Plavi u utorak

U rujnu je Dinamo ostvario najveće pobjede u povijesti. Tradicija je na strani našeg prvaka

storyeditor/2024-09-15/PXL_130924_120502233.jpg
Luka Stanzl/PIXSELL
16.09.2024.
u 18:25

Zanimljiv je podatak da je Dinamo prvi put Ligu prvaka izborio u sezoni 1998./1999. i tada ga je u tri utakmice vodio Velimir Zajec, koji je sada ponovno u klubu, ali ne u ulozi trenera, već predsjednika.

Dinamo sutrašnjom utakmicom protiv Bayerna u Münchenu (21 sat) kreće u ovogodišnju Ligu prvaka. Dinamo će u najelitnijem klupskom natjecanju odigrati osam utakmica u skupini – četiri u Zagrebu (2. listopada protiv Monaca, 27. studenoga protiv Borussije Dortmund, 10. prosinca sa Celticom te 29. siječnja protiv Milana) te četiri u gostima – nakon gostovanja u Münchenu plavi će na noge Red Bull Salzburgu (23.10.), Slovan Bratislavi (5.11.) i Arsenalu (22.1.)

Elitno natjecanje nogometaši iz Maksimira igrat će deveti put u povijesti, a mi smo se uoči početka ovosezonske grupne faze prisjetili Dinamovih dosadašnjih nastupa.

Bilo je i puno blamaža

Zanimljiv je podatak da je Dinamo prvi put Ligu prvaka izborio u sezoni 1998./1999. i tada ga je u tri utakmice vodio Velimir Zajec, koji je sada ponovno u klubu, ali ne u ulozi trenera, već predsjednika. Možda on ponovno bude Dinamova amajlija jer modri su u svom prvom nastupu u eliti bili i najuspješniji. Grupnu su fazu izborili pod vodstvom Zlatka Kranjčara, pobijedivši u kvalifikacijama škotski Celtic. Tadašnja Croatia završila je druga u skupini s bodom zaostatka za Olympiacosom, a Kranjčara je na klupi nakon poraza u Portu zamijenio Zajec koji je u ostale tri utakmice osvojio sedam od mogućih devet bodova. On je, za sada, i najuspješniji Dinamov trener u Ligi prvaka. Te je sezone momčad LP otvorila susretom protiv Ajaxa i završilo je 0:0. U ukupno šest susreta ostvarili su dvije pobjede, dva poraza i dva remija uz negativnu gol-razliku 5:7.

Samo godinu dana nakon debija u elitnom društvu, Dinamo je ponovno igrao grupnu fazu, ovaj puta s Manchester Unitedom, Marseilleom i Sturmom. Zanimljivo, i tada je natjecanje otvorio remijem i bez pogodaka 0:0 protiv crvenih vragova. U toj je skupini D ostvario jednu pobjedu, protiv Sturma 3:0, te završio posljednji u skupini s gol-razlikom 7:7. Na novi nastup u Ligi prvaka Dinamo je nakon toga čekao 12 godina, a na neku pobjedu čak 16 godina!

Novi ciklus elitnog natjecanja igrao je u sezoni 2011./2012. u skupini s Real Madridom, Lyonom i Ajaxom. Tada je grupnu fazu otvorio porazom 0:1 doma od kraljeva. Naš je klub završio kao posljednji bez ijednog osvojenog boda, uz gol-razliku 3:22. Bio je to pravi debakl!

VEZANI ČLANCI:

Sljedeće sezone tražilo se iskupljenje. Protivnici su bili Porto, Dinamo Kijev i PSG. Modri su grupu otvorili domaćim porazom od Porta 0:2, na kraju izgubili pet susreta, uzeli su bod samo Dinamo Kijevu (1:1) te nastup te sezone završili s lošom gol-razlikom od čak 1:14.

Nakon nekoliko sezona pauze, 2015./2016. ponovno su počeli davati znakove života. Nakon 16 godina, vidjeli smo i prvu pobjedu Dinama u Ligi prvaka. U prvom susretu protiv Arsenala slavili su 2:1. To je bila i jedina pobjeda hrvatske momčadi te sezone u grupi. Dinamo je završio posljednji s gol-razlikom 3:14. Dodajmo da je te sezone ždrijeb spojio modre i s Bayernom, protiv kojeg sada otvaraju. Tada su Bavarci u dva susreta pobijedili ukupno 7:0.

Sljedeće godine Dinamo je ponovno igrao Ligu prvaka, otvorio ju je porazom 0:3 od Lyona, kasnije je izgubio i ostalih pet susreta (još protiv Juventusa i Seville), primio je 15 golova, a nije zabio nijedan. Bio je to novi maksimirski debakl.

No, iskorak koji su svi čekali dogodio se u sezoni 2019./2020. Grupna faza Lige prvaka otvorena je velebnom 4:0 pobjedom nad Atalantom. Gledali smo kasnije i kako Dinamo zabija velikom Manchester Cityju pa i dvaput remizira sa Šahtarom. No, na kraju su Zagrepčani završili posljednji u skupini s gol-razlikom 10:13 i pet bodova.

Dinamova gol-razlika 33:103

U sezoni 2022./2023. ponovno su nam svima ulili nadu kada su na Maksimiru natjecanje otvorili 1:0 pobjedom nad Chelseajem. Svi se sjećaju trenutka kada je u 13. minuti Mislav Oršić zabio na sveopće veselje. Bila je to posljednja pobjeda Dinama u Ligi prvaka. Igrali su nakon toga još protiv Milana i Salzburga, ali i ponovno su bili na dnu skupine.

VEZANI ČLANCI:

Kada se sve zbroji i oduzme, u prijašnjih osam sezona u elitnom natjecanju Dinamo je skupio ukupno 26 bodova (od čega u dva navrata nijedan) uz ukupnu gol-razliku 33:103. No, pozitivu bi navijači mogli izvući iz podatka da su plavi u Ligi prvaka pobjede upisivali uglavnom u rujnu. Taj je mjesec matematički uvjerljivo najbolji za plave u Ligi prvaka, jer tada su padali Sturm (3:0, 29. rujna 1999.), Arsenal (2:1, 16. rujna 2015.), Atalanta (4:0, 18. rujna 2019.) i Chelsea (1:0, 6. rujna 2022.). Neka se rujanska pobjeda dogodi i sutra protiv Bayerna, iako bi mnogi navijači potpisali i remi, kao što je bio onaj rujanski 1999. godine kod Manchester Uniteda (0:0). Kako god, rujan je najsretniji mjesec za plave u Ligi prvaka.

 
Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Tombstone
Tombstone
19:00 16.09.2024.

Doduse sve je moguce, no nazalost sve osim poraza bila bi senzacija. Neka se posteno bore za svoje klub.

Avatar GF1
GF1
19:00 16.09.2024.

Ako je tradicija na dinamovoj strani onda nema brige. Prolazimo dalje kako piše u naslovu. Novinari to već znaju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije