Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SuperUnited Croatia Grand Chess Tour

Zagreb ponovo domaćin spektaklu, dolaze najveće svjetske zvijezde

SuperUnited Croatia Grand Chess Tour
Foto: SuperUnited Croatia Grand Chess Tour
1/2
04.07.2024.
u 17:31

U Kristalnoj dvorani hotela Westin ponovo će se igrati rapid & blitz turnir (rapid se igra tempom 25 minuta + 10 sekundi za svaki potez, a blitz 5 minuta + 2 sekunde za svaki potez), za nagradni fond od 175.000 dolara.

Zagreb će od 10. do 15. srpnja 2024. godine po peti put biti domaćin spektakularnog 5.  SuperUnited Croatia Grand Chess Toura iz serije najjačih svjetskih šahovskih turnira! 

U Kristalnoj dvorani hotela Westin ponovo će se igrati rapid & blitz turnir (rapid se igra tempom 25 minuta + 10 sekundi za svaki potez, a blitz 5 minuta + 2 sekunde za svaki potez), za nagradni fond od 175.000 dolara. 

Peti SuperUnited Croatia Grand Chess Tour igrat će se pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, a počasni predsjednici Organizacijskog odbora su najveći šahist u povijesti Garry Kasparov i Zvonimir Frka Petešić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade RH i veliki poznavatelj i ljubitelj šaha. 

Svečano otvorenje 5. SuperUnited Croatia Grand Chess Toura je u utorak, 9. srpnja 2024. u 17.30 sati uz izravni prijenos na HTV-u, a nakon ceremonije otvaranja tradicionalno slijedi simultanka najboljih svjetskih velemajstora i Garryja Kasparova s poznatim osobama iz javnog života Hrvatske.

U Varšavi (Poljska) odigran je prvi ovogodišnji turnir iz serije Grand Chess Toura 2024. godine (Superbet Poland Rapid & Blitz, pobjednik Magnus Carlsen), a uoči Croatia Grand Chess Toura upravo je u tijeku turnir u Bukureštu (Rumunjska) 24. lipnja – 6. srpnja (Superbet Romania Classic). 

Poslije šahovskog spektakla u Zagrebu, turnir seli u Sjedinjene Američke Države, gdje će se u Saint Louisu od 10-17. kolovoza 2024. igrati Saint Louis Rapid & Blitz i 17.-30. kolovoza 2024. Sinquefield Cup. 

Na 5. SuperUnited Croatia Grand Chess Touru ponovo nastupa i brani lanjsku titulu Magnus Carlsen, svjetski broj jedan i peterostruki prvak svijeta, trostruki pobjednik u Zagrebu (igrao i pobijedio 2019., 2022. i 2023. godine).

Uz velikog Norvežanina Magnusa Carlsena, u petom izdanju SuperUnited Croatia Grand Chess Toura, potvrđeni su nastupi svih 10 vrhunskih velemajstora:

Fabiano Caruana (SAD)

Ian Nepomniachtchi (FIDE)

Alireza Firouzja (Francuska)

Wesley So (SAD)

Maxime Vachier-Lagrave (Francuska)

Anish Giri (Nizozemska)

Vidit Guadrathi (Indija)

Gukesh Dommaraju (Indija)

Ivan Šarić (Hrvatska)

Snagu igrača koji će ponovo nastupiti pred zagrebačkom publikom i koji jamče vrhunsku atraktivnost 5. SuperUnited Croatia Grand Chess Toura potvrđuju aktualni rejting i njihovi rezultati – nastupaju tri od četiri najbolja igrača svijeta: 

1. Magnus Carlsen, 2. Fabian Caruana i 4. Ian Nepomniachtchi.

Mladi, tek 17-togodišnji Indijac Gukesh D.  trijumfirao je na nedavnom Turniru kandidata za izazivača svjetskog prvaka i borit će se protiv branitelj titule Kineza Ding Lirena krajem 2024. godine, a od prvoplasirane četvorice na Turniru kandidata, trojica će nastupiti u Zagrebu – Gukesh D., Nepomniachtchi i Caruana! 

Mladi senzacionalni igrači Gukesh D. (17) i Alireza Firouzja (20) u šahovskom svijetu vode se kao pretendenti i nasljednici Carlsena na svjetskom tronu. 

Amerikanac talijanskog porijekla Fabiano Caruana na standardnoj svjetskoj rang-listi nalazi se na drugom mjestu sa 2803 bodova iza prvog Magnusa Carlsena (2830). 

>> Ovako izgleda Modrićev penthouse u centru Zagreba. Vatreni je platio bogatstvo

SuperUnited Croatia Grand Chess Tour
1/17
 
 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije