NOVA ERA HRVATSKE

Modrić odgovorio na pitanje hoćemo li ga gledati na SP-u 2026: 'Ne znam koliko je realno...'

Lisabon: Zlatko Dalić i Luka Modrić najavili sutrašnju utakmicu protiv Portugala
Foto: Joao Rico/PIXSELL
1/5
04.09.2024.
u 22:21

Hrvatska nogometna reprezentacija u četvrtak od 20.45 igrat će protiv Portugala na otvaranju Lige nacija,a taj su dvoboj najavili izbornik i kapetan vatrenih

Ljeto je brzo prošlo, a nogometna jesen donosi nam čak šest novih utakmica hrvatske nogometne reprezentacije. Izabranici Zlatka Dalića prvi test imaju već u četvrtak od 20.45 sati u Lisabonu. Na tamošnjem stadionu Luz vatreni će odigrati dvoboj protiv Portugala. Start u novo natjecanje, ono u kojem Hrvatska brani srebro otprije dvije godine iz Rotterdama bit će vrlo važan. Liga nacija ove sezone za dvije prvoplasirane reprezentacije iz svake od skupina u Ligi A nudi ekskluzivan status prvog nositelja na ždrijebu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2026. godine.

Hrvatska je protiv Portugala igrala u generalnoj probi za Euro i pobijedila ga na njegovom terenu. Time ga je "skinula" s popisa onih reprezentacija koje još nikada nismo pobijedili od neovisnosti. Za ponoviti takav pothvat trebat će odigrati pravu utakmicu, a Dalić ne može računati na nekoliko jako bitnih igrača za nadolazeće nastupe. Od hrvatskog dresa oprostili su se Marcelo Brozović i Domagoj Vida, a veće ili manje probleme s ozljedama imaju Juranović, Stanišić, Ćaleta-Car, Majer, Erlić...

Bilo je zanimljivo čuti razmišljanja izbornika Dalića i kapetana reprezentacije Luke Modrića na službenoj press-konferenciji koja je počela nešto iza 22 sata po hrvatskom, a 21 sat po lokalnom vremenu.

- Euro nije završio na način kakav smo očekivali. Prvi cilj bio je prolazak grupe, imali smo velika očekivanja. S pravom, kako smo igrali zadnjih godina. Razumljivo je da se stvorila euforija, i mi smo imali očekivanja, ali nekad stvari ne idu kako želimo. Dali smo sve od sebe, a to je najbitnije. To je iza nas, nadam se da smo izvukli neke pouke i pred nama jke novo natjecanje. Bili smo prošle godine finalisti i sigurno da imamo sami od sebe velika očekivanja. Želimo odigrati dobar turnir, grupnu fazu. Nadamo se da opet možemo doći do Final Foura. Još više igrača se mora isprofilirati i nametnuti za sve ono što nas čeka u budućnosti, a to su kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo - rekao je Luka Modrić u uvodu.

Koliko se lomio nakon Eura i što ga je motiviralo da nastavi dalje u reprezentaciji?

- Nije bitno koliko sam se lomio ili ne. Bitno je da sam tu. I dalje sam motiviran, kao što sam bio u početku. Meni je najveća želja igrati za Hrvatsku. Ponosan sam i sretan da sam i u ovim godinama i dalje tu. Suigrači, savez, svi su sretni da sam tu. I dalje se osjećam motivirano, to je ono zašto sam tu. I dalje mogu pomoći i tu sam za što god treba - nastavio je.

Ide li u SAD na Svjetsko prvenstvo?

- Daleko je to. U mojim godinama ne želim ništa planirati unaprijed. Vidjet ćemo. Ne znam koliko je to realno iz ove perspektive. Prvo je cilj, želja i motivacija odraditi što bolje Ligu nacija. Predaleko je, ne mogu ništa reći. Treba slušati tijelo, vidjeti kako se osjećaš pa ćemo vidjeti što će biti.

Portugal?

- Težak protivnik. Nije nam ležao do te prijateljske utakmice, ovo je sad jedna druga utakmica. Nadam se da ćemo biti pravi. Imamo sve preduvjete da budemo rastrčani i borbeni i da se prikažemo u pravom svjetlu protiv velikog protivnika. Ja se nadam da ćemo biti dobri i da ćemo prikazati Hrvatsku u pravom svjetlu. Portugalci imaju vrhunske igrače koji igraju u najvećim klubovima. Znamo ih sve, znamo koliko su dobri. Ne bih izdvajao nikoga, zna se koji su to igrači. Osim Cristiana Ronalda igrač koji mi se najviše sviđa u Portugalu je Bernardo Silva, igrač po mom guštu.

Budućnost Hrvatske?

- Imamo dosta dobrih, talentiranih igrača koji mogu biti nositelji u budućnosti kao što smo mi bili kada smo dolazili na scenu. Ima dosta talenta i kad si okružen mlađim igračima oni čine tebe mlađim. Po prirodi sam dosta kompetitivan pa mi to dobro dođe. Imamo lijepu perspektivu. Mi stariji ćemo im pomoći da stasaju i da izrastu u velike nositelje. To je normalan proces, ali mi nismo velika zemlja pa da to može ići preko noći. Nemamo toliko igrača da se nekih možemo rješavati. Neki su već bili na Euru, neki su novi, svi imaju kvalitetu i nadam se da će Hrvatskoj donijeti mnogo uspjeha u budućnosti.

Nakon Luke Modrića riječ je preuzeo izbornik Zlatko Dalić.

- Kod nas je puno upitnika. Bilo je dosta odustajanja, ali imali smo dva dobra treninga. Čeka nas težak protivnik. Svi su zdravi, ima rovitih, ali odradili smo treninge i nekih velikih problema nije bilo. Pokušat ćemo dati maksimum protiv velikog protivnika na lijepom stadionu. Imamo potencijala, moći, mladih igrača, treba vremena da to sve ukomponiramo, nije lako to složiti na brzinu. Neće nam biti lako, ali dat ćemo sve od sebe. Probat ćemo neke sisteme, vidjeti gdje smo.

Igrali smo prijateljsku utakmicu prije Eura. Možda nas je to i zavaralo jer smo dobili jakog protivnika. Ovo je sasvim druga utakmica, ima ovo i neko veće značenje. Očekujem sasvim drugačiju priču. Bit će drugačije na obje strane - dodao je Dalić.

Budućnost? Dalićeva poruka navijačima?

- Ja sam uvijek optimist. Imamo dobrih igrača. E sad, možemo li ponavljati stvari koje smo radili zadnjih sedam godina, to je jako teško, svjetsko čudo. To ne mogu ni puno jači. Hrvatska će biti konkurentna u svakom smislu. Za nas je najvažnije biti na Eurima i na svjetskim prvenstvima. Nisam zabrinut, ali treba vremena da se opet neka priča složi.

- Cilj je sada rezultat, ali moramo pokušati vidjeti sisteme kroz ove dvije utakmice. Dat ćemo šansu što više igrača, znamo što nam je želja, plasirati se među prve dvije reprezentacije da idemo dalje ili ostati među tri da ostanemo u elitnoj ligi. Želimo imati što bolji ždrijeb kvalifikacija za SP - zaključio je Dalić.

Komentara 2

ZP
Zabranjen pristup
22:57 04.09.2024.

Bravo Luka pametno govoris. Ozljede su i u nekom pogledu pozitivne jer Dalic inace nista nebi mjenjao

TA
tapiros77
22:25 04.09.2024.

Možemo očekivati da ćemo biti spori, neopasni prema naprijed, sa dosta tehničkih grešaka u sredini i primit ćemo gol iz penala jer će netko opet igrati rukom slučajno - a i to vjerojatno neće biti jedini gol. Nakon ove utakmice Dalić će skužiti da mora reći zbogom nekim igračima jedno zauvijek! Svaki poraz za neko dobro ako nešto naučimo - na žalost iz Njemačke nismo naučili previše!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije