25.07.2024. u 22:58
Hajduk je na Poljudu u prvoj utakmici drugog pretkola Konferencijske lige svladao Torshavn s 2:0.

Nogometaši Hajduka ostvarili su pobjedu u prvom službenom nastupu nove sezone, pobijedili su na Poljudu s 2-0 (2-0) HB Torshavn, predstavnika Farskih otoka, u prvom susretu drugog pretkola Konferencijske lige. Filip Uremović je postigao prvi pogodak u 19. minuti, dok je u 30. Marko Livaja realizirao jedanaesterac za 2-0. Kompletan posao još nije obavljen, a Splićani ga moraju privesti kraju za sedam dana, na uzvratu u Torshavnu.

Bila je ovo prva službena utakmica koju je na trenerskom mjestu Splićana odradio legendarni Gennaro Gattuso, a domaći navijači prije početka susreta su gromoglasno pozdravili novo pojačanje, nekada sjajnog hrvatskog reprezentativca Ivana Rakitića, koji je ovog ljeta stigao u Split. Rakitić bi mogao debitirati u dresu Hajduka u uzvratu na Farskim otocima, za sedam dana.

Bude li Hajduk bolji od HB Torshavna u trećem pretkolu ovog natjecanja će igrati protiv poraženog iz susreta 2. pretkola Europske lige u kojem se sastaju slovački Ružemberok i turski Trabzonspor. U prvom susretu Trabzonspor je pobijedio 2-0 na gostujućem terenu.

Pred 29.000 gledatelja na Poljudu je Hajduk dominirao tijekom prvih 45 minuta. U prvom poluvremenu gosti s Farskih otoka ni jednom nisu ozbiljno zaprijetili splitskom golmanu Lučiću.

Nije ni Hajduk nizao kao na traci velike prilike, ali je bio vidno bolji te je do odmora stekao dva pogotka prednosti. Prvi put se gostujuća mreža zatresla u 19. minuti. Nakon kornera je Kalik glavom proslijedio loptu na drugu vratnicu, a tamo ju je dočekao Uremović i postigao pogodak za 1-0.

Hajduk je mogao povesti već u petoj minuti, ali tada Livaja nije najbolje reagirao u samoj završnici akcije, ali je taj propust Livaja ispravio u 30. minuti kada je s bijele točke pogodio za 2-0. Prije toga je označen prekršaj na Kaliku u gostujućem šesnaestercu.

Mogao je Hajduk i s uvjerljivijom razlikom na odmor, ali još nekoliko puta Splićani su brzopotezno reagirali pred suparničkim vratima.

Nikakva se promjena nije dogodila u nastavku susreta. Hajduk je nastavio napadati, dok su igrači HB Torshavna vrlo teško dolazili i do središta travnjaka. Milimetrima blizu trećeg gola Hajduk je bio nakon sat vremena igre. U gužvi je do udarca došao Šarlija, ali su se gosti spasili izbacujući loptu s vratarske linije.

Ušao je potom i Ivan Perišić u igru za Hajduk, a najbolju i jedinu su šansu gosti na dvoboju imali u 71. minuti. Skytte je u naletu, s vrha šesnaesterca, pucao, ali pored vrata.

Kako se dvoboj približavao kraju tako se i smanjivala navala Splićana prema suparničkim vratima. Šanse su bile sve rjeđe, ritam igre se umirio te je sve okončano s pobjedom Hajduka od 2-0.

Konferencijska liga, prva utakmica 2. pretkola:

Hajduk - HB Torshavn 2-0 (Uremović 19, Livaja 30-11m)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hajduk
Uremović 19', Livaja (11m) 30'
2-0
HB Torshavn
Konferencijska liga, 2. pretkolo, 21:00, Poljud, Split
Kraj
KRAJ (Kraj)

Kraj utakmice! Hajduk je slavio s 2:0.

Zamjena
90' (Zamjena)

Ulaze Antunović i Prpić, a izlaze Livaja i Šarlija.

90'

Igrat će se četiri minute nadoknade.

 
Zamjena
79' (Zamjena)

Izlazi Pukštas, a ulazi Sanyang, igrač koji je nedavno došao u Hajduk.

78'

Perišić je pokušao s lijeve strane, nije bio precizan.

75'

Tempo utakmice je pao. Hajduk kao da se malo povukao, a Torshavn nema snage nešto napraviti.

Zamjena
67' (Zamjena)

Prve promjene kod Hajduka. Ulaze Durdov i Perišić, a izlaze Kalik i Sahiti.

55'

I u nastavku gledamo dominaciju Hajduka. Pitanje je samo kolikom razlikom će ovaj susret završiti.

46'

Počeo je nastavak.

POLUVRIJEME

Kraj prvog poluvremena. Hajduk je dominantan, ima 75 posto vremena loptu u nogama, dok su gosti bez udarca.

40'

Hajduk i dalje dominira, gosti još nisu uputili udarac.

 
Gol
30' (Gol)

Gol za Hajduk! Livaja je siguran s bijele točke. To mu je prvi gol za Hajduk u Europi.

29'

Jedanaesterac za Hajduk! Kalik je srušen, a sudac je pokazao na bijelu točku.

21'

Mogao je Hajduk odmah povećati vodstvo. Livaja je spustio za Kalika koji je imao zicer, no gostujući vratar to odlično brani.

 
Gol
19' (Gol)

Gol za Hajduk! Capan je izveo korner, Kalik glavom prenio na drugu vratnicu, a Uremović proslijedio loptu u mrežu.

15'

Hajduk je puno bolji, pritišće i pokušava zabiti. No, još nema promjene rezultata.

9'

Prvi ozbiljniji pokušaj na utakmici. Krovinović je tukao, gostujući vratar brani.

1'

Počela je utakmica uz kašnjenje od tri minute.

 
TAKTIČKE POSTAVE

Ovako će momčadi taktički izgledati.

 
HAJDUK

Lučić, Moufi, Šarlija, Uremović, Diallo, Krovinović, Capan, Pukštas, Kalik, Sahiti, Livaja. 

TRENER TORSHAVNA

Momčad sa sjevera Europe došla je u Split prije nekoliko dana kako bi se uspjeli priviknuti na puno toplije vrijeme u odnosu na njihovu zemlju s obzirom da su u Farskim otocima ovakve temperature nepoznanica. Trener Torshavna, Talijan Adolfo Solmani je poprilično optimističan unatoč tome što je njegova momčad u ulozi velikog autsajdera:

- Moje očekivanje je da zadržimo identitet. Ne želim vidjeti da ga igrači izgube. Hajduk je kvalitetna momčad, znamo da su jako iskusni, ali ništa se ne mijenja u našem mentalitetu. Mi želimo pobijediti i došli smo odigrati ravnopravnu utakmicu.
 

IZJAVA GATTUSA

- Torshavn je momčad koja je jako dobro vođena. Odigrali su 16 utakmica u prvenstvu, došli su do polufinala kupa. Trener Sormani radi odličan posao. Imaju identitet igre, žele igrati nogomet. Sigurno neće biti šetnja za nas. Lake utakmice ne postoje. Ni prijateljske utakmice koje smo igrali nisu bile lagane. Respekt svima, ali strah od nikoga. Rekao sam igračima da ne želim vidjeti strah. Igramo pred 30 tisuća navijača, imamo teren koji nije u najboljem stanju, ali nećemo se vaditi na to - kazao je trener Gattuso

Hajduk s puno optimizma dočekuje novu sezonu nakon što je prošla bila neuspješna. Doveden je novi trener, legendarni Gennaro Gattuso. Stigao je i Ivan Rakitić, no jedan od najboljih igrača koji je ikada došao u HNL po svemu sudeći još nije spreman i neće konkurirati za utakmicu.

Utakmica se igra na rasprodanom Poljudu u 21 sat. Uzvrat je idući tjedan.

Protivnik je HB Torshavn s Farskih otoka. Iako se čini da je protivnik lagan, to nije istina i Splićani moraju biti jako oprezni.

Splićani otvaraju novu sezonu nastupom u Europi. Ovo je prva utakmica drugog pretkola Konferencijske lige.

POČINJEMO

Dobra večer i dobro došli na nastavak druženja s hrvatskim nogometom. Nakon Rijeke i Osijeka, na danas će na teren i nogometaši Hajduka.

 

Komentara 9

Avatar Žuti
Žuti
23:02 25.07.2024.

2:0 protiv amatera je tragedija.

BJ
bjmaro
23:00 25.07.2024.

Nevjerujem da Torshavna može dati 3 gola. Inače Torshavnu mjesečni platnu fond za igrače je 30.000€. Sve u svemu razočarenje

Avatar Cro-Wolf
Cro-Wolf
21:41 25.07.2024.

Sretno svim HR klubovima u Europi od Dinamova... Idemo jako

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije