Autori: Vecernji.hr, Hina
1. KOLO

Hrvatska lakoćom sredila Australce na otvaranju SP-a, slijedi okršaj koji će nam odrediti sudbinu

Zagreb: Hrvatska svladala Mađarsku i odlazi u finale Europskog prvenstva u vaterpolu
Sanjin Strukic/PIXSELL
05.02.2024. u 12:41
Nikakvih problema Dupini nisu imali u 1. kolu Svjetskog prvenstva, Australija je za naše vaterpoliste bila lagan zalogaj.

Hrvatski vaterpolisti su pobjedom otvorili Svjetsko prvenstvo u Dohi svladavši u 1. kolu Australiju s 13-8 (5-1, 4-2, 2-2,2-3). Hrvatska u srijedu igra protiv europskih prvaka Španjolaca, a u petak se sastaje sa Južnom Afrikom.

Izbornik Ivica Tucak je prije početka naglašavao da je glavni cilj dupina plasman na Olimpijske igre u Parizu, a to bi ostvarili plasmanom u četvrtfinale ovog SP-a.

Na olimpijskom turniru u Parizu bit će 12 momčadi. Osam sastava je već poznato i to su – Francuska (domaćin), Mađarska i Grčka (finalisti prošlog SP u Fukuoki 2023.), Španjolska (prvak Europe 2024.), SAD (pobjednik Panameričkih igara), Japan (pobjednik Azijskih igara), Australija (predstavnik Oceanije) i Južna Afrika (predstavnik Afrike).

Trenutačno nepopunjena četiri mjesta dat će SP u Dohi odnosno četiri najbolje plasirane momčadi na ovom SP, a koje u ovom trenutku još nemaju olimpijsku vizu.

Hrvatska
13-8
Australija
1. KOLO SVJETSKOG PRVENSTVA, 11:30, DOHA, KATAR
Kraj utakmice

Završen je dvoboj u Dohi. Hrvatska je fantastičnom igrom sredila Australiju rezultatom 13:8. Za naše vaterpoliste sljedeći je okršaj protiv Španjolske, bit će to repriza finala nedavno održanog EP-a u Zagrebu.

31'

Franko Lazić minutu prije kraja postavlja na 13:6.

26'

Fantastična asistencija Fatovića za Lončara koji također zabija svoj drugi današnji pogodak, Hrvatska vodi 12:6.

25'

Australci zabijaju prvi pogodak u četvrtoj četvrtini, Milos Maksimovic gađa za 11:6 s istekom prvog australskog napada u ovoj dionici.

23'

Novi hrvatski pogodak, Jerko Marinić Kragić zabija za 11:5. U našoj reprezentaciji četvorica igrača imaju po dva postignuta pogotka.

21'

Australci iz peterca preko Pavillarda smanjuju na 10:5. Tri minute su do kraja treće dionice.

19'

Nikakvih promjena nema glede rezultata, sredinom treće dionice Hrvatska ima ugodnih 10:4.

 
16'

Marko Žuvela za 9:3, mogao bi to biti i konačni rezultat prvog poluvremena u Dohi.

13'

Luke Pavillard zabija za 8:3, Australci se pokušavaju vratiti u igru.

12'

Marcus Berehulak zabija za 7:2, konačno su Australci prekinuli za njih vrlo neugodnu seriju od pet uzastopnih pogodaka koje su primili. Nedugo zatim zabio je i Jerko Marinić Kragić, osmi je to hrvatski pogodak danas.

11'

Brojimo dalje! Hrvatska sedam, Australija jedan. Zabio je i Filip Kržić. Hrvatska zaista igra fantastično...

10'

Tamo gdje je stala, Hrvatska nastavlja u drugoj četvrtini. Luka Lončar izborio je isključenje, a potom i sam pogodio za velikih 6:1.

Kraj 1. četvrtine

Sjajan pogodak Marka Žuvele za 5:1 Hrvatske nakon prvih osam minuta na SP-u u Dohi. Bolji početak gotovo da nismo mogli niti poželjeti.

7'

Hrvatska nastavlja zabijati na samom početku dvoboja. Sada smo iskoristili i prvi današnji peterac. Još jedom Rino Burić, ovoga puta za 4:1.

Gol
6' (Gol)

Vraća Hrvatska sada na plus dva, Rino Burić s pozicije "lažnog" centra zabija za 3:1 na igraču više.

Gol
6' (Gol)

Prvi pogodak za Australce, Jacob Mercep je pogodio na igraču više, trenutni rezultat je 2:1.

Gol
3' (Gol)

Novi pogodak Hrvatske! I ponovno je to Loren Fatović, vrlo raspoložen je danas na ulasku u utakmicu. Vodi Hrvatska 2:0.

Gol
2' (Gol)

Prvi pogodak Hrvatske na SP-u zabio je Loren Fatović na igraču više.

1'

Počela je utakmica u Dohi!

 

Inače, na toliko željenom olimpijskom turniru, kao i u svim ekipnim sportovima, ima mjesta za 12 momčadi, od kojih je osam već poznato, a to su: Francuska (domaćin), Mađarska i Grčka (finalisti prošlog SP-a), Španjolska (prvak Europe 2024.), SAD (prvak Panameričkih igara), Japan (prvak Azije), Južna Afrika i Autralija (predstavnik Oceanije). Od etabiliranih vaterpolskih zemalja olimpijsku vizu još nemaju Hrvatska, Italija, Srbija i Crna Gora i za očekivati je da će se sve te četiri reprezentacije za to u Dohi i izboriti. 

Ako bi sve išlo po planu, hrvatski suparnik u četvrtfinalu mogla bi biti Srbija, bude li reprezentacija istočnih susjeda u svojoj skupini ispred Crne Gore, SAD-a i Japana. Ako bi pak naši pobijedili i rasterećene europske prvake Španjolce (koji su olimpijsku vizu osigurali u Zagrebu), onda bismo išli izravno u četvrtfinale, gdje bi nam prepreka mogla biti Crna Gora.

Pobjedom bismo si osigurali lakši put za naš glavni cilj ovdje, a to je plasman na Olimpijske igre. A za takvo što trebat će se probiti do četvrtfinala, do kojeg bi bilo najlakše kada bismo iz naše skupine, u kojoj su još europski prvak Španjolska i Južna Afrika, izišli kao prvi. Tada ne bismo morali igrati osminu finala, koja nas čeka budemo li drugi ili treći u skupini.

Svoj 15. nastup na svjetskim prvenstvima hrvatski vaterpolisti započet će danas u Dohi (u 11.30) utakmicom s "morskim psima", to jest Australcima. Reprezentacija je to koju su izabranici Ivice Tucka, prije šest mjeseci, u utakmici za 9. mjesto na prethodnom SP-u pobijedili s visokih 17:10. No, unatoč činjenici da je kvaliteta na našoj strani, uoči utakmice s "Aussie Sharksima", počevši s izbornikom Tuckom, svi pušu na hladno.

Turnir se igra u Dohi, a naš prvi protivnik je reprezentacija Australije.

POČINJEMO

Dobar dan, dobro došli na novo druženje s hrvatskim vaterpolistima. Nakon nedavno završenog Europskog prvenstva na kojem su osvojili srebro, izabranike Ivice Tucka čeka nastup na Svjetskom prvenstvu.

 

Komentara 1

Avatar Art of Noise
Art of Noise
11:30 05.02.2024.

Sritno, Hrvatska!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije