojom administracijom, na to spreman.

Nažalost, zbog skepse koja se u posljednjih desetak godina uvukla, nije lako povjerovati i u onaj dio u kojem se kaže da će se klub usredotočiti na sklapanje sjajne momčadi za sljedeću sezonu, a još teže je vjerovati u planove da Cibona ponovno zauzme poziciju jednog od najvećih europskih klubova. Jer, na ovaj način na koji klub sada funkcionira, to je zasigurno nemoguće, ali možda je ipak moguće uz pomoć modernih poslovnih shema i manevara kao što su međunarodni investicijski fondovi.

Ono što neslužbeno doznajemo jest da je u Ciboni svoj novac, po sitno, dosad uložilo oko 18 investitora i da to čini ukupnu svotu od dva milijuna eura. No sve dok je klupski račun blokiran i dok vjerovnici "vrebaju iza ugla", taj se novac prebrzo topi i ne vidi se u stabilnosti i redovitosti igračkih plaća. Stoga se nama čini da će se prvo trebati jako pomučiti da se ova momčad zadrži na okupu, a tek onda sanjariti o dovođenju akvizicija od dodatne vrijednosti.

Nisu investitori već kreditori

Inače, gdje god smo u ovom tekstu spominjali izraz investitor, valjalo bi ga zamijeniti pojmom kreditor. Jer, Cibona je udruga građana i u nju se ne može investirati sve dok ne dođe do preoblikovanja, već joj se novac može pozajmljivati. A onda bi sve te pozajmice, baš kao i dug vjerovnicima, jednog dana mogle biti udjeli u sportskom dioničkom društvu.

No prije nego što se preoblikovanje i pokrene, ideja je da se, u rujnu, dogodi memorijalni turnir posvećen Draženu Petroviću. A na njemu bi igrala tri kluba za koja je Dražen igrao (Cibona, Real i Šibenka), odnosno jedan protiv kojeg je "košarkaški Mozart" igrao (Žalgiris). Već sama ambicija da se ovakvo što dogodi pokazuje volju Ciboninih kreditora da se taj klub doista izvuče iz živoga blata i nastavi barem hodati, ako ne trčati, po suhom.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar comandante
comandante
07:13 04.05.2023.

znači..čang šlang, Indijac sa masovnim svadbama i Rozić ponovo spašavaju Cibonu...jeli nam se ovo vratio Feral Tribune ili...?? Ajde se uozbiljite.... vjerojatno se radi o pokušaju uzimanja nekretnina ako ih Cibona uopće još ima... pa nije vrag da je baš sve na prodaju... Cibona ima dušu, povijest, ugled..odnosno imala je do 90-ih!!! Nedajmo da se i to proda!!!

Avatar Adminjetrica
Adminjetrica
07:30 04.05.2023.

Kad već mi nismo u stanju ništa u Hrvatskoj voditi kako valja onda sve treba dati strancima a mi ćemo biti pomoćna radna snaga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije