22.11.2022. u 22:00
Francuska nogometna reprezentacija posljednju je utakmicu na Mundijalu igrala protiv Hrvatske, kada je u Rusiji proslavila zlato. U novi SP ušla je susretom protiv Australaca. Iako su nogometaši iz Down Undera poveli na početku, igrači Didiera Deschampsa nakon toga su pokazali zašto su prvaci svijeta i kreirali veliki preokret.

Nogometaši Francuske, aktualni svjetski prvaci, otvorili su Svjetsko prvenstvo kojem je domaćin Katar, pobjedom protiv Australije 4-1 (2-1) u ogledu prvog kola skupine D.

Australija je šokirala svjetskog prvaka pogotkom Goodwina u devetoj minuti. No, mnogo bolja Francuska nije dopustila da suparnik dugo vremena uživa u vodstvu, već je do kraja prvog dijela okrenula rezultat. Strijelci su bili Rabiot u 27. te Giroud u 32. minuti.

U nastavku utakmice Francuzi su nastavili dominirati i napadati te su postigli nova dva gola. Mbappe je bio strijelac u 68., a još jednom Giroud u 71. minuti. Sjajni Olivier Giroud je time došao do 51. reprezentativnog gola u karijeri te se na vječnoj ljestvici strijelaca francuske reprezentacije izjednačio s Thierryjem Henryjem.

U drugom kolu, u subotu 26. studenoga, igraju Tunis i Australija te Francuska i Danska. Na ljestvici Francuska ima tri boda, po bod su skupili Danska i Tunis, dok je posljednja Australija bez bodova.

Niže pronađite tijek susreta. 

Standings provided by Sofascore

Francuska
Rabiot 27' Giroud 32' 71' Mbappe 68'
4-1
Australija
Goodwin 9'
Francuska - Australija, 20:00, Stadion Al Janoub
Kraj
90+8' (Kraj)

Kraj. Francuska je slavila s 4:1. 

90+5'

Iako rezultat to na kraju možda ne pokazuje, Australci su časno pali. Uz gol, pogodili su bili stativu, a možemo spomenuti i njihovih nekoliko dobrih akcija u francuskoj polovici.

Nadoknada
90' (Nadoknada)

Navikli smo već na veliku nadoknadu na ovom prvenstvu, a ništa drugačije nije ni sada. Sedam minuta dodatka pokazao je četvrti sudac. 

Zamjena
89' (Zamjena)

Thuram i Kounde su ušli, a Giroud i Pavard izašli iz igre. 

87'

Coman je okušao centaršut, ali Ryan je prvi na toj lopti. 

Zamjena
85' (Zamjena)

Dvostruka promjena i kod Australije. Ulaze Degenek i Baccus, dok teren napuštaju Irvine i Atkinson. 

Žuti karton
80' (Žuti karton )

Irvine je završio u bilježnici suca nakon starta nad Upamecanom.

Zamjena
77' (Zamjena)

Dvostruka izmjena Francuske. Izlaze Tchouameni i Dembele, a ulaze Fofana i Coman. 

Zamjena
73' (Zamjena)

Mabil će zamijeniti McGreea. 

Gol
71' (Gol)

Novi gol Francuza! Krila su jednostavno prebrza za australske bekove. Giroud je zabio nakon ubačaja Mbappea te se tako izjednačio s Henryjem na listi najboljih strijelaca reprezentacije.

Gol
68' (Gol)

A da su razigrani, potvrdio je Mbappe svojim prvim golom na SP-u. Sada je 3:1 za Francusku! Nabacio mu je Dembele, a napadač se dobro snašao glavom i matirao australskog golmana.

67'

S crte je Australce sada spasio Behich, Francuzi su doista razigrani.

Korner
63' (Korner)

Griezmann je iz kornera ubacio na peterac, Konate dočekao loptu, no stoperu je nedostajalo preciznosti. 

61'

Kombinacija Giroud-Mbappe umalo je rezultirala čevrtim pogotkom utakmice. Da to ne bude tako, pobrinuo se požrtvovni branič Australije, koji je očistio klizećim startom.

Zamjena
56' (Zamjena)

Izlazi požutjeli Duke, a ulazi Cummings. 

Žuti karton
54' (Žuti karton )

Duke je zakasnio u borbi za posjed s Dembeleom. Faulirao je Francuza i zaradio prvu opomenu utakmice. 

53'

Mbappe je ubacio iz slobodnog udarca. Lopta je bila prejaka, Ryan ima gol-aut.

52'

Australci svakako nisu zalutali na ovu utakmicu, i u nastavku bi mogli biti opasni, ako se poluvrijeme poznaje po uvodnim minutama.

50'

Hernandez je ušao iz drugog plana, lopta se odbila do Tchouamenija koji puca, ali netko od Australaca to je blokirao. Potom je sjajno škaricama pokušao Giroud, no nije bilo dovoljno precizno. 

46'

Krenuo je drugi dio dvoboja.

Poluvrijeme
45+6' (Poluvrijeme)

Kraj prvog dijela, Francuzi u svlačionicu odlaze s vodstvom 2:1. 

45+1'

Australci prkose, nisu ustuknuli pred prvacima. Sada je Irvine bio blizu izjednačenja, nakon centaršuta je skočio i tukao glavom, a lopta je završila na lijevom stativi. 

Nadoknada
45' (Nadoknada)

Još šest minuta nadoknade.

45'

Mogla je Francuska na odmor s dva pogotka prednosti. Griezmann je izbio na lijevom krilu te idealno asistirao Mbappeu, no jedan od najboljih napadača svijeta nije precizan i vratar Matt Ryan je odahnuo.

42'

Griezmann je opalio nakon nesigurnosti australske obrane. Mbappe mu je lijepo dodao petom, no igrač Atletica gađa pored stative. 

40'

Mbappe na nekih 11 metara pronalazi Dembelea, a drugi krilni Francuza tuče iznad vrata.

36'

Dembele je čudesno brz. Prošao je po desnoj strani i dodao Giroudu, no napadač ovog puta ne cilja okvir.

Gol
32' (Gol)

Francuska je preokrenula! McGree se poigravao nakon dodavanja australske obrane, a Rabiot ukrao loptu i pred praznim golom uposlio Oliviera Girouda, koji ne promašuje.

Gol
27' (Gol)

Nakon tog kornera, ubacio je Hernandez i pred golom Australije pronašao Adriena Rabiota, koji poravnava rezultat! Precizan je bio glavom za 1:1.

Korner
26' (Korner)

Pojavio se i Griezmann. U kaznenom mu je prostoru dodao Dembele, da bi udarac otišao u korner.

22'

Australci iznenađuju, svoje navijače ugodno, dakako. Napadač Duke opalio je iz daljine, francuski čuvar mreže protegnuo se, ali šut je otišao blizu vratnice.

18'

Obje su ekipe izrazito energične, prijete Francuzi, prijeti i Australija. 

15'

Tchouameni je sjajno u prostoru pasom pronašao Mbappea, no Australci su na početku zgusnuti u obrani i ne dopuštaju udarac.

Zamjena
12' (Zamjena)

Lucas Hernandez pao je baš prilikom gola Australije, u duelu s Leckiejem, i ozlijedio se. Zamijenio ga je brat Theo. 

Gol
9' (Gol)

Gol za Australiju! Kakvo iznenađenje za aktualne svjetske prvake na početku utakmice. Leckie je s desne strane ubacio prizemno i Goodwin je pred Llorisom zakucao loptu pod gredu suparničke ekipe. 

5'

Mbappe 'leti' pokraj beka Atkinsona, napadač Francuske pokazuje nevjerojatnu brzinu, kao i veliku želju u prvim minutama.

3'

Pokušavaju Australci. McGree je ostao sam i uputio udarac, no pokušaj nije išao blizu okvira Llorisa.

2'

Sjurili su se odmah Francuzi u kazneni prostor protivnika. Mbappe i Dembele na krilima su prava prijetnja, ali prvi pokušaj im je izbijen. 

Početak
1' (Početak)

Počela je utakmica između Francuske i Australije.

Ozljeda
BEZ ZLATNE LOPTE (Ozljeda)

Podsjećamo da je Francuska ostala bez 'Zlatne lopte', Karima Benzeme, koji zbog ozljede neće nastupati u dresu reprezentacije u Kataru. 

HIMNE

Prije same utakmice, himne reprezentacija.

SASTAVI

Stigli su sastavi. Ne moramo ni isticati kakvim sve zvijezdama raspolaže Didier Deschamps, no nešto se pita i Australce koje vodi Graham Arnold. 

Zaleđe
SUCI (Zaleđe)

Glavni sudac utakmice je Victor Gomes (JAR), a pomažu mu Zakhele Siwela (JAR), Souru Phatsoane (LES) i Salima Mukansanga (RWA) kao četvrti sudac.

 

VAR sudac je Drew Fischer (CAN), dok je uloga AVAR suca pripala Adilu Zouraku (MAR).

RASPORED SUSRETA

Tim Večernjeg lista u suradnji s fotoreporterima i snimateljima Pixsella svakodnevno će vam donositi sve relevantne informacije, zanimljivosti unutar i izvan nogometnih terena i to u svim formatima.

 

Iskusna ekipa iz zagrebačke redakcije za vas će svakodnevno pripremati emisije sa gostima i analitičarima na Večernji TV-u. U tiskanom izdanju te premium rubrici svakodnevno ćete moći čitati analize, ali i nikad ispričane priče iz nogometnog svijeta.

 

Ne morate brinuti ni zbog čudnog tajminga i satnice utakmica jer na našem ćemo portalu prenositi SVE utakmice Mundijala, naravno s naglaskom na Hrvatsku, tako da će vam ovo prvenstvo biti udaljeno samo jedan klik.

 

Više informacija pronađite: OVDJE

RASPORED UTAKMICA: OVDJE

SKUPINA D

Nakon što su Danska i Tunis ranije podijelili bodove u dvoboju bez pogodaka, bolji iz ove utakmice preuzeo bi vrh tablice.

Standings provided by Sofascore

DOBRA VEČER

Dobra večer i dobrodošli na tekstualni prijenos posljednje utakmice trećeg dana Svjetskog prvenstva 2022.

 

Na scenu stupaju aktualni svjetski prvaci Francuzi, koji će se na početku svog puta susresti s Australijom.

 

Utakmica se na stadionu stadionu Al Janoub Stadium  igra s početkom u 20 sati. 

Komentara 2

V0
Vlaskoulicanec3.0
20:02 22.11.2022.

Ajmo Australci!!!

BE
Berri
21:38 22.11.2022.

Francuzi su jako moćni i znaju kako se osvajaju svjetska prvenstva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije