'Privilegij i velika prilika'

Ukrajinski gigant otkrio zašto je angažirao Hrvata: 'Dok se vojnici bore, moramo biti u najboljem izdanju'

Igor Jovićević
Foto: Šahtar/Facebook
1/3
15.07.2022.
u 07:00

U ovim teškim vremenima koje prolazi Ukrajina, dok se ukrajinski vojnici bore za sve nas, našu slobodu, moramo se u najboljem svjetlu predstaviti na velikoj nogometnoj pozornici - kazao je naš trener.

Ono o čemu se proteklih tjedana špekuliralo, jučer je dobilo i konačnu potvrdu. Igor Jovićević novi je trener ukrajinskog prvoligaša Šahtara, hrvatski trener potpisao je dvogodišnji ugovor. Jovićević se tako, ako ćemo mjeriti veličinu i status kluba, priključio elitnoj skupini hrvatskih trenera. Jer, Šahtar je bez sumnje zadnjih nekoliko desetljeća najuspješnija momčad istočnog dijela Europe.

Jovićević se već priključio Šahtarovoj momčadi u Rotterdamu gdje će obaviti završni dio priprema za novu sezonu. Naravno, sigurno je značajnu ulogu u ovom poslu odigrao i Darijo Srna. Bivši kapetan naše nogometne reprezentacije koji u Šahtaru već neko vrijeme obnaša dužnost sportskog direktora.

Izazov me motivira

– Ovo je za mene veliki privilegij. Vidim da su svi veoma motivirani, da je momčad spremna i da rade s osmijehom na licu. Pred nama je ključno razdoblje tijekom kojeg se moramo maksimalno pripremiti za ono što nas čeka, a to je igranje u Ligi prvaka i pokušaj opravdanja statusa giganta domaćeg nogometa. U ovim teškim vremenima koje prolazi Ukrajina, dok se ukrajinski vojnici bore za sve nas, našu slobodu, moramo se u najboljem svjetlu predstaviti na velikoj nogometnoj pozornici i to ćemo napraviti s velikim ponosom. To je izazov koji me motivira – kazao je Jovićević i nastavio:

– Kada dobiješ poziv tako velikog kluba, onda to doživiš kao odličnu priliku za rad i dokazivanje na najvišoj razini. Statistički podatak kaže da je Šahtar u zadnjih 14 godina 13 puta igrao Ligu prvaka. Malo klubova u Europi može se pohvaliti takvim učinkom, Barcelona, Real Madrid i još poneki.

Pričao je i o svojoj trenerskoj viziji na novom radnom mjestu.

– U situaciji kada nema vremena za previše treninga, morat ćemo ubrzati rad u fizičkom i taktičkom smislu. Važno je što prije upoznati momčad i da u komunikaciji osjete što od njih tražimo. Naravno, moj nogometni stil neće biti puno drugačiji od onog kakav je imao bivši trener Roberto Zerbi. Želim vidjeti dinamičnu kontrolu lopte i još veću okomitost u igri. Svakako i agresivnost bez lopte. To bi trebao biti ne samo nogometni već i životni stil mojih igrača. U životu morate preuzeti inicijativu, preuzeti kontrolu nad trenutkom i nastaviti živjeti svoje snove. Tako vam je i na nogometnom travnjaku. Moramo brzo sazreti jer u momčadi imamo dosta mladih igrača. Od mene će dobiti maksimalno povjerenje, ali i maksimalne zahtjeve. Naravno, odradit ćemo prirodnu selekciju i onaj koji najbrže usvoji trenerove zahtjeve bit će u momčadi – kazao je Jovićević.

Poznaje mentalitet

Sergej Palkin, Šahtarov direktor, komentirao je angažman hrvatskog trenera.

– Imali smo nekoliko kandidata, no odlučili smo se za Jovićevića jer ima europsko iskustvo. Jedan je od prvih igrača iz Hrvatske koji su otišli u Real Madrid, trenirao je U-19 momčad Dinama s kojom je imao odlične rezultate. On je trener koji ima potencijal. No prije svega odabrali smo ga jer ima iskustvo uz ukrajinskog prvenstva, poznaje ukrajinski jezik, u Ukrajini je radio više od četiri godine i dobro poznaje aktualnu momčad. Siguran sam da mu neće trebati puno vremena da uspostavi kontakt s igračima i prenese im svoje zahtjeve. Također, on ima europski mentalni sklop, europski pristup trenažnim procesima i favorizira napadački nogomet, a to je naš DNK. Svi ti parametri presudili su da jednoglasno izaberemo Jovićevića – kazao je Palkin.

Video - Dinamo poslao autobuse po djecu iz Ukrajine, Darijo Srna se emotivno zahvalio

Komentara 2

Avatar links
links
07:10 15.07.2022.

Moralne prodike o ratu a radiš za jednog od najvećih mafijoza na istoku!!!

DU
Deleted user
08:39 15.07.2022.

E bas ce vojnicima pomoci to najbolje izdanje..."idemo u rat da se borite"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije