23.05.2018. u 20:52
U finalu hrvatskoga kupa u Vinkovcima momčad Nenada Bjelice je pobijedila Hajduk s 1:0 i sezonu završila dvostrukom krunom

Dinamo je vratio duplu krunu. Nakon što mu je Rijeka sve uzela prošle sezone, plavi su se vratili trofejima. Nakon osvajanja naslova prvaka, plavi su u Vinkovcima u finalu kupa pobijedili Hajduk s 1:0 i tamo još jednom, po 15. put, podigli Rabuzinovo sunce.

Puno je bilo bojazni oko organizacije ove utakmice, pogotovu iz sigurnosnih razloga jer očekivao se veliki broj navijača oba kluba. No, policija je do utakmice odradila posao – vrhunski. Napravila je puno točaka za pregled, cijeli je grad držala pod kontrolom i nije dozvolila da se navijači iz dva tabora približe jedni drugima.

Finale kupa: Dinamo - Hajduk
1/21

Veće je skupine navijača vodila posebnim, odvojenim rutama. I s te strane je organizacija bila besprijekorna. Detalji o radu akreditacijskog centra, nepostojanja parkirališnih mjesta za medije izuzev TV-a i još nekih detalja, javnosti ionako nisu važni.

I na stadionu su strogo bili podijeljeni navijački sektori, 240 redara pazilo je na red uz ogroman broj policijskih snaga na i oko stadiona koji je za ovu priliku lijepo uređen.

Mali 'gaf' su napravili organizatori, na pokretnim reklamnim panoima ukazala se sat vremena prije utakmice čestika pobjedniku kupa – Hajduku. Veliku zastavu koja se nekoć vijorila na tvrđavi iznad Knina na stadion su unijeli hrvatski branitelji, a onda je, nakon zvižduka i uvreda Davoru Šukeru i predstavnicima HNS-a, lopta krenula s centra u 27. finalu hrvatskog kupa u kojem je Dinamo tražio svoje 15. Rabuzinovo Sunce, a Hajduk sedmo.

Dinamo je puno bolje krenuo u ovaj susret, malo mu je vremena trebalo da počne kontrolirati igru, a onda su ubrzo stigle i prilike za plave, no Soudani nije uspio iz voleja proći pored bloka, pa je Stipica obranio velike prilike Soudanija i Ademija. Hajduka u tom trenutku nije bilo nigdje, nije moga složiti ozbiljniju akciju.

No, onda je jednom pobjegao Said, suci su označili zaleđe, vrlo dvojbeno, ali nakon toga kao da je Hajduk živnuo i počeo igrati i prvi put nešto opasno napravio kada je Fomitschow iskosa bio neprecizan. Uslijedio je i druga jako dvojbena odluka sudaca, u duelu

Stojanović – Gyurcso sudac Zebec odlučio je dati žuti karton Mađaru, no to sigurno nije bilo simuliranje jer ga je Stojanović nagazio i trebao je to biti kazneni udarac.

Kasnije je Mađar zaprijetio ubačajem sa strane, loptu nitko nije dirao a ona je prošla pored same vratnice na sreću vratara Zagorca koji može sreći zahvaliti i u 44. minuti, Mijo Caktaš je nakon udarca iz kuta glavom uzdrmao prečku. A Hajduk je pak mogao još kako zahvaliti svom vrataru Stipici, ne samo što je sve obranio u prvoj četvrtini utakmice nego je i na kraju 'skinuo' veliku priliku Hajrovića.

Nije to bilo nimalo loše poluvrijeme, u svako slučaju zanimljivo s dosta prilika, očekivalo se da će biti tvrdo, ali ovaj put je ipak bilo više igre.

U nastavku je Torcida na jugu nastavila tamo gdje je stala, trganjem i bacanjem stolica na atletsku stazu. Potom je došlo i do gužve na toj južnoj tribini, napadnut je redar, poletjele su nove stolice, tresla se ograda, no onda su ušli pripadnici specijalne policije.

I kad se situacija s navijačima Hajduka primirila, onda su sve zakuhali igrači za svoju momčad, točnije Savvas. Petljao je s loptom, spotaknuo se na nju i poklonio Gavranoviću zicer kojeg napadač Dinama nije promašio i plavi su u 55. minuti poveli s 1:0.

Očekivali smo da bi se mogao dogoditi prekid susreta zbog nevremena koje se približavalo stadionu, ali nastao je prekid u 66. minuti zbog bakljade Torcide pri čemu je jedan policajac pogođen i pao je.

Utakmica je na kraju ipak privedena kraju, plavi su mogli početi slaviti svoj novi trofej. Zasluženo, jer bili su bolja momčad iako će ostati sjena zbog dosuđenog zaleđa Saida u izglednoj prilici, te nedosuđenog jedanaesterca na Gyurscu. No, po igri, Dinamo je zaslužio pobjedu bez obzira na to što je i Hajduk imao svojih prilika, pa i zadnjim trenucima.

Dinamo
Gavranović 55'
1-0
Hajduk
Finale kupa, 19, Vinkovci
Kraj
90'+5 (Kraj)

Dinamo je po 15. put osvojio Rabuzinovo sunce. U finalu hrvatskoga kupa u Vinkovcima momčad Nenada Bjelice pobijedila Hajduk s 1:0 i sezonu završila dvostrukom krunom. Strijelac za plave bio je Gavranović u 55. minuti nakon velike pogreške Hajdukovog stopera Savvasa.

U drugom poluvremenu utakmica je na trenutak prekinuta, jer je Torcida počela bakljadu. Nešto ranije specijalna policija ušla na tribinu te se  sukobila s Hajdukovim navijačima. U prvom poluvremenu Dinamo je imao tri sjajne prilike, ali je Hajdukov vratar Stipica sjajno obranio. Nekoliko minuta prije odmora Caktaš je nakon udarca iz kuta glavom pogodio vratnicu.

Zamjena
90' (Zamjena)

Benković je ušao umjesto Soudanija.

89'

Hajduk stišće obruč oko Dinamovih vrata. Sada je pokušao Almeida s glavom, ali je Zagorac obranio.

88'

Odlična prilika za Hajduk. Futacs je pucao s vrha šesnaesterca, ali je njegov pokušaj otišao malo pokraj vrata.

81'

Gavranović je bio u sjajnoj prilici, ali je njegov udarac s glavom prošao kraj vratnice.

79'

Hajduk pokušava zabiti pogodak, Almeida se nije najbolje snašao.

75'

Sjajna prilika za Hajduk. S lijeve strane je ubacio Gyurcso, a na drugoj stativi Caktaš nije dobro zahvatio loptu i propala je šansa.

Žuti karton
71' (Žuti karton )

Čim je ušao u igru Futacs je dobio javnu opomenu.

Zamjena
70' (Zamjena)

Zamjena u Hajduku. Futacs je ušao umjesto Saida.

Zamjena
69' (Zamjena)

Fiolić je ušao umjesto Hajrovića.

67'

Utakmica je nakon minute nastavljena.

66'

Prekinuta je utakmica, jer je Torcida počela bakljadu. Jedan policajac pogođen je bakljom.

Žuti karton
65' (Žuti karton )

Hajrović je dobio žuti karton.

Zamjena
59' (Zamjena)

Šego je ušao umjesto Tičinovića.

Gol
55' (Gol)

Goooool! Dinamo vodi protiv Hajduka s 1:0. Gavranović je nakon dvoboja sa Savvasom pojurio sam prema Stipici i majstorski zatresao mrežu.

52'

Soudani je probio po desnoj strani, ali je slabo pucao. Stipica je obranio njegov pokušaj.

49'

Došlo je do sukoba na tribini između policije i navijača Torcide.

46'

Počelo je drugo poluvrijeme.

Poluvrijeme
45' (Poluvrijeme)

Završilo je prvo poluvrijeme finala hrvatskoga kupa u Vinkovcima. Dinamo i Hajduk igraju bez golova.

44'

Odmah u sljedećem napadu zaprijetio je Dinamo. Hajrović je jurnuo u Hajdukov šesnaesterac, ali je Stipica ponovno sjajno reagirao.

43'

Hajduk je bio blizu pogotka! Nakon udarca iz kuta Caktaš je pogodio vratnicu.

37'

Said se iznenada našao u prilici nakon slobodnog udarca, ali je promašio loptu.

Žuti karton
37' (Žuti karton )

Stojanović je dobio javnu opomenu.

Žuti karton
28' (Žuti karton )

Prilika za Hajduk. Gyurcso je pokušao proći pored Stojanovića, ali je pao. Sudac je Mađaru pokazao žuti karton zbog simuliranja.

26'

Hamza je gurnuo loptu za Fomitschowa koji je pokušao pucati, ali je lopta otišla iznad grede.

21'

Soudani je probao iz daljine, ali je njegov pokušaj otišao iznad grede.

19'

Nova prilika za plave. Ademi je zapirjetio s nekoliko metara, ali je Stipica ponovno sjajno reagirao i obranio nogom.

Žuti karton
17' (Žuti karton )

Hamza je dobio žuti karton.

13'

Sjajna prilika za Dinamo. Lopta je došla do Soudanija na peterac te je snažno opalio prema Hajdukovim vratima. Vratar Stipica sjajno je obranio pokušaj Alžirca.

10'

Soudani je probao volej udarcem, ali njegov atraktivan potez je blokiran. Sjajan pokušaj.

8'

Tudor je ostao ležati na terenu. Hajdukov igrač dobio je od Hajrovića nogom po licu, zaradio je posjekotinu ispod oka.

Foto: Igor Kralj/Pixsell

5'

Nižić je probao zaprijetiti iz slobodnog udarca, no lopta je pogodila nekog u živom zidu Dinama.

4'

Soudani je probao udarac, ali je vratar Stipica imao lagan zadatak.

Početak
1' (Početak)

Počelo je finale hrvatskog kupa Dinamo - Hajduk. Utakmicu sudi Mario Zebec. Na stadionu je 8.200 gledatelja.

Igrači izlaze na teren, navijači pljeskom pozdravljaju nogometaše obje momčadi.

Na stadionu se okupilo 8.200 navijača.

Evo kakvo je ozračje na stadionu pola sata prije početka utakmice:

Sastavi, DINAMO: Zagorac; Stojanović, Rrahmani, Perić, Lecjaks; Gojak, Ademi; Soudani, Hajrović; Olmo; Gavranović

HAJDUK: Stipica; Tičinović, Nižić, Savvas, Fomitschow, Radošević, Caktaš, Hamza, Tudor, Gyurcso, Said

Evo i sastava:

Dinamovi i Hajdukovi navijači zajedno dolaze na stadion. Policija nije zabilježila niti jedan incident.

Foto: Davor Javorović/Dubravka Petrić/Pixsell

Izaslanstva Hrvatskog nogometnog saveza te finalista Dinama i Hajduka primili su vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić, pročelnik Upravnog odjela za pravne poslove i imovinu Vukovarsko-srijemske županije Josip Đukić te predsjednik HNK Cibalia i županijskog nogometnog saveza Josip Kuterovac, više pročitajte OVDJE.

Utakmicu finala kupa sudi Mario Zebec.

Hajdukovi igrači stigli su na stadion nešto prije Dinamovih nogometaša.

Hajdukova delegacija položila je vijenac i kod spomenika Blagi Zadri...

Predstavni oba kluba položili su vijence kod spomenika Cibalijinim navijačima koji su poginuli u Domovinskom ratu.

Dolazak u Vinkovce najavili su obje navijačke skupine BBB i Torcida, pa postoji strah od sukoba. Zato su angažirane velike policijske snage oko stadiona i u gradu.

Foto: Igor Kralj/Pixsell

Na utakmicu stiže privremeni hrvatski reprezentativac Mario Pašalić.

Danas je u planu bilo da delegacije Dinama, Hajduka i HNS-a odu na zajednički ručak, ali predstavnici splitskog kluba to su odbili, više pročitajte OVDJE.

16.00

Dobar dan. Sezona završava u Vinkovcima finalom kupa u kojem igraju nogometaši Dinama i Hajduka. Dvoboj počinje u 19 sati, a tijek susreta pratite na portalu Večernjeg lista.

Komentara 75

MA
Marsijanac
16:53 23.05.2018.

"Danas je u planu bilo da delegacije Dinama, Hajduka i HNS-a odu na zajednički ručak, ali predstavnici splitskog kluba to su odbili"......Bezobrazno ponasanje hajdukovih navijaca i uprave prelazi sve granice.

MA
Marsijanac
19:55 23.05.2018.

Kakvo dosadno komentiranje! Sve te nogometne komentatore treba poslati na doradu u latinsko -americke zemlje.

CV
cvikcange
16:59 23.05.2018.

Opet serete (VL). BBBovci su u Vukovaru, dolaze u Vinkovce pred sam početak tekme

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije