10.04.2022. u 22:00
Rijeka je povela u 6. minuti susreta preko Adama Gnezde Čerina, Dinamo je izjednačio preko Mahira Emrelija u 79. minuti, a preokret je kompletirao kapetan Dinama Arijan Ademi u 87. minuti susreta.

Dinamo je u dramatičnom i napetom derbiju 30. kola Prve HNL upisao tri boda protiv Rijeke na Rujevici, i to preokretom u samoj završnici susreta. Rijeka je povela u 6. minuti susreta preko Adama Gnezde Čerina, Dinamo je izjednačio preko Mahira Emrelija u 79. minuti, a preokret je kompletirao kapetan Dinama Arijan Ademi u 87. minuti susreta.

10.04.2022., stadion Rujevica, Rijeka - Hrvatski telekom Prva liga, 30. kolo, HNK Rijeka - GNK Dinamo. Adam Gnezda Cerin, Kevin Theophile Catherine. Photo: Nel Pavletic Goricki/PIXSELL
Foto: Nel Pavletic-Goricki/PIXSELL

Dinamo je ovom pobjedom protiv Rijeke otišao natrag na vrh Prve HNL s dva boda prednosti ispred Osijeka te s utakmicom manje. Hajduk je na trećem mjestu sa sedam bodova manje od Dinama, dok Rijeka sad za vodećima zaostaje osam bodova.

Ključnim se u prvom dijelu pokazao početak utakmice u kojem su igrači Rijeke iskoristili sjajnu atmosferu na Rujevici i u početku odmah stavili strašan pritisak na Dinamo, što im se u konačnici isplatilo vodećim pogotkom u šestoj minuti. Na lijevoj strani je loptu prihvatio Issah Abass i lijepo pronašao slovenskog reprezentativca Adama Gnezdu Čerina koji je nakon jedno vrlo lijepog driblinga elegantno iskosa s nekih 13-14 metara poslao loptu u kut Livakovićevog gola.

Dinamo je nakon tog hladnog tuša uspostavio nešto više inicijative i imao 'zicer' u 17. minuti preko Petkovića, no njega je obranio Nediljko Labrović. No, unatoč toj inicijativi i pritisku Dinama, i Rijeka je imala nekoliko svojih prigoda za povećati vodstvo. Službeno u statistici nije bilo puno udaraca, ali bilo je vrlo dobrih akcija u kojima je nedostajalo završnog poteza. 

10.04.2022., stadion Rujevica, Rijeka - Hrvatski telekom Prva liga, 30. kolo, HNK Rijeka - GNK Dinamo. Josip Drmic, Rasmus Steensbaek Lauritsen. Photo: Nel Pavletic Goricki/PIXSELL
Foto: Nel Pavletic-Goricki/PIXSELL

U drugom poluvremenu prvih deset minuta nismo gledali doslovno ništa od nogometa, da bi nakon toga Rijeka preuzela kratki primat od pet minuta, pa nakon toga Dinamo, i tako u krug. Imali su velike prigode i jedni i drugi; Drmić s jedne i Bočkaj s druge strane. Međutim, u posljednjoj fazi utakmice, 20-25 minuta igrom je potpuno zagospodario Dinamo, stisnuo Rijeku i došao do velikog preokreta, možda i ključnog u borbi za naslov.

Dvije minute nakon što je upropastio jednu dobru situaciju, sjajno se iskupio azerbajdžanski napadač Mahir Emreli i zabio za izjednačenje. Sjajni dupli pas je odigrao s Andrićem na rubu kaznenog prostora te precizno i snažno poentirao sa 16 metara iza Labrovića u 79. minuti.

10.04.2022., stadion Rujevica, Rijeka - Hrvatski telekom Prva liga, 30. kolo, HNK Rijeka - GNK Dinamo. Emreli Mahir. Photo: Nel Pavletic Goricki/PIXSELL
Foto: Nel Pavletic-Goricki/PIXSELL

Dinamo je nastavio pritiskati, Kopić je vukao ofenzivne poteze, a sve se na kraju isplatilo u 87. minuti. S lijeve strane je ubacio Petar Bočkaj, a Ademi je u kaznenom prostoru tu loptu zahvatio fantastično iz prve i zakucao ju u vrata Rijeke. Dinamo se pri kraju utakmice uspio dignuti, uspostaviti dominaciju protiv Rijeke i okrenuti susret u svoju korist.

Za Rijeku još i dodatna sol na ranu došla je na samom kraju susreta. Zbog udaranja Emrelija po licu direktan crveni karton dobio je stoper Rijeke Anton Krešić, i to već tamo u trećoj minuti sudačke nadoknade.

U idućem kolu Dinamo će ugostiti Istru 1961, dok Rijeka ide u Zagreb u Kranjčevićevu na noge Lokomotivi.

Rijeka
Čerin 6'
1-2
Dinamo
Emreli 79', Ademi 87'
PRVA HNL, 20:00, RUJEVICA
Kraj
KRAJ (Kraj)

KRAJ UTAKMICE NA RUJEVICI! Rijeka - Dinamo 1:2. Dinamo je u dramatičnom i napetom derbiju 30. kola Prve HNL upisao tri boda protiv Rijeke na Rujevici, i to preokretom u samoj završnici susreta. Rijeka je povela u 6. minuti susreta preko Adama Gnezde Čerina, Dinamo je izjednačio preko Mahira Emrelija u 79. minuti, a preokret je kompletirao kapetan Dinama Arijan Ademi u 87. minuti susreta.

Crveni karton
90+3' (Crveni karton )

Za Rijeku još i dodatna sol na ranu. Zbog udaranja Emrelija po licu direktan crveni karton dobio je stoper Rijeke Anton Krešić.

90'

Još će se igrati pet minuta na Rujevici.

90'

Rijeka ne odustaje. Nekako je do lopte u kaznenom prostoru Dinama došao Drmić, no njegov udarac ne može pored bloka Dinama.

Gol
ADEMI ZA 2:1! PREOKRET (Gol)

GOOOOOOOOOOOL. Kapetan Ademi za preorket na Rujevici i 2:1 Dinama. S lijeve strane je ubacio Petar Bočkaj, a Ademi je u kaznenom prostoru tu loptu zahvatio fantastično iz prve i zakucao ju u vrata Rijeke. Dinamo se pri kraju utakmice uspio dignuti, uspostaviti dominaciju protiv Rijeke i okrenuti susret u svoju korist.

85'

Katastrofalna greška Smolčića mogla je koštati Rijeku, Htio je izbiti loptu pred vlastitim vratima i pogodio je Ademija, od kojeg se, sreća po Rijeku, lopta odbila pored vratnice, u gol-aut za Rijeku.

83'

Vrlo dobrim udarcem je Marko Tolić s nekih 20 metara sada iskušao Labrovića, no vratar Rijeke sjajnom intervencijom čisti u korner za Dinamo, kojeg je također očistio 'boksanjem'.

82'

Bušnja i Ćestić su u igri umjesto Selahija i Velkovskog u redovima Rijeke.

81'

Čerin je pokušao postići svoj drugi pogodak na susretu, no bio je to traljav udarac s ruba kaznenog prostora.

Gol
GOL EMRELIJA ZA 1:1 (Gol)

GOOOOOOOOOOOL. Dinamo izjednačio preko Emrelija. Dvije minute nakon što je upropastio dobru situaciju, sjajno se iskupio azerbajdžanski napadač Mahir Emreli i zabio za izjednačenje. Sjajni dupli pas je odigrao s Andrićem na rubu kaznenog prostora te precizno i snažno poentirao sa 16 metara iza Labrovića u 79. minuti.

77'

Veliku šansu je sad za Dinamo propustio Mahir Emreli, a u redovima Dinama je nakon toga Kopić uveo Špikića umjesto Ristovskog te najavio i još jaču ofenzivu.

73'

Odličnu akciju su sada skuhali Murić i Drmić, koji se munjevito pored Theophilea sjurio prema golu i opucao s ruba kaznenog prostora, no Francuz je stigao ući u blok.

72'

U velikoj je šansi bio Komnen Andrić. Obranio mu je Labrović, no napadač Dinama je svejedno bio u zaleđu.

70'

Potencijalno velika izmjena u Rijeci. Iz igre je izašao Abass, a ušao drugi najbolji strijelac i najbolji asistent Rijeke. Mijenja i Dinamo, umjesto Brune Petkovića u igri je Marko Tolić.

65'

Drugo poluvrijeme zasad, u ovih 20 minuta: deset minuta bez prigoda i nečije inicijative, pa pet minuta Rijekinog naleta, pa pet minuta Dinamovog naleta.

64'

Jako dobar pokušaj Petra Bočkaja volejem. Fino je po desnoj strani prošao Andrić, ubacio na Bočkaja koji sjajno poklapa loptu iz prve, no ona odlazi u vanjsku stranu mreže pored prve vratnice Labrovićevog gola.

63'

Probudio se i hrvatski prvak, i to preko svojih bekova. S lijeve je strane ubacio Bočkaj, a glavom je malo pokraj vrata poslao loptu Stefan Ristovski.

62'

Ogromna prilika za Drmića, no ispriječio se Livaković fenomenalnom intervencijom. Rijeka je u nekoliko navrata u posljednjih nekoliko minuta okomito i strelovito napala prema vratima Dinama te opet kreira probleme Dinamu, kao i na samom početku utakmice.

59'

Dugo je sad trajala podjednaka igra Rijeke i DInama u veznom redu, sve dok nakon jednog flipera Abass nije natrčao loptu na nekih 15 metara od Dinamovog gola i silovito zapucao, no otišlo je to pored gola.

49'

Novi igrač na terenu Komnen Andrić se našao u velikoj prilici 1 na 1 s Labrovićem, ali se pokliznuo nakon što je predriblao riječkog vratara. Velika prigoda za Dinamo.

46'

Prva izmjena u momčadi Dinama uoči početka drugog poluvremena. Iz igre izlazi Gojak, a ulazi Komnen Andrić. Zebec je nakon toga označio početak drugog dijela na Rujevici.

Poluvrijeme
KRAJ POLUVREMENA (Poluvrijeme)

Zanimljivih prvih 45 minuta smo gledali na Rujevici između Rijeke i Dinama. Rijeka je na krilima domaće publike u prvih 10 minuta odmah krenula po pogodak i dobila ga u šestoj minuti nakon sjajnog poteza Adama Gnezde Čerina. Dinamo je nakon tog hladnog tuša uspostavio nešto više inicijative i imao 'zicer' u 17. minuti preko Petkovića, no njega je obranio Nediljko Labrovič. No, unatoč toj inicijativi i pritisku Dinama, i Rijeka je imala nekoliko svojih prigoda za povećati vodstvo. Službeno u statistici nije bilo puno udaraca, ali bilo je vrlo dobrih akcija u kojima je nedostajalo završnog poteza. Sve u svemu, Rijeka vodi 1:0 u zanimljivom i otvorenom derbiju 30. kola Prve HNL nakon prvih 45 minuta.

38'

U posljednjih nekoliko minuta Dinamo je stavio velik pritisak na Rijeku i pokušao konkretnije doći u završnicu, no riječka obrana se sa svim izazovima uspješno nosila.

31'

Utakmica je bila prekinuta jer je Arijan Ademi nakon duela s Ivanom Lepinjicom ostao ležati na travnjaku. Pridigao se kapetan Dinama nakon minute pružanja pomoći.

29'

Prilike se nastavljaju nizati u derbiju. Sad je veliku propustio Dinamov veznjak Amer Gojak s ruba kaznenog prostora nakon što je Oršić odradio ogroman dio posla i servirao mu priliku.

26'

Kakav je sada dribling Petru Bočkaju 'prodao' Josip Drmić. Kod korner zastavice ga je totalno poslao u drugu stranu, prošao i odigrao odličnu povratnu loptu za Abassa, no Ganac promašuje loptu u vrlo dobroj prilici za povećanje vodstva Rijeke.

24'

Bez obzira na prepuštanje inicijative, Rijeka i dalje pokušava nešto napraviti prema naprijed. Sad su probali s još dva centaršuta s poludistance, što im je večeras glavno oružje. S jednim se izborio Dominik Livaković, a drugi je bio malo prejak za Josipa Drmića.

20'

Rijeka je, pomalo i očekivano, nakon vodstva i uvodnog pritiska malo skinula nogu s gasa i prepustila Dinamu posjed. Trenutno gosti kontroliraju događanja na terenu.

17'

Vratar Nediljko Labrović je spasio Rijeku! Mišić je fenomenalnom loptom pronašao Ristovskog, Krešić katastrofalno griješi i servira loptu Bruni Petkovića, a Labrović u čistoj 1 na 1 situaciji pobjeđuje desetku Dinama fantastičnom obranom zicera. Opasno je Rijeka visila sada..

16'

Još jedan opasan ubačaj Rijeke u kazneni prostor Dinama. Ubacio je strijelac Čerin iz prekida, no lopta je ipak nekako zaobišla sve igrače i završila u rukama Livakovića.

11'

Stoper Rijeke Anton Krešić je rukom dirao loptu i tako prekinuo kontru Dinama, za što je zasluženo zaradio žuti karton, prvi na ovom susretu.

9'

Dinamo odmah uzvraća. Lijepu su akciju iskrojili plavi, no Petković je imao potez viška na rubu kaznenog prostora, a imao je dobrih opcija.

Gol
VODSTVO ZA RIJEKU (Gol)

GOOOOOOOOOOOOL! Čerin za 1:0 Rijeke. Domaća momčad je u samom uvodu utakmice napravila velik pritisak koji se isplatio i Rijeka vodi!. Abass je lijepo prošao na lijevoj strani i proigrao Čerina koji je u kaznenom prostoru izvrtio Ristovskog te iskosa elegantno matirao Livakovića za pogodak u šestoj minuti.

5'

Rijeka nastavlja s uvodnim pritiskom. Opasno je s lijeve strane na prvu vratnicu ubacio Ampem, a Mišić mora čistiti u korner.

4'

Prvi nešto opasniji dolazak Rijeke u kazneni prostor Dinama. Smolčić je ubacio s lijeve strane, lopta se odbila nakon zračnog duela Drmića i Theophilea, a Dinamov stoper je uspio reagirati i očistiti prije nego što je na odbijenu loptu stigao Abass.

Početak
1' (Početak)

Sudac Mario Zebec je dao znak za početak utakmice na Rujevici! Krećemo...

USKORO POČETAK

Igrači Rijeke (s nezbrinutim psićima) i Dinama istrčali su na teren na raspjevanoj Rujevici u jako dobroj atmosferi. Uskoro počinje susret.

STRIJELCI U DERBIJU

Strijelci svih dosadašnjih pogodaka u međusobnim utakmicama Rijeke i Dinama ove sezone u Prvoj HNL i u Kupu (ukupno 4 utakmice i 18 pogodaka):

1. Josip Drmić (Rijeka) 4

2. Bruno Petković (Dinamo) 2

Mislav Oršić (Dinamo) 2

Issah Abass (Rijeka) 2

5. Komnen Andrić (Dinamo) 1

Marko Tolić (Dinamo) 1

Dino Perić (Dinamo) 1

Josip Šutalo (Dinamo) 1

Lovro Majer (Dinamo) 1

Jorge Obregon (Rijeka) 1

Darko Velkovski (Rijeka) 1

Robert Murić (Rijeka) 1

SASTAVI MOMČADI

Stigli su sastavi Rijeke i Dinama za derbi 30. kola Prve HNL.

Rijeka (3-5-2): Labrović - Velkovski, Krešić, Smolčić - Solano, Čerin, Selahi, Lepinjica, Ampem - Abass, Drmić

Dinamo (3-5-2): Livaković - Theophile, Šutalo, Lauritsen - Ristovski, Ademi, Mišić, Gojak, Bočkaj - Petković, Oršić

       

 

KOPIĆ UOČI RIJEKE

- Nema Ivanušeca, Bulata i Luke Menala. Odradili smo dobro, trenirali dobro, idemo na Rujevicu spremni i motivirani. Imamo još nekoliko dvojbi koje ćemo otkloniti do same utakmice s obzirom na zdravstveni status igrača. Imamo 10 bodova u zadnja četiri kola, bez primljenoga gola, momčad je motivirana i odlučna da bude prava, da igra dobar nogomet i da dođe dok nova tri boda koja su nam jako bitna - rekao je trener zagrebačke momčadi Željko Kopić, te dodao:

- Rijeka je kvalitetno vođena ekipa. Potvrđuje se kvalitetnim skautingom, i ovoga puta imaju momča koja je kvalitetna. Svaka utakmica nosi tri boda, svaka je bitna, i za njih i za nas je sutra ova utakmica bitna. Sigurno je  da ćemo mi i Rijeka biti motivirani.

TOMIĆ UOČI DINAMA

- Dobra energija se osjeti u ekipi, s optimizmom dočekujemo utakmicu protiv Dinama. Znamo što nam donosi pobjeda, znaju to i igrači i motiva neće nedostajati - rekao je trener Rijeke Goran Tomić u najavi utakmice, i dodao:

- S Dinamom smo ove sezone imali nekoliko spektakularnih utakmica. Dinamo je izrazito kvalitetna ekipa - zaključio je Goran Tomić.

 

FORMA

Rijeka u posljednjih 5 utakmica: 9/15 bodova

Rijeka je u posljednjih pet ligaških susreta izgubila velikih šest bodova iznenađujućim porazima protiv Hrvatskog dragovoljca i Gorice, a upisala je pobjede protiv Hajduka, Slaven Belupa i Istre 1961. 

Dinamo u posljednjih 5 utakmica: 10/15 bodova

Dinamo je, s druge strane, imao nešto teži raspored u posljednjih pet susreta, igrali su dva derbija (i to na gostovanjima) u odnosu na jedan Rijeke. Bodove su plavi ispustili porazom u Osijeku te remijem protiv Hajduka u Splitu, dok su puni plijen upisali protiv Šibenika, Slaven Belupa i Hrvatskog dragovoljca.

ARBITAR

Pravdu će u derbiju dijeliti Mario Zebec.

SUSRETI OVE SEZONE

U dosadašnja tri ligaška susreta Rijeka i Dinamo su dva puta odigrala spektakularne 3:3 remije, a u trećem susretu Dinamo je na Maksimiru rutinirano slavio 2:0

DOBRODOŠLI

Poštovane čitateljice i čitatelji Večernjeg lista, dobrodošli u tekstualni prijenos velikog derbija 30. kola Prve HNL u kojem drugoplasirani Dinamo gostuje kod četvrtoplasirane Rijeke na Rujevici, u dvoboju jedinih momčadi koje su u posljednjih 15 godina osvojila naslov prvaka Hrvatske.

Komentara 20

Avatar Pastuh
Pastuh
21:52 10.04.2022.

Ademiiii Hvala kapetane

Avatar cucibuci
cucibuci
22:00 10.04.2022.

E tak,bravo Dinamo...nikad nema predaje!!

BJ
bjmaro
20:26 10.04.2022.

Rijeka vodi! Slavlje u sportskom uredništvu riječkog Novog lista i zagrebačkog VL

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije