Rješenje za poziciju lijevog beka

'Leovac je imao problem s Tudorom dok je bio trener PAOK-a'

21.08.2014., Stadion Kantrida, Rijeka - Prva utakmica doigravanja za UEFA Europsku ligu, HNK Rijeka - FC Sheriff Tiraspol. Marin Leovac. Photo: Nel Pavletic/PIXSELL
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
1/7
20.11.2016.
u 13:22

Čime je to Leovac zaintrigirao hrvatskoga izbornika, osobito kad se zna kako je “parkiran” u nimalo atraktivnoj grčkoj ligi? Razgovarali smo s novinarom grčke Gazzette Stavrosom Sountoulidisom, koji već dvadeset godina prati PAOK

Dobiva li hrvatska reprezentacija iznenada veliko pojačanje, i to na poziciji na kojoj je godinama “osakaćena”? Izbornik Ante Čačić posegnuo je za lijevim braničem solunskoga PAOK-a, 28-godišnjim Marinom Leovcem, koji doduše nije novo ime u vatrenima, ali još od lipnja 2015. godine nije dobio pozivnicu. Dao mu je priliku u Belfastu, odigrao je solidno, no je li to pravo i trajno riješenje za lijevi bok!? Odgovor na to pitanje ćemo ipak pričekati.

Čime je to Leovac zaintrigirao hrvatskoga izbornika, osobito kad se zna kako je “parkiran” u nimalo atraktivnoj grčkoj ligi? Razgovarali smo s novinarom grčke Gazzette Stavrosom Sountoulidisom, koji već dvadeset godina prati PAOK.

– Marin je u prošloj sezoni imao problem s bivšim trenerom PAOK-a Igorom Tudorom. Nisu to bile nesuglasice na osobnoj razini, nego Leovcu kao klasičnom lijevom braniču nije odgovarao sustav igre 3-5-2 koji je Tudor forsirao u 90 posto utakmica – kaže nam grčki kolega.

Zanimljivo, baš je Igor Tudor, kada je preuzeo PAOK, inzistirao na Marinovu dovođenju iz Rijeke, pa tim više čudi što nije valorizirao njegovu kvalitetu.

Kada je momčad PAOK-a preuzeo srbijanski stručnjak Vladimir Ivić, odmah je promijenio sustav igre u 4-2-3-1, i tu su Marinova probojnost, ali i obrambena odgovornost odmah došli do izražaja.

– Marin ove sezone igra mnogo bolje. Pronašao je izvrsnu kemiju s Nizozemcem Garyem Rodríguezom, koji igra ispred njega na lijevoj strani, i ustabilio svoju formu. Marinovi najjači aduti su brzina i sjajan centaršut – nastavlja Sountoulidis.

Iz Rijeke za milijun eura

Nedugo nakon što je postigao svoj prvi pogodak za PAOK prošloga proljeća, 10. travnja, Marin Leovac na jednom je treningu zaradio ozljedu lista zbog koje je išao na tretmane u Beograd kod jednoga poznatoga fizioterapeuta. Poslije povratka Marin je pomogao PAOK-u da se plasira u 3. pretkolo Lige prvaka, u kojemu je grčku momčad eliminirao Ajax.

Marin je u ovoj sezoni već odigrao 14 od 19 PAOK-ovih utakmica (u 13 je bio u prvih 11), a nastupio je u svim PAOK-ovim europskim ispitima, protiv Ajaxa, Dinama iz Tbilisija, Fiorentine, Slovana iz Libereca i Qarabaga. Ukupno ima 45 nastupa za PAOK i jedan pogodak. I novinar Goalnewsa Antonis Tsakaleas pun je hvale na račun našega reprezentativca.

– Marin ove sezone stvarno igra dobro i jedan je od najboljih igrača PAOK-a. Njegov transfer iz Rijeke iznosio je milijun eura, a to je s obzirom na današnju situaciju u Grčkoj jako velik novac – kazao je grčki novinar u razgovoru za hrvatski Goal.com.

Tvrdi kako Leovac polako postaje i ljubimac navijača PAOK-a, a zna se kako su oni najtemperamentniji u Grčkoj.

– Navijači PAOK-a izuzetno ga cijene, u svakoj utakmici daje maksimum, a na terenu se nikada ne štedi. Vrlo je opasan u napadačkim izletima te zapravo danas na svojoj poziciji u PAOK-u i nema konkurencije. Sve nas je ugodno iznenadio svojim igrama ove sezone. Za mene je on danas pravi igrač, nimalo me ne čudi što je dobio poziv u hrvatsku reprezentaciju – dodao je Antonis Tsakaleas.

Argentina za debi

Marin Leovac drugi je hrvatski reprezentativac novije ere rodom iz Jajca. Jedan nastup manje od njega ima Mato Jajalo. U doba NDH četiri nastupa za tadašnju hrvatsku reprezentaciju skupio je i slavni Jajčanin Florijan Matekalo.

Leovac je pozornost na sebe prvi put skrenuo u ljeto 2013. godine, kada je u dresu bečke Austrije zablistao u kvalifikacijama za Ligu prvaka u utakmici protiv Dinama u Maksimiru. Tada je i postigao pogodak. Austrijance je tada vodio Nenad Bjelica čije je zasluga za Marinov uzlet neprocjenjiva.

U siječnju 2014. godine prešao je u Rijeku u transferu teškom 250.000 eura i u jednu i pol sezonu na Kvarneru osvojio je Kup i Superkup. Iste godine, u studenome, Marin je dočekao debi u kockastom dresu, u glasovitoj prijateljskoj utakmici protiv Argentine u Londonu. 

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije