NACIONALNI HEROJ

Vaha izborio SP, a onda dobio poziv koji se ne odbija: Osjetio sam ponos i sreću

Africa Cup of Nations - Group C - Morocco v Ghana
Foto: MOHAMED ABD EL GHANY/REUTERS
1/3
31.03.2022.
u 12:22

- Ne mogu sad razgovarati, idem u bolnicu posjetiti jednog igrača - pokušao je odgoditi razgovor nekadašnji Dinamov trener, no ipak je izdvojio malo vremena.

Veliku je pobjedu postigao Vahid Halilhodžić, s reprezentacijom Maroka izborio je plasman na Svjetsko prvenstvo. A nije mu bilo lako, opet je bilo svakojakih kritika, bilo je i previranja u reprezentaciji i Vaha je sve to odlučio presjeći, maknuo je iz momčadi i ponajbolje igrače kao što su Hakim Ziyech (Chelsea) i Noussair Mazraoui (Ajax) te Nordin Amrabat (AEK, Atena). Nije se Halilhodžiću svidjelo njihovo ponašanje i ocijenio je da je bolje da ih i nema u reprezentaciji.

Vratar ima potres mozga

Naravno da su stizale otrovne strelice od tih igrača, posljednja je ispaljena između dviju ključnih utakmica s Kongom, nakon što je u prvoj utakmici u gostima bilo 1:1, prije uzvrata u Maroku.

- On ne može izvući najbolje od momčadi jer je tvrdoglavi egoist. Kako može pozvati samo jednog od četiri nogometaša koji igraju u Ligi prvaka? Ne znam što pokušava napraviti, ali radi suprotno od onoga što navijači žele - kazao je uoči te zadnje utakmice Maroka Nordin Amrabat.

Soccer Football - Africa Cup of Nations - Group C - Morocco v Ghana - Stade Ahmadou Ahidjo, Yaounde, Cameroon - January 10, 2022 Morocco's Sofiane Boufal celebrates scoring their first goal with teammates and coach Vahid Halilhodzic REUTERS/Thaier Al-Sudani Photo: THAIER AL-SUDANI/REUTERS
Foto: THAIER AL-SUDANI/REUTERS

No, nije ni ta zadnja strelica zaustavila Halilhodžića, Maroko je u uzvratu s 4:1 pobijedio Kongo i igrat će na Svjetskom prvenstvu, a Vaha je postao nacionalni heroj.

- Ne mogu sad razgovarati, idem u bolnicu posjetiti jednog igrača - pokušao je odgoditi razgovor nekadašnji Dinamov trener, no ipak je izdvojio malo vremena.

- Imali smo puno problema na početku, nakon par minuta ozlijedio se jedan igrač, a onda ubrzo i vratar, čuvar mreže Seville Bono dobio je udarac u glavu i ima potres mozga pa ga idem vidjeti - objasnio je Halilhodžić.

Bono je bio ozlijeđen već u 28. minuti nakon jednog sudara, još je branio neko vrijeme, a onda se vidjelo da je riječ o ozbiljnoj ozljedi glave i morao je izići iz igre.

Na stadionu u Casablanci se slavilo, a reprezentativci su kasnije nastavili sa slavljem.

- Bili smo zajedno s igračima u jednom restoranu, pa u nekom klubu, imali smo pravo veseliti se jer je to velika stvar.

Još je veća stvar što je Halilhodžić postao prvi izbornik koji je s četiri reprezentacije prošao kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo. Istina, Velibor Milutinović i Brazilac Carlos Alberto Parreira vodili su na SP-ima po pet reprezentacija, ali njih dvojica nisu sa svima njima prošli kvalifikacije, nego su ih ili preuzimali prije turnira ili su vodili i domaćine SP-a koji su bez kvalifikacija igrali na SP-u. Zato je Halilhodžićev uspjeh veći od njihovih.

- Veliko mi je to zadovoljstvo, priznanje za rad. Iskreno, to mi je i bio cilj s Marokom, želio sam i s četvrtom reprezentacijom proći kvalifikacije i izboriti Svjetsko prvenstvo. Nakon toga morate osjetiti zadovoljstvo, znate da ste nešto kao trener napravili, da ste s četiri reprezentacije na dva kontinenta postigli takav rezultat. Nije bilo lako, bilo je uvijek nekakvih kritika, brojnih pitanja i sumnji, no zato sam sad posebno zadovoljan.

Soccer Football - Africa Cup of Nations - Group C - Gabon v Morocco - Stade Ahmadou Ahidjo, Yaounde, Cameroon - January 18, 2022 Morocco coach Vahid Halilhodzic REUTERS/Mohamed Abd El Ghany Photo: MOHAMED ABD EL GHANY/REUTERS
Foto: MOHAMED ABD EL GHANY/REUTERS

Dakle, Halilhodžić je SP u kvalifikacijama izborio s Bjelokosnom Obalom, Alžirom, Japanom i sad s Marokom, no na SP-u vodio je samo Alžir. Naime, Nogometni savez Bjelokosne Obale ga je smijenio jer je nakon kvalifikacija izgubio utakmicu Afričkog kupa nacija, čelnici NS Japana nisu se s njim slagali u nekim stvarima pa su ga smijenili nakon kvalifikacija, a s Alžirom je nakon uspjeha u kvalifikacijama prošao i skupinu na SP-u te u nokaut fazi u Brazilu namučio Njemačku koja je izborila nastavak natjecanja tek u produžecima.

Premija 13 milijuna eura

Vjerujemo da će na SP-u u Kataru Vaha biti na klupi Maroka. Pogotovo je to izvjesno jer ga je odmah nakon utakmice, dok se još slavilo na travnjaku, nazvao marokanski kralj Mohamed VI. kako bi mu čestitao na sjajnom uspjehu.

- Veliko je zadovoljstvo kad vas nazove kralj, morate osjetiti ponos i sreću - kaže Halilhodžić.

Sad će zasigurno začepiti usta i kritičarima jer je pokazao da može i bez zvijezda.

- Neću govoriti o njima, treba govoriti o našim mladim igračima koji su igrali fantastično, mogli su zabiti i deset pogodaka, a neki za te mlade igrače dosad nisu ni čuli - kazao je Halilhodžić i morao završiti razgovor jer je bio pred bolesničkom sobom marokanskog vratara pa ga nismo stigli pitati bi li se volio sresti s Hrvatskom na Svjetskom prvenstvu.

Marokanski savez lijepo će “počastiti” Halilhodžića i igrače, podijelit će im čak 13 milijuna eura!

Komentara 1

RA
radolizem
12:55 31.03.2022.

znači da će ga smijeniti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije