Velimir Zajec:

Ne pripadam nikakvom lobiju, zato za mene nema mjesta u hrvatskom nogometu!

22.03.2011., Draganici, Hrvatska - Imanje Velimira Zajeca, bivseg nogometasa i nogometnog trenera. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/2
27.06.2015.
u 18:37

O Hajduku: 
HNS ga ne mazi, ali i oni krivo rade. Klub ne bi smjeli voditi navijači

Dinamova legenda, jedna od najvećih, legendarni kapetan 1982. godine, pa trener, sportski direktor, Velimir Zajec zaslužuje svoju "zvijezdu" u maksimirskoj ulici slavnih. Danas je, čini se, daleko od nogometa.

Pratim ga, ali ništa više od toga – kaže Zajec.

Gledali ste jesenas svoj bivši klub, kakvi su dojmovi?

Jak Hajduk dobar i za plave

– Relativno dobri, ali još nisam osjetio pravu snagu Dinama. Gledajući proljeće, u finalu kupa sa Splitom, kad sam očekivao da će pokazati pravu snagu u čvrstoj utakmici, nisam bio baš oduševljen. Istina je da su plavi srušili sve rekorde i da je Dinamo dominantan u Hrvatskoj, ali najvažniji je taj željeni europski iskorak. To ćemo sad uskoro vidjeti. Ima Dinamo dobrih igrača, ali previše je stranaca. Šteta što ne uspije zadržati kvalitetne mlade igrače. Shvaćam da je novac taj koji tjera, ali da je barem zadržana okosnica – kaže Zajec.

No kako kad primjerice Pjaca odigra 20 utakmica i već dobiva milijunske ponude?

– Da, u takvim je uvjetima nemoguće nešto napraviti. A kako ćete igraču reći da ga ne puštate u Milan ili Bayern, kako ne zaraditi novac na jedini način na koji ga možete zaraditi. Svi previše pametuju, da ne kažem koju prostiju riječ, ali klub od toga živi i baš i nema izbora.

Kakvima vam se čine Dinamovi stranci?

Henriquez je pokazao da je klasa, pravi strijelac, ali treba ga vidjeti u jakim europskim utakmicama. Ostali su prosječni. Mislim da su na strance potrošili previše novca, da se uz bolju selekciju moglo bolje proći.

Gordon Schildenfeld došao je iz vašeg drugog kluba, Panathinaikosa.

–- Igrao je jako dobro u Grčkoj, njegovo iskustvo je dobro došlo i može pomoći, karakteran je dečko. Sad je pitanje koliko može hitrinom Dinamovu obranu pomaknuti prema naprijed. Plavi su dobro igrali u obrani kad su se držali otraga, ali su imali problema kad su pokušali igrati visoko. Doduše, uđu li u Ligu prvaka, onda i neće igrati visoko.

Reprezentacija nam dobro gura.

– Jako dobro, šteta što je Luka Modrić bio ozlijeđen. Ne bude li nekakvih drastičnih kazni Uefe zbog onih događaja u Splitu, bit ćemo prvi.

Kako gledate na te događaje u Splitu, općenito na odnose Hajduka i HNS-a?

– HNS bi morao imati malo više razumijevanja za klubove i hrvatsko prvenstvo, dovoljni su već financijski problemi koje Hajduk i ostali imaju, pa im ne treba još otežavati život. HNS je prekasno pokazao dozu diplomacije, u interesu je da imamo što više jakih klubova kao Dinamo, kao Rijeka, da se pomogne i Hajduku i drugima.

Vidite li sebe ponovno u hrvatskom nogometu?

Kupio bi dionice Dinama

– Ne. Nemam ni interesa ni temelja da bih nešto mogao raditi. Ne pripadam nikakvom lobiju, a danas Hrvatskom vladaju lobiji.

U kakvim ste odnosima sa Zdravkom Mamićem nakon rastanka?

Korektnima, ništa posebno, pozdravimo se, razmijenimo par riječi i to je sve.

S Dinamom je očito napravio veliki posao.

– Apsolutno, rezultati dovoljno govore.

Što Hajduku treba da se približi Dinamu?

– Hajduk je previše dopustio da ga vodi Torcida. Torcidu kao navijačku skupinu izuzetno cijenim, ali ona Hajduku mora biti samo navijački vjetar u leđa, a ne da kormilari klubom. Za Hajduk i sve naše klubove prava stvar bila bi privatizacija. Evo, Rijeka je dobar primjer.

Biste li uložili svoj novac u neki naš nogometni klub?

– Nogometni klub mora uzeti neka jaka, čvrsta i stabilna grupacija koja zna da joj nogomet služi samo za marketing. U nogometu treba puno vremena da se počne zarađivati. Za to treba dosta zdravog i velikog kapitala, a ja nemam te mogućnosti.

Biste li kupili koju dionicu Dinama?

– To je već druga stvar, više navijačka, simbolična. Imam dva kluba u svom životu, Dinamo i Panathinaikos i naravno da mi je drago kad vidim da je Dinamo nešto napravio – zaključio je Zajec, očito i dalje s plavom krvi u venama.

>> Za deset naslova Zdravko Mamić je potrošio devet trenera i 40 milijuna eura

>> Šuker odgovorio na optužbe: Jesam li ja živio u Njemačkoj?

Komentara 25

DU
Deleted user
18:57 27.06.2015.

Zeko potpisujem svaku riječ.

DA
Djeca_Arbata
19:56 27.06.2015.

Zajec Zeko...dinamov med i mlijeko...hrvatski Franz Beckenbauer...

AN
Antejagec1
20:09 27.06.2015.

Po meni Zajec je strucan za nogomet i zna srediti igru.Dinamo je po meni igrao leprsavo i lijepo za oko,drzao loptu na zemlji.Za njega je bila kobna rijeka kad je pobjedila na maksimiru 2-1.Gledao sam tu tekmu, dinamo je trebao dati najmanje 7-8 golova.Sljedeci dan ga je mamic smjenio.Mislim nezasluzeno, zeko je legenda i treba biti u dinamu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije