argentinac na krovu svijeta

Veliki mali Messi

Lionel Messi
Foto: Reuters
1/5
06.12.2009.
u 11:19

Messi se ne uklapa u tražene atletske parametre, ali je dominantan po motorici, a prednjači i po situacijskim rješenjima – ističe doc. dr. Valentin Barišić s Kineziološkog fakulteta.

“On ima lijevu nogu kao Maradona, igra u ritmu Johana Cruyffa, a završno dodavanje kao Ronaldinho”, spomenuo je jedan kroničar Barcelone. Lionel Messi najbolji je svjetski nogometaš, osvajač Zlatne lopte, nagrade France Footballa. Za neke dvojbe nije ni bilo, odnosno “argentinska nakaza” igra daleko šarmantniji nogomet od portugalskog plejboja Cristiana Ronalda.

A priča o usponu ovog ofenzivnog veznjaka Lionela Messija počela je prije devet godina kada je Carlos Rexach, tadašnji skaut Barcelone, svojim nadređenima iz Argentine odaslao poruku.

“Moramo dovesti maloga, bit će pakleni igrač”. Ali bio je to velik rizik jer je Messi sa 13 godina bio visok 143 centimetra i trebalo mu je plaćati terapiju hormonima rasta. Njegov tadašnji klub River Plate nije želio izdvojiti 800 eura mjesečno i otpisali su malog. A Rexacha su, na sreću, šefovi poslušali i doveli ga u Barcelonu. Bilo je to početkom novog milenija.

Odšteta od 250 mil. eura

Nedavno je Argentinac produljio ugovor s Barcelonom, a odštetni zahtjev iznosi čak 250 milijuna eura.

– Konstitucijski su Messiju slični Fabregas, Vila, Iniesta, Xavi i naš Modrić. Svi oni imaju brzinu kretanja i razmišljanja. Messi se ne uklapa u često tražene atletske parametre, ali je dominantan po motoričkim sposobnostima, a prednjači i po situacijskoj inteligenciji. On nameće rješenja jer nije industrijalizirani igrač, baš takav bio je i Maradona. Kada si mu vidio staturu, posumnjao si, on je čak imao i potkožnog masnog tkiva, no sve je kompenzirao znanjem i brzim razmišljanjem – kaže doc. dr. Valentin Barišić, predavač na katedri za nogomet Kineziološkoga fakulteta. Cijeli nogometni svijet, pa i profesor Barišić, zadivljen je načinom na koji Messi kontrolira loptu:

– Sjećam se, govorio mi je Blaž Slišković za Maradonu: “On drugačije vodi i udara loptu od svih nas”. Nerijetko se čini da je i Messiju lopta dio kopačke, čak i pri najvećoj brzini. Zbog kratkih poluga ima češći kontakt s podlogom i izrazitu frekvenciju pokreta, zato Messi ima sjajnu startnu reakciju i promjenu smjera kretanja.

U reprezentaciji se muči

Za sve te karakteristike, kaže Barišić, zaslužan je i način igre Barcelone i suigrača, koji su također vrhunski. U tome leži tajna što Messi nije tako dominantan u sastavu Argentine.

– On se u reprezentaciji pati zbog suigrača koji nisu na razini onih iz Barcelone, ali i drugačijeg načina igre – ističe Barišić.

Komentara 1

OB
-obrisani-
14:39 06.12.2009.

http://ddparovi.mojblog.hr/

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije