08.09.2023. u 22:38
Hrvatska nogometna reprezentacija slavila je s 5:0 protiv Latvije u susretu petog kola skupine D kvalifikacija za Europsko prvenstvo.

Hrvatska nogometna reprezentacija rutinski je odradila susret protiv Latvije pobijedivši na Rujevici sa 5-0 u susretu D skupine kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2024. godine u Njemačkoj.

Hrvatska reprezentacija je u svom je trećem nastupu u skupini D ostvarila drugu pobjedu svladavši Latviju sa 5-0. Golove za "Vatrene" zabili su Bruno Petković (3, 44), Luka Ivanušec (13), Andrej Kramarić (68) i Mario Pašalić (78).

U drugom susretu iz naše skupine Turska i Armenija su u Eskisehiru remizirale 1-1. Armenija je povela u 49. minuti golom Artaka Dašhjana, a izjednačio je Bertug Yildrim u 88. minuti.

Za tri dana hrvatsku reprezentaciju očekuje gostovanje u Armeniji, dok će Latvija dočekati Wales.

Na ljestvici skupine D vodi Turska sa 10 bodova iz pet utakmica, Hrvatska je druga sa sedam bodova iz tri susreta, a sedam bodova ima i Armenija, ali iz četiri ogleda. Slijede Wales sa četiri boda iz četiri dvoboja, te Latvija bez bodova. Podsjetimo, prve dvije reprezentacije iz svake skupine izborit će direktan plasman na EURO 2024. u Njemačkoj.

Nakon skoro tri mjeseca i završnice Lige nacija u Nizozemskoj, hrvatska nogometna reprezentacija ponovno je bila u akciji.

"Vatreni' su nastavili kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2024. u Njemačkoj nakon što su u prva dva kola remizirali s Walesom (1-1) u Splitu i pobijedili Tursku (2-0) u Bursi.

Hrvatska je bila favorit i "Vatreni" nisu dozvolili nikakvo iznenađenje protiv 134. reprezentacije svijeta koja je na Rujevicu stigla s tri poraza u skupini.

Izbornik Zlatko Dalić je ostavio Matea Kovačića na klupi nakon što je na zadnjem treningu osjetio zatezanje u mišiću, lijevog beka je zaigrao Borna Sosa, Luka Ivanušec je bio polušpica, Ivan Perišić lijevo krilo, Andrej Kramarić desno, a u vrhu napada je bio Bruno Petković.

Hrvatska nije mogla bolje otvoriti susret. Srebrni i brončani s posljednja dva Svjetskog prvenstva poveli su već u trećoj minuti sjajnim golom Brune Petkovića iz slobodnog udarca sa više od 20 metara. "Petko" je namjestio loptu i prekrasno prebacio preko živog zida za vodstvo Hrvatske.

Razigrana Hrvatska je u 13. minuti zabila i drugi gol. Perišić je ubacio s lijeve strane, netko od stopera Latvije loše je reagirao u skoku, nakon čega se lopta odbila do Ivanušeca, koji s ruba peterca zabio za 2-0. Za bivšeg igrača Dinama, a od ovoga ljeta novog člana Feyenoorda, bio je to prvijenac u 15. nastupu u reprezentativnom dresu.

U 26. minuti odličnu priliku je imao i Kramarić koji je ušao u šesnaesterac iskosa i pucao, ali ravno u golmana. Tri minute kasnije gosti su prvi put zaprijetili hrvatskim vratima. Pobjegao je Uldrikis čitavoj obrani Hrvatske, no Livaković je sjajno reagirao.

U samoj završnici prvog dijela Hrvatska je zabila i treći pogodak, a ponovo je Petković bio strijelac. Perišić je savršenom loptom s lijeve strane našao napadača Dinama koji je zabio u prazan gol za 3-0.

Na otvaranju drugog dijela Hrvatska je imala sjajnu priliku za četvrti gol. Modrić je potegnuo ljevicom, no obranio je vratar uz pomoć grede, a onda se lopta odbila do Kramarića, koji je pucao, ali je gostujuća obrana blokirala njegov udarac.

U 58. minuti zaprijetili su i gosti. Glavom je pucao Krollis, no Livaković je bio spreman. U 64. minuti je opasno prijetio i Ikaunieks, ali je "Livi" još jedno odlično reagirao.

Hrvatska je golijadu nastavila u 68. minuti. Čim je ušao u igru, Barišić je izveo slobodan udarac s lijeve strane odlično nabacivši na drugu stativu gdje je Kramarić rutinski zabio za 4-0 postigavši svoj 25. gol u hrvatskom dresu. "Petarda" je pukla u 78. minuti kada je Pašalić lijepo pogodio nakon solo prodora.

Do kraja susreta Dalićevi odabranici su imali još nekoliko lijepih prigoda, no rezultat se više nije mijenjao.

HRVATSKA - LATVIJA 5-0

RIJEKA. Stadion Rujevica - 8.152 gledatelja, Sudac: Philip Farrugia (Malta);

Strijelci: 1-0 Petković (3), 2-0 Ivanušec (13), 3-0 Petković (44), 4-0 Kramarić (68), 5-0 Pašalić (78)

Žuti kartoni: Ciganiks

Crveni kartoni: - 

HRVATSKA: Livaković - Juranović, Šutalo, Gvardiol (od 46. Vida), Sosa (od 67. Barišić) - Brozović (od 60. Pašalić), Modrić (od 60. Vlašić) - Kramarić, Ivanušec, Perišić - Petković (od 67. Musa)

LATVIJA: Purinš - Savalniks (od 56. Krolis), Černomordijs, Dubra, Sorokins - Jaunzems (od 87. D.Ikaunieks), Emsis, Tobers (od 87. Saveljevs), Ciganiks - Uldrikis, J.Ikaunieks (od 77. Daškevičs)

Standings provided by Sofascore
 
Hrvatska
5-0
Latvija
Kvalifikacije za Euro, 20:45, Rujevica, Rijeka
KRAJ

Kraj utakmice! Hrvatska je slavila s uvjerljivih 5:0.

90'

Ušli smo u sudačku nadoknadu, igrat će se još četiri minute.

 
Gol
79' (Gol)

Gol za Hrvatsku! Pašalić je povukao loptu i onda neobranjivo pogodio za 5:0.

Gol
68' (Gol)

Četvrti gol Hrvatske! Barišić je ubacio, a Kramarić s druge vratnice pogodio za 4:0.

Zamjena
67' (Zamjena)

Musa i Barišić ulaze umjesto Petkovića i Sose.

63'

Opet je Livaković sjajno obranio priliku Latvije.

61'

Nove dvije promjene kod Hrvatske. Vlašić i Pašalić ulaze, a odmorit će se Brozović i Modrić.

48'

Nastavili smo uraganski. Modrić je sada bio u sjajnoj situaciji, tukao je, no lopta se uz obranu vratara Latvije odbila u gredu.

Zamjena
46' (Zamjena)

Počeo je nastavak. Vida je u igri umjesto Gvardiola.

 
POLUVRIJEME

Kraj prvog dijela, Hrvatska vodi 3:0.

Gol
43' (Gol)

Gol za Hrvatsku! Perišić je prošao po desnoj strani i sjajno dao za Petkovića koji je bio sam na drugoj vratnici. Preporođeni napadač Dinama mirno je zabio svoj drugi gol.

40'

Ostalo je pet minuta do kraja poluvremena.

33'

Lopta je nakon lijepe akcije Hrvatske došla do Kramarića čiji udarac lijevom nogom odlazi preko gola.

 
29'

Prilika za Latviju ni iz čega. Uldrikis je izbio sam ispred Livakovića. No, vratar Hrvatske ga je pričekao i ulovio njegov pokušaj loba.

26'

Lako je sada moglo biti 3:0. Kramarić je bio u vrlo dobroj situaciji, tukao je iskosa, ali opet mu vratar brani.

21'

Kramarić je tukao iz okreta, no vratar gostiju to brani.

19'

Hrvatska nastavlja dominirati i napadati. Ivanušec je bio u dobroj situaciji, no njegov je udarac blokiran.

 
Autogol
13' (Autogol)

Gol za Hrvatsku! Ivanušec je zabio nakon gužve, Hrvatska vodi 2:0.

11'

Hrvatska nakon postignutog gola i dalje napada Latviju. Još jedan gol vjerojatno bi im uništio nade da ovdje mogu izboriti nešto više od poraza.

Gol
3' (Gol)

Gol za Hrvatsku! Nismo mogli bolje otvoriti utakmicu, zabio je Petković. Sjajno je pogodio iz slobodnjaka. Prvi udarac na utakmici i prvi gol. Ovo mu je deveti nastup za reprezentaciju.

 

Igrači su na terenu, intoniraju se himne i utakmica će početi za nekoliko minuta.

Hrvatski navijači uvjereni su u pobjedu večeras.

Uoči utakmice razgovarali smo s Nenadom Gračanom, evo što on kaže.

 
TAKTIČKE POSTAVE

Ovako će momčadi taktički izgledati.

LATVIJA

Purinš - Savalniks, Černomordijs, Dubra, Sorokins - Jaunzems, Emsis, Tobers (k), Ciganiks - Uldrikis, Ikaunieks

SASTAV HRVATSKE

Stigao je sastav Hrvatske. Zlatko Dalić se odlučio na ovu početnu postavu:

Livaković - Juranović, Šutalo, Gvardiol, Sosa - Brozović, Modrić (k) - Kramarić, Ivanušec, Perišić - Petković

ATMOSFERA

Naš reporter Tomislav Dasović snimio je atmosferu u Rijeci uoči utakmice.

 
RUJEVICA RASPRODANA

Stadion na Rujevici je rasprodan, utakmici će nazočiti 8152 gledatelja, bez gostujućih navijača koji nisu ni pokazali interes za dolazak u Rijeku. 

UTAKMICA VISOKOG RIZIKA

Kvalifikacijska utakmica Hrvatska – Letonija susret je visokoga rizika za Hrvatski nogometni savez. Na kocki je ugled reprezentacije i Saveza, ali i financijski prihod od sljedeće domaće utakmice vatrenih – 12. listopada s Turskom u Osijeku.

Naime, od ovoga ljeta na snazi je dvogodišnji Uefin rok kušnje za HNS: naprave li naši navijači bilo kakav verbalni diskriminatorni ispad prema bilo kojemu akteru (momčadi, igraču, sucu, organizaciji) utakmice, u ovom slučaju na susretu Hrvatska – Letonija, naša reprezentacija sljedeću domaću kvalifikacijsku utakmicu igrat će bez publike. Eventualni negativni efekt današnje utakmice i izvješće delegata koje nam ne bi išlo u prilog bili bi golem udarac za Osječane i sve Slavonce koji se spremaju u listopadu u Opus Arenu, na najjaču utakmicu ovoga ciklusa. Naravno, i HNS bi bio uskraćen za zaradu od prodaje ulaznica za taj spektakl s Turcima.


 

POREDAK

Ovo je poredak u našoj skupini.

Standings provided by Sofascore

Vatreni su veliki favoriti protiv Latvijaca večeras na Rujevici, slabašni gosti su do sada izgubili sve tri utakmice i sve osim novog trijumfa Modrića i ekipe bilo bi veliko iznenađenje. 
 

Treba svakako podsjetiti da se dvije prvoplasirane reprezentacije u skupini izravno plasiraju na europsku smotru, a trenutno je vodeća Turska s dvije utakmice više od vatrenih. Zbog uvođenja Lige nacija, raspored održavanja kvalifikacija ja maksimalno zgusnut pa će se tako sve održati unutar samo osam mjeseci. 

Poslije osvajanja srebrne medalje u Ligi nacija Hrvatska se vraća kvalifikacijama za europsko prvenstvo 2024. godine u Njemačkoj. Dalićevi izabranici nakon kiksa protiv Walesa na Poljudu moraju dobiti iduće dvije utakmice s Latvijom i Armenijom kako bi što prije osvojili 15 bodova i domogli se izravnog odlaska u Njemačku. 

Ovo je susret 5. kola kvalifikacija skupine D za Europsko prvenstvo. Utakmica počinje u 20:45.

POČINJEMO

Dobra večer i dobro došli na novo druženje s hrvatskom nogometnom reprezentacijom. Pred nama je susret s Latvijom.

 

Komentara 45

Avatar Art of Noise
Art of Noise
20:45 08.09.2023.

Sritno, Hrvatska!

Avatar white socks
white socks
20:27 08.09.2023.

Devet (9) igrača iz Dinama u prvom sastavu a navijači provincijskog klupčića će nastaviti pričati kako Dinamo nije imao kvalitete nego su pokrali pusta prvenstva.

VA
Varosanin
21:39 08.09.2023.

Dugo nisam vidjeo ovakvo gazenje. Jest da protivnik nije velesila ali ipak nije to boranija poput San Marina. Namucili su turke sve do 96 minute. Stvarno impresivno. Preko 80% posjeda!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije