VELIMIR ZAJEC

Tko su Dinamovi najuspješniji treneri u Ligi prvaka? Predsjednik plavih je zasada nedodirljiv

Zagreb: Velimir Zajec, predsjednik GNK Dinamo
Goran Stanzl/PIXSELL
29.08.2024.
u 07:00

U toj Zajecovoj eri Dinamo je jedini put u skupini Lige prvaka bio drugoplasiran, ali nije u njoj prezimio budući da su tada u četvrtfinale išli samo pobjednici skupina, iz Dinamove je to bio grčki prvak Olympiacos.

Velimir Zajec po svemu je jedinstvena figura Dinamove povijesti. U Dinamu je bio igrač, sportski direktor u tri navrata, jednom glavni direktor, u dva navrata trener i sada predsjednik kluba. Ovom zgodom Zajec zaslužuje prigodnu crticu iz svoje trenerske ere, a ona kaže kako je Zeko još uvijek bodovno najuspješniji od svih devet trenera koji su plave vodili u Ligi prvaka. Naime, u jesen 1998. godine, nakon što je Dinamovu momčad preuzeo od Zlatka Kranjčara, Zeko je s plavima u skupini osvojio čak sedam bodova pobijedivši Porto u Zagrebu s 3:1, Ajax u Amsterdamu 1:0 te remiziravši s Olympiacosom u zaleđenom Maksimiru 1:1.

U toj Zajecovoj eri Dinamo je jedini put u skupini Lige prvaka bio drugoplasiran, ali nije u njoj prezimio budući da su tada u četvrtfinale išli samo pobjednici skupina, iz Dinamove je to bio grčki prvak Olympiacos. Uz Kranjčara (tri utakmice 1998. i jedna 2016.) i Zajeca (1998.), plave su u Ligi prvaka vodili i 1999. godine Osvaldo Ardiles (5 utakmica) i jednu Marijan Vlak, zatim Kruno Jurčić svih šest utakmica 2011. te jednu utakmicu 2012., pet utakmica Ante Čačić 2012. i šest utakmica 2022., šest utakmica Zoran Mamić 2015., po jednu utakmicu Željko Sopić i Ivajlo Petev 2016. te svih šest utakmica 2019. godine Nenad Bjelica.

VEZANI ČLANCI:

Dinamo je u osam pojavljivanja u grupnoj fazi Lige prvaka odigrao 48 utakmica, u njima ima 6 pobjeda, 8 neodlučenih ishoda i čak 34 poraza, osvojio je 26 bodova ili 18 posto. Najlošiji učinak imao je u sezonama 2011./2012., kada nije imao ni bod uz gol-razliku 3:22, te u sezoni 2016./2017. – također bez bodova, s gol-razlikom 0:15.

Spomenuti Velimir Zajec jedini je Dinamov trener s dvije pobjede u Ligi prvaka, a preostale četiri pobjede ostvarili su Ardiles nad Sturmom (3:0), Mamić nad Arsenalom (2:1), Bjelica nad Atalantom (4:0) i Čačić nad Chelseajem (1:0).

Ključne riječi

Komentara 4

EJ
ejStef
11:09 29.08.2024.

Ajd polako. Ovo je tek položen ispit za ozbiljnost Jakirovića i veći uspjeh ove nove uprave kluba. Možemo reći da su prvenstvo i kup prošle godine osvojeni više radi neozbiljnosti konkurencije nego radi same kvalitete trenera i rada u klubu... Za sada se pokazalo da je Jakirović donekle sazrio kao trener, nije bio kiks kao prošle godine u Europi, a uprava je dovela OK igrače i uspjela je zadržati Baturinu i Petkovića za kvalifikacije ( i Sučića). Uglavnom, do sada za pohvalu... No da se ne ulijene, sada slijede ozbiljniji zadaci - napraviti neki rezultat u LP, a istovremeno dominirati HNL-om. Ne treba zaboraviti niti da treba raditi unosne i zvučne transfere, jer je to jedini način za privući neke talente u klub. I naravno, treba dignuti financije kluba, da se može platiti ozbiljnije igrače... Puno toga za napraviti.

Avatar markoii123
markoii123
08:14 29.08.2024.

Rekordi su tu da se ruše:) Ajmo po 9 bodova ove sezone u LP.

TR
Trbonja7272
16:48 29.08.2024.

Pamtim tu utakmicu 6. kola protiv Olympiacosa. Naivno sam mislio da ćemo biti u određenoj prednosti zbog vrlo niske temperature (bilo je ispod -10) ali na kraju se pokazalo da su Grci bili spremniji za polarbe uvjete. A sigurno im je pomogla i činjenica da su doma dobili 2:0.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije