SJAJNA FORMA

Već 28 godina, od Cvitanovića, nitko u Dinamo nije ovakve brojke kao Sandro - mister gol

storyeditor/2024-08-25/PXL_240824_119472423.jpg
Sanjin Strukic/Pixsell
26.08.2024.
u 13:45

Nastupi Sandra Kulenovića natjerali su nas da prokopamo po arhivima i pronađemo neku podudarnost s ovakvom golgeterskom formom nekoga Dinamova napadača.

Zadivljujuća je statistika s kojom je u novu sezonu krenuo Dinamov napadač, 24-godišnji Zagrepčanin Sandro Kulenović, čak sedam pogodaka u pet nastupa: po dva Istri 1961, Qarabagu i Gorici, te jedan Šibeniku. Nastavi li s ovakvom formom, Kulenović – dečko koji je prošao sve mlađe kategorije HNS-a – mogao bi s lakoćom doći pod radar izbornika A vrste. I u njoj ne bi bio uljez, s obzirom na to da je svojedobno u mladoj vrsti bio suigrač s današnjim A reprezentativcima, Kotarskim, Sosom, Gvardiolom, Erlićem, Ivanušecom, Majerom...

Nastupi Sandra Kulenovića natjerali su nas da prokopamo po arhivima i pronađemo neku podudarnost s ovakvom golgeterskom formom nekoga Dinamova napadača. Tako smo došli do podatka kako nitko još od 2006. godine nije ni približno na startu sezone zabijao kao Kulenović. Prije 18 godina činio je to velikan hrvatskog nogometa Eduardo da Silva, kada je u prvih pet nastupa postigao šest pogodaka, dakle jedan manje od Kulenovića. Eduardo je tu epsku sezonu 2006./2007. okončao s 42 pogotka u 41 klupskom nastupu u svim natjecanjima.

VEZANI ČLANCI:

Ipak, jedan je Dinamov slavni golgeter u prvih pet utakmica sezone ipak već bio ostvario učinak identičan Kulenovićevu. I to dva puta! Igor Cvitanović na startu sezone 1993./1994. zabio je Hajduku i Tofti s Farskih Otoka po jedan, Marsoniji 2 i Šibeniku 3, a u ljeto 1996. godine Tirani i Šibeniku po 3, te jedan moskovskom Spartaku. Eto, Kulenović se nalazi u doista biranom društvu, a slavnu konkurenciju, sa suigračima, može i nadmašiti ove srijede: naime, ni Cvitanović, ni Eduardo nisu se s Dinamom bili plasirali u Ligu prvaka.

Do toga povijesnog dosega, Dinamova devetog participiranja u Ligi prvaka, preostalo je preskočiti samo jednu stepenicu: obraniti u Bakuu kapital od 3:0 protiv domaćega Qarabaga. Kad smo već kod azerbajdžanskih domaćina, nije naodmet Dinamo upozoriti na jednu pomalo nestvarnu i neugodnu činjenicu: nijedan hrvatski klub u tri nastupa (Dinamo 2 i Osijek 1) te hrvatska reprezentacija u dva nastupa nikada nisu pobijedili na tlu Azerbajdžana! Dinamo je 2007. s Hazarom igrao 1:1, a 2011. s Neftčijem 0:0, dok je Osijek nedavno poražen od Zire na penale. Hrvatska je s izbornikom Kovačem 2015. godine u Bakuu igrala 0:0, a s Dalićem 2019. godine 1:1. Tako u tri navrata – jednom za Dinamo te dvaput za Hrvatsku – slast pobjede u Azerbajdžanu nije osjetio ni – Luka Modrić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije