Heroj Atletica M.

Branko Oblak: Šefu Olimpije nije se svidjelo što sam klinca stavio na gol pa su me otjerali

Jan Oblak
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
05.05.2016.
u 10:23

– Stavio sam Jana Oblaka u momčad kad je imao svega 16 godina. Izgubili smo taj derbi od Maribora, a predsjednik mi je zbog toga što sam stavio mladića Jana u prvih 11 uručio otkaz! – prisjeća se Branko Oblak, tada Olimpijin trener te bivši igrač Hajduka i Bayerna

Heroj Atletica u polufinalnoj utakmici Lige prvaka protiv Bayerna nije bio kao obično Antoine Griezmann, već vratar Jan Oblak. Slovenac je bio senzacionalan, a ključnu obranu imao je u 34. minuti kada je kod vodstva Bavaraca 1:0 skinuo jedanaesterac Mülleru.

– Imao sam sreće, pogodio sam stranu. Ovu utakmicu nisam dobio ja, već momčad. Za nas nema nepremostivih prepreka, to nam je usadio trener Simeone – rekao je skromni Oblak (23), koji cijelu sezonu brani vrhunski.

U Ligi prvaka u 12 utakmica primio je svega šest golova, a u prvenstvenih 36 svega 16. Po toj je statistici najbolji vratar svih klubova liga petica.

Benfica ga kupila već sa 17

S legendarnim veznjakom Hajduka i Bayerna Brankom Oblakom dijeli samo prezime, nisu u rodbinskoj vezi, no baš ga je Branko prvi stavio u momčad Olimpije.

– Stavio sam ga u momčad kad je imao svega 16 godina. Izgubili smo taj derbi od Maribora, a predsjednik mi je zbog toga što sam stavio mladića Jana u prvih 11 uručio otkaz! No ja sam već tada vidio da će Jan biti svjetski golman. Da sam bio u pravu, dokazalo je i to što je Olimpija samo godinu dana kasnije prodala Jana u Benficu za 1,8 milijuna eura – kazao nam je Brane Oblak, kad smo ga jučer uhvatili u pauzi između bojenja ograde na vikendici u Kopru.

Objasnio nam je Brane zašto je Jan toliko dobar u Atleticu.

– On je tip koji će uvijek prvi doći i posljednji otići s treninga. Tipičan Slovenac koji šuti i radi. Pred njim je velika karijera, uostalom već je sada jedan od najboljih vratara svijeta. Iako, mislim da ipak neće biti na razini Neuera, koji je neprijeporno najbolji golman. To jest i stoper, ha-ha – aludira Brane Oblak na Neuerove česte izlete izvan šesnaesterca.

Iako mu je drago što je njegov sunarodnjak bio prvo ime susreta, Brane žali zbog ispadanja Bayerna, kluba u kojem je proveo tri godine karijere.

– Atletico je katastrofa za nogomet, igra toliko prljavo, bez ikakve ljepote. Ne shvaćam da ga uz sve to još i suci guraju, gledaju kroz prste nakon njihovih žestokih prekršaja. A i poklonili su im jedanaesterac protiv Bayerna – kaže Oblak.

A što mislite o treneru Atletica?

– Simeone kao trener? Hm, najprije bih rekao da je budala, jer sramotno je kako se ponaša na travnjaku. Vjerujte mi, u gospodskom klubu kakav je Bayern Simeone baš nikada ne bi mogao biti trener. A i takav defenzivni nogomet na Allianz Areni nikada mu ne bi mogao proći jer navijači Bayerna uvijek traže da njihova momčad igra ofenzivno. Najbolje to opisuje jedna situacija dok sam ja bio igrač Bayerna. Treneru sam uoči dolaska Herthe rekao: “Opasni su, mogli bismo igrati malo defenzivnije”. A on mi je odrješito odgovorio: “Jesi ti lud, pa otjerali bismo navijače s tribina takvom igrom.”

No Oblak smatra da je u polufinalnim dvobojima Simeone nadmudrio Guardiolu:

– Pep je krivac za ispadanje. Osvetilo mu se što stalno mijenja, što nema standardiziranih 11.

Rummenigge: Pokradeni smo

A Bavarci su nakon ispadanja krivca tražili u sucu, Turčinu.

– Pokradeni smo. Atletico Madrid je zabio iz zaleđa, a i onaj prekršaj za 11-erac bio je izvan kaznenog prostora. Čak mi je i delegat prišao nakon utakmice i rekao da je suđenje bilo sramotno – oštar je bio Bayernov predsjednik Karl-Heinz Rummenigge.

>>Guardiolino prokletstvo se nastavlja, Atletico (M) u finalu

Komentara 2

DA
dario2612
11:28 05.05.2016.

a Mamić ne stavlja 18-godišnjeg Šempera, a u tim godinama je Casillas bio prvi golman Reala

ZV
Zvonko60
11:55 05.05.2016.

Kako bilo da bilo ,ni sve u penezima .. pokla tika taka...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije