Ispali iz elitnog kruga

Velika promjena u odnosu snaga: Ligue 1 izgubila svoje mjesto među pet najjačih liga Europe

Ligue 1 - Paris St Germain v RC Lens
Foto: GONZALO FUENTES/REUTERS
1/3
04.07.2023.
u 19:14

Najnoviji popis europskih nacionalnih liga, izrađen prema uspjehu klubova na europskim natjecanjima, izbacio je iz prvih pet francusku Ligue 1. Umjesto nje, poduprta uspjesima Feyenoorda i AZ-a u Konferencijskoj ligi, na peto je mjesto zasjela nizozemska Eredivisie

Nakon sezone 2022./2023. došlo je do velike promjene u odnosu snaga na samome vrhu europskog nogometa. Već je desetljećima poznato kojih je pet nacionalnih liga najjače na Starom kontinentu. Taj popis su do sada činile engleska Premier liga, španjolska La Liga, njemačka Bundesliga i francuska Ligue 1. Međutim, najnoviji "ranking" donosi novu sliku.

Na osnovu rezultata klubova na europskim natjecanjima tijekom posljednjih pet godina iz elitnog je društva ispala francuska Ligue 1. Umjesto nje svoje mjesto pod nogometnim suncem našla je nizozemska Eredivisie. Nizozemska nacionalna liga time je za tri mjesta nadmašila svoj dosadašnji najbolji rezultat.

GALERIJA  Lude scene na ulicama Manchestera: U deliriju slave prvi europski naslov Cityja

Ligue 1 - Paris St Germain v RC Lens
1/13

U dosezanju te pozicije pomoglo je i sankcioniranje Rusije koja je do sada bila sedma po koeficijentu UEFA-e. Međutim, najveći su značaj imali uspjesi nizozemskih klubova u Konferencijskoj ligi. Feyenoord je prošlogodišnji finalist, a AZ ovogodišnji polufinalist.

VEZANI ČLANCI:

Francuska Ligue 1 tako je pala na šesto mjesto, a slijedi ih portugalska Primera koja je sada zasjela na sedmo mjesto popisa europskih nacionalnih liga. Slijede ih belgijska Pro liga, zatim škotska Premier liga, a zatim austrijska Bundesliga. HNL je zauzeo 21. mjesto na popisu.

VIDEO Što je to govorio Luka Modrić na suđenju Mamićima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije