U Osijeku je rasulo, dobili smo novi dokaz da strani treneri u HNL-u nisu bolji od domaćih

storyeditor/2024-09-01/PXL_160724_117601065.jpg
Davor Javorovic/PIXSELL
02.09.2024. u 08:00

Talijan Coppitelli stigao je na klupu osječkog kluba bez ikakvog iskustva u seniorskoj konkurenciji, a kao početnik se, baš poput njega, pokazao i "čudo od sportskog direktora", Portugalac Boto. Ove sezone su, nažalost, stvorili najlošiji Osijek u posljednjih 10 godina

Nakon pet odigranih kola Supersport HNL-a, na pretposljednjem mjestu tablice nalazi se Osijek. Od 15 mogućih bodova, momčad Talijana Federica Coppitellija osvojila je samo jedan od mogućih 15 bodova! Momčad koja je pretendirala na drugo mjesto u HNL-u po sadašnjoj će formi teško doći i do četvrtog mjesta koje vodi u europska natjecanja.

U Osijeku se u posljednjih mjesec dana dogodio potpuni raspad sistema u Osijeku. Prvo, momčad je u 3. pretkolu Konferencijske lige ispala od azerbajdžanske Zire, momčadi koja je po Transfermarktu višestruko manje vrijedna od Osijekove. Drugo, zbog te borbe za Europu klub je ostao i bez svog kapetana, odnosno uvjerljivo najboljeg igrača Ramona Miereza.

To najviše na dušu ide sportskom direktoru Joseu Boti jer Portugalac jednostavno nije smio dopustiti da mu momčad ostane bez glavne uzdanice u tako važnom trenutku, bez igrača koji je, ne lažimo si, bio 50 posto momčadi, jednostavno nezamjenjiv.

No, kako se sada čini, najveću pogrešku Jose Boto napravio je prije početka nove sezone kada je prvo iz kluba odlučio potjerati Zorana Zekića, a onda na mjesto trenera postaviti neiskusnog Talijana Federica Coppitellija.

Istina, Talijan je bio uspješan kao trener mladih momčadi Leccea i Torina, ali ozbiljan klub poput Osijeka povjeriti treneru bez ijednog iskustva u seniorskoj konkurenciji zaista je bio veliki rizik. Jedno je cijelu trenersku karijeru trenirati klince od 17 do 19 godina, a drugo je prihvatiti se posla u klubu od kojeg se očekuje borba za 2. mjesto u HNL-u i dobri rezultati u europskim natjecanjima.

VEZANI ČLANCI:

Ne lažimo si, Coppitelli bi bio već bivši da nije Botov projekt i odabir, no pitanje je koliko će Portugalac imati strpljenja s trenerom koji očito još uvijek nije kapacitet za Osijek. Jer lako je za taj jedan osvojeni bod (od mogućih 15), a veći je problem igra Osijeka. Dovoljno je samo pogledati prvih 80 subotnjih minuta na Poljudu kada je Osijek izgledao kao momčad koja cijeli dan ne bi zabila pogodak. Protiv Hajduka, koji također nije u blistavoj formi, Osijek u 80 minuta nijednom nije uputio udarac prema vratima! Igra Osijeka je očajna, Talijan obećava da će uskoro biti bolja, no pitanje je treba li mu vjerovati ili ga potjerati dok još nije kasno.

Možda je Boto ovih dana bacio oko i na ljestvice BiH lige, gdje je na prvom mjestu, sa savršenim bodovnim učinkom u prva četiri kola – Sarajevo. A na klupi Sarajeva isti trener kojeg je potjerao s Pampasa – Zoran Zekić. U Sarajevu pišu da su u Zekiću dobili trenerski jack-pot koji je preporodio "Bordo-bijele", a u Osijeku pak navijači smatraju da im je na klupi trenerski početnik nedostojan njihove klupe.

A sve lošije mišljenje imaju i o Portugalcu Boti, koji je s CV-om iz Šahtara, Benfice i PAOK-a došao kao stručnjak koji će od Osijeka napraviti još veći klub, ali odrađenim u prijelaznom roku pokazao je da baš i nije takav genijalac. U prijelaznom roku nije doveo nijedno pojačanje najviše klase, a neke je igrače, poput mladog Prekodravca, brzopleto poslao na posudbu u Šibenik iako bi sad osječkoj momčadi jako dobro došao. Pokazao je Boto i da uopće ne vjeruje hrvatskim trenerima jer, tražeći nasljednika Zekiću, o Hrvatima uopće nije ni razmišljao, na klupu je postavio talijanskog početnika. I sada se za loše rezultate moraju zajednički pravdati na konferencijama za novinare... A sukus svega jest da su svi krivi osim njih. Uza sve to, Osijek je u novoj sezoni katastrofalan i u rezultatima omladinskih kategorija. 

Komentara 1

ON
OneOfMany
14:25 02.09.2024.

gasi struju, motaj kablove...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije