Vaterpolist godine

Traži se zlatnik među brončanim dupinima

Hrvatska vaterpolska reprezentacija
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
14.12.2013.
u 12:39

Osim uspjeha reprezentacije, možemo se podičiti i drugim mjestom vaterpolista Juga u Kupu prvaka (poraz od Crvene zvezde u finalu završnog turnira u Beogradu)

Vrijeme je sumiranja godine, a jedan od dobrih načina da vidimo kakva je ona bila za hrvatski vaterpolo jest izbor najboljeg hrvatskog vaterpolista, što će ga Večernji list ove godine organizirati već 26. put.

U kratkom rezimeu 2013. nikako se ne mogu zaobići dva najveća uspjeha nacionalne selekcije. Na Svjetskom prvenstvu u Barceloni izabranici Ivice Tucka osvojili su brončanu medalju, a na Mediteranskim igrama u turskom gradu Mersinu zlatnu, prvu u povijesti hrvatskog vaterpola. Time je nastavljen trofejni niz koji je iskovao Ratko Rudić još od 2009. godine. I tako to traje petu godinu zaredom, na radost vaterpolskih poklonika u nas.

Dupini u prvom planu

Osim uspjeha reprezentacije, možemo se podičiti i drugim mjestom vaterpolista Juga u Kupu prvaka (poraz od Crvene zvezde u finalu završnog turnira u Beogradu), trijumfom Primorja u Jadranskoj ligi, ali i doprinosom Damira Burića u osvajanju Eurokupa njegova Radničkog.

Jasno je da će mogući kandidati za najboljeg hrvatskog vaterpolista biti ponajprije reprezentativci. Dakle, Josip Pavić, Luka Lončar, Ivan Milaković, Fran Paškvalin, Maro Joković, Luka Bukić, Petar Muslim, Andro Bušlje, Sandro Sukno, Nikša Dobud, Anđelo Šetka, Paulo Obradović, Ivan Krapić i Marko Bijač. Ne treba zaboraviti ni hrvatsku juniorsku reprezentaciju (do 20 godina) koja se okitila srebrnom medaljom na Svjetskom prvenstvu u mađarskom gradu Szombathelyju i igrače: Ivana Marcelića, Luku Bukića (opet), Marka Macana, Antuna Goretu, Lorena Fatovića, Marina Čaglja, Luku Lozinu, Antonija Buhu, Antu Viskovića, Ivana Živkovića, Antu Vukičevića, Andriju Bašića i Andru Gagulića.

Težak posao za naš žiri

No bilo je izvan kruga reprezentacije odličnih igrača. Burića smo već spomenuli, a tu je i jugaš Miho Bošković, primorjaš Frano Vićan, mladostaš Kristijan Milaković, pa Igor Hinić koji vaterpolski kruh zarađuje u turskoj Enki, Antonio Petković koji sada igra za napuljsku Acquachiaru...

U tolikom moru asova članovima našeg žirija neće biti nimalo lako izabrati najboljega.

No Riječani Marjan Risek i Zoran Roje, Zagrepčani Ratko Štritof i Vjekoslav Kobešćak, Dubrovčani Đuro Savinović i Božo Vuletić te Splićanin Milivoj Bebić – i sami bivši vaterpolski asovi – dovoljno su kompetentni da o tome donesu pravorijek. Uvjereni smo stoga da će “Vaterpolist” Stipe Sikirice i 26. put otići u prave ruke. Njima će sljedećih dana pripasti ugodna dužnost da između najboljih izaberu najboljega.

A tko bi to mogao biti? Tko će u 26. izboru slavodobitno podići Sikiričina “Vaterpolista” i pridružiti se plejadi velikana poput Perice Bukića, Dubravka Šimenca, Mile Smodlake, Siniše Školnekovića, Ratka Štritofa...?

Sandro Sukno koji je ušao u najbolju sedmorku Svjetskog prvenstva u Barceloni? Ili Nikša Dobud, kojemu je to priznanje nepravedno uskraćeno? Ili Maro Joković i Josip Pavić, bez kojih je naša reprezentacija nezamisliva?

Teško je to prognozirati, žiri će odvagnuti najpreciznije. A točan odgovor doznat ćemo u subotu 21. prosinca na završnoj svečanosti u zagrebačkom hotelu Sheraton, u sklopu Noći hrvatskog vaterpola koju organiziramo u suradnji s Hrvatskim vaterpolskim savezom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije