EUROPSKE UTAKMICE

Osijek 'petardom' demolirao protivnika i napravio spektakl. Rijeka odigrala remi u Rumunjskoj

Osijek: Prva utakmica drugog pretkola Konferencijske Lige: NK Osijek - FCI Levadia Tallinn
Foto: Borna Jaksic/PIXSELL
1/7
25.07.2024.
u 22:09

Nova sezona započela je europskim utakmicama, a u borbu za velika natjecanja večeras krenula su čak tri hrvatska kluba. Rijeka je igrala protiv Corvinula u drugome pretkolu Europa lige, dok je Osijeku u drugome pretkolu Konferencijske lige protivnik bila Levadia

Uvjerljiv europski start imali su nogometaši Osijeka, na Opus Areni, u prvom susretu drugog pretkola Konferencijske lige, svladali su estonsku Levadiju s 5-1 (4-1). Igrač utakmice bio je Argentinac Ramon Mierez kojem je trebalo manje od uvodnih 30 minuta za čak tri pogotka. Strijelac je bio u 9., 18. i 27. minuti. Četvrti pogodak za Osijek je dao Renan Guedes, a peti u 68. minuti Domagoj Bukvić. Levadia je, inače, povela na Opus Areni, strijelac je bio Ioan Jakovlev, ali u konačnici će taj pogodak vjerojatno vrlo malo značiti Estoncima.

U trećem pretkolu ovog natjecanja Osijek će u slučaju ukupne pobjede igrati protiv boljeg iz susreta azerbajdžanske Zire i slovačkog DAC-a iz Dunajske Strede. Klub iz Azerbajdžana je u prvom ogledu, kao domaćin, slavio s uvjerljivih 4-0. Dvoboj je počeo šokantno po hrvatskog predstavnika jer su Estonci poveli već u osmoj minuti. Usporeno je reagirala osječka obrana, pogriješio je i vratar Čavlina, a domaću mrežu je zatresao Jakovlev.

Osijek je imao snage uzvratiti na isti način, odmah u prvoj sljedećoj akciji. Na dugu loptu najbolje je reagirao argentinski napadač Mierez te je s vrha šesnaesterca gađao i pogodio za 1-1. Nastavio je Osijek u jakom ritmu sve do kraja prvog poluvremena dokad je i osigurao uvjerljivu pobjedu jer je postigao nova tri gola. Za Estonce posebno je neuhvatljiv i nezadrživ bio Mierez, ali treba priznati kako su gosti iz Tallinna, pogotovo u obrani, puno griješili.

GALERIJA Vaterpolisti, rukometaši... Najveći kontingent hrvatskih sportaša otputovao u Pariz

Osijek: Prva utakmica drugog pretkola Konferencijske Lige: NK Osijek - FCI Levadia Tallinn
1/12

U 18. minuti je Mierez iskoristio takvu jednu pogrešku, zaobišao vratara i zabio za 2-1, dok se u 27. opet Argentinac odhrvao svom čuvaru i za manje od pola sata igre i treći put naciljao suparničku mrežu. Dominacija Osječana okrunjena je u 35. minuti četvrtim golom. Strijelac je bio Guedes, a tom je prilikom vrlo loše reagirao estonski vratar Vallner.

Veliki dio drugog poluvremena Osijek je odigrao u puno slabijem ritmu. Gosti su većim dijelom izgledali bolje i odlučnije, ali unatoč tome uspio je hrvatski predstavnik zabiti i peti pogodak. U 68. minuti je Pušić lijepo proigrao Bukvića, a ovaj je postavio konačnih 5-1 i potvrdio visoku pobjedu svoje momčadi na startu nove sezone.

Rijeka odigrala neriješeno

Nogometaši Rijeke, aktualni hrvatski doprvaci, odigrali su 0-0 kod rumunjskog drugoligaša Corvinula u prvom susretu drugog pretkola Europske lige. Rijeka će tako plasman u treće pretkolo pokušati potvrditi na svojoj Rujevici gdje se uzvratni ogled igra za sedam dana. Iako drugoligaš Corvinul se pokazao kao čvrsta momčad, a snagu je već pokazao u prvom pretkolu izbacivši mađarski Paksi. Ujedno je Corvinul aktualni pobjednik rumunjskog Kupa.

U prvom poluvremenu Rijeka je pokazala veću kvalitetu od rumunjskog suparnika, ali to nije uspjela pretočiti u vodstvo. Iako je Corvinul hrabro krenuo u utakmicu, vrlo brzo su se stvari okrenule na stranu hrvatskog doprvaka. Prvu šansu Rijeka je imala u 13. minuti, ali je Obregon imao lošu završnicu. Bolja je bila prilika u 20. minuti kada je pokušao hrvatski reprezentativac Marco Pašalić, ali i tada je nedostajalo još preciznosti.

Do kraja prvih 45 minuta još je Rijeka dva-tri puta opasno došla pred domaća vrata, ali u svemu je nedostajalo posljednje dodavanje ili precizniji udarac. Svi pokušaji domaćina uglavnom su bili nedorečeni tijekom prvog dijela. Drugi dio počeo je udarcem Pašalića, ali se potom u dvije obećavajuće situacije, u 58. i 59. minuti, našao domaći igrač Marius Lupu. Rijeka je ipak iz toga izašla neokrznuta. Posebno je bilo ozbiljno u 59. minuti, ali je tada Lupu loše zahvatio loptu glavom.

U drugom poluvremenu Rijeka se uljuljkala u sporom ritmu i činilo se da Sopićevoj momčadi odgovara remi bez golova. Teško je Rijeka stvarala prilike, ali je u 73. minuti  bila vrlo blizu vodstva. Ukrali su Riječani nakon presinga loptu, a Ivanović je sam izbio pred suparničkog golmana. Gađao je Ivanović suprotni kut, ali nije pogodio. Do kraja su oba sastava slabašno zaprijetila još nekoliko puta te je sve okončano ogledom bez golova. Uzvratna utakmice se igra idućeg četvrtka na Rujevici, a pobjednik ovog ogleda u 3. pretkolu igra protiv boljeg iz dvoboja u kojem se sastaju moldavski Šerif i švedski Elfsborg. Šveđani su u prvom susretu kao gosti slavili s 1-0.

VIDEO Rukometaši, stolnotenisači i vaterpolisti otputovali u Pariz

Komentara 1

ZA
!zagreb!
21:00 25.07.2024.

To je to. Zato nećeš nikad biti nositelj. Jer ovo je 0,5 bodova umjesto 1 bod. I tako par puta i to je ta ta razlika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije