Grand Chess Tour

Veliki Magnus brani naslov, u Zagreb stiže i indijsko tinejdžersko čudo Gukesh

06.07.2024.
u 10:24

Peti zagrebački šahovski spektakl tradicionalno će otvoriti predsjednik Vlade RH Andrej Plenković simboličkim povlačenjem prvog poteza s Garijem Kasparovom i Magnusom Carlsenom

U utorak, 9. srpnja 2024. (17. 30 sati, izravni tv-prijenos na HTV-u) u Kristalnoj dvorani Hotela Westin u Zagrebu svečanim otvaranjem počinje 5. SuperUnited Croatia Grand Chess Tour  iz serije najjačih svjetskih šahovskih turnira! 

Peti šahovski spektakl u Zagrebu tradicionalno će otvoriti predsjednik Vlade RH Andrej Plenković simboličkim povlačenjem prvog poteza s Garijem Kasparovom i Magnusom Carlsenom. Nakon ceremonije otvaranja tradicionalno slijedi simultanka najboljih svjetskih velemajstora i Garija Kasparova s poznatim osobama iz javnog života Hrvatske i mladim perspektivnim hrvatskim šahistima, kadetima.

Peti SuperUnited Croatia Grand Chess Tour igra se pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, a počasni predsjednici Organizacijskog odbora su najveći šahist u povijesti Gari Kasparov i Zvonimir Frka Petešić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade RH i veliki poznavatelj i ljubitelj šaha

U Kristalnoj dvorani hotela Westin ponovo će se igrati rapid & blitz turnir (rapid se igra tempom 25 minuta + 10 sekundi za svaki potez, a blitz 5 minuta + 2 sekunde za svaki potez), za nagradni fond od 175.000 dolara.

U sklopu 5. SuperUnited Croatia Grand Chess Toura održat će se i šahovska akademija Garryja Kasparova s mladim hrvatskim šahistima. U vrijeme Croatia Grand Chess Toura odigrat će se turnir za mlade, turnir šahistica i Open Blitz turnir.

U Varšavi (Poljska) odigran je prvi ovogodišnji turnir iz serije Grand Chess Toura 2024. godine (Superbet Poland Rapid & Blitz, pobjednik Magnus Carlsen), a u Bukureštu (Rumunjska) u petak, 5. srpnja završava drugi turnir iz ovogodišnje serije, Superbet Romania Classic.

Poslije šahovskog spektakla u Zagrebu, turnir seli u Sjedinjene Američke Države, gdje će se u Saint Louisu od 10-17. kolovoza 2024. igrati Saint Louis Rapid & Blitz i 17.-30. kolovoza 2024. Sinquefield Cup.

Na 5. SuperUnited Croatia Grand Chess Touru ponovo nastupa i brani lanjsku titulu Magnus Carlsen, svjetski broj jedan i peterostruki prvak svijeta, trostruki pobjednik u Zagrebu (igrao i pobijedio 2019., 2022. i 2023. godine).

Uz Magnusa Carlsena nastupaju: Fabiano Caruana (SAD), Ian Nepomniachtchi (FIDE), Alireza Firouzja (Francuska), Wesley So (SAD), Maxime Vachier-Lagrave (Francuska), Anish Giri (Nizozemska), Vidit Guadrathi (Indija), Gukesh Dommaraju (Indija), Ivan Šarić (Hrvatska)

Snagu igrača koji će ponovo nastupiti pred zagrebačkom publikom i koji jamče vrhunsku atraktivnost 5. SuperUnited Croatia Grand Chess Toura potvrđuju aktualni rejting i njihovi rezultati – nastupaju tri od četiri najbolja igrača svijeta:

1. Magnus Carlsen, 2. Fabian Caruana i 4. Ian Nepomniachtchi.

Mladi, tek 17-togodišnji Indijac Gukesh D. trijumfirao je na nedavnom Turniru kandidata za izazivača svjetskog prvaka i borit će se protiv branitelja titule Kineza Ding Lirena krajem 2024. godine, a od prvoplasirane četvorice na Turniru kandidata, trojica će nastupiti u Zagrebu – Gukesh D., Nepomniachtchi i Caruana!

Mladi senzacionalni igrači Gukesh D. (17) i Alireza Firouzja (20) u šahovskom svijetu vode se kao pretendenti i nasljednici Carlsena na svjetskom tronu.

Amerikanac talijanskog porijekla Fabiano Caruana na standardnoj svjetskoj rang-listi nalazi se na drugom mjestu sa 2803 bodova iza prvog Magnusa Carlsena (2830).

Ukupni nagradni fond za najbolje šahiste svijeta na Grand Chess Touru iznosi 1,5 milijuna dolara (175.000 dolara za rapid & blitz turnire, 350.000 dolara za turnire klasičnog šaha plus 275.000 dolara nagrade za ukupnog pobjednika nakon svih pet turnira).

Nagrada za prvo mjesto na 5. SuperUnited Croatia Grand Chess Touru je 40.000 dolara koliko je prošle 2023. i prethodne 2022. godine osvojio Magnus Carlsen.


 


 


 


 


 


 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije