Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPORNI TRENUTAK

VIDEO Dončić nagovorio protivnika da promaši bacanje kako bi naštetio Hrvatskoj?

Pirej: Kvalifikacijski košarkaški turnir za Olimpijske igre u Parizu, Slovenija - Novi Zeland
Foto: Klodian Lato/EUROKINISSI/PIXSELL
1/4
Autori: Vecernji.hr, Hina
04.07.2024.
u 19:38

Hrvatskoj je za prvo mjesto u skupini trebala bilo koja pobjeda Slovenije do 28 razlike, dok bi u slučaju slavlja Novog Zelanda ili pobjede Slovenije s više od 28 razlike Hrvatska biti druga.

U posljednjem susretu skupine A kvalifikacijskog turnira za odlazak na Olimpijske igre koji je se održava u Pireju, reprezentacija Slovenije je pobijedila Novi Zeland sa 104-78, pa je Hrvatska ipak osvojila prvo mjesto u skupini. Hrvatska će tako u polufinalu igrati protiv drugoplasiranog iz grupe u kojoj su Grčka, Dominikanska Republika i Egipat, a to će gotovo sigurno biti Dominikanska Republika.

Nakon uvjerljivog slavlja protiv Slovenije, te poraza od Novog Zelanda, hrvatska reprezentacija je zakomplicirala situaciju u skupini. Izabranici Josipa Sesara su i prije današnjeg ogleda osigurali plasman u polufinale, no konačan rezultat utakmice Slovenija - Novi Zeland je određivao raspored pozicija u skupini.

Hrvatskoj je za prvo mjesto u skupini trebala bilo koja pobjeda Slovenije do 28 razlike, dok bi u slučaju slavlja Novog Zelanda ili pobjede Slovenije s više od 28 razlike Hrvatska biti druga. Dodajmo i kako je Sloveniji za prolaz trebala pobjeda od minimalno devet koševa.

Na koncu je Slovenija u posljednjim sekundama susreta imala dvije trice za +29, ali su Gregor Hrovat i Luka Dončić promašili pa je ostalo +26, a Hrvatska ipak osvojila prvo mjesto.

Novozelanđani su gubili s 19, 20 razlike i napade su završavali brzo jer im je još igrala teorija gdje bi ih poraz od manje od 10 razlike vodio dalje. Ipak na samom kraju kada je bilo 26 razlike, čini se da je Shea Ili uz nagovor i smiješak Luke Dončiča namjerno promašio drugo slobodno bacanje da bi dao šansu da Slovenci tricom ipak dođu do prvog mjesta. Srećom, dvije promašene otvorene trice Hrovata i Dončića značile su da će ipak Hrvatska s prvog mjesta dalje... Video kako Dončić nagovara igrača Novog Zelanda pogledajte OVDJE.

Počelo je sjajno za slovensku reprezentaciju. Povela je 14-2, pa 22-17, a na koncu prve četvrtine je imala velikih 18 razlike (27-9). U drugom dijelu Novi Zeland je zaigrao daleko bolje, pogodili su četiri trice i do poluvreena smanjili zaostatak na sedam razlike (39-46).

Treća dionica je ponovo pripala slovenskoj vrsti (31-18), pa je u posljednju četvrtinu ušla sa 20 razlike (77-57). Na otvaranju posljednje četvrtine Luka Dončić je pogodio tricu za +23, međutim Novi Zeland je četiri minute prije kraja smanjio na 15 koševa (90-75). 

Novi Zeland je u tim trenucima bio daleko od željenih minus devet, ali je taj rezultat gurao Hrvatsku na prvo mjesto. Međutim, Slovenija je u ludoj završnici umalo ostvarila željenih +28. Dončić je 19 sekundi prije kraja realizirao dva od tri slobodna bacanja za +27 (104-77), Sheal Lli je pogodio jedno bacanje smanjivši na -26 (104-78), a Sloveniji je ostao 17 sekundi za tricu koja bi ih odvela na prvo mjesto. Prvu je promašio Hrovat, a u drugom pokušaju i Dončić.

Sloveniju su do pobjede vukli Dončić sa 36 koševa, 11 skokova i 10 asistencija, Josh Nebo je dodao 20 koševa i 12 skokova, a Hrovat 14 koševa. Na suprotnoj strani najefikasniji su bili Shea Ili sa 28 koševa i 10 skokova, te Izayah Le'afa sa 12 koševa.

Hrvatska je na koncu osvojila prvo mjesto, Slovenija je druga, a Novi Zeland treći. 

Odabranici Josipa Sesara će gotovo sigurno u subotu u polufinalu igrati protiv Dominikanske Republike, dok će u drugom polufinalu igrati Grčka i Slovenija. U nedjelju je finale, a samo pobjednik ide u Pariz.

Večeras se još sastaju Grčka i Egipat nakon čega će sve dobiti i službenu potvrdu.

Plasman u Pariz već su osigurali Francuska, SAD, Srbija, Njemačka, Kanada, Japan, Australija i Južni Sudan, a posljednja četiri putnika bit će poznata po kvalifikacijskim turnirima koji se održavaju i u Valenciji, Rigi i Portoriku.

>> Pogledajte tetovaže vatrenih

Pirej: Kvalifikacijski košarkaški turnir za Olimpijske igre u Parizu, Slovenija - Novi Zeland
1/13
 

Komentara 20

PR
prajdali100
20:34 04.07.2024.

Sa Slovencima odigramo fenomenalno a onda izgubimo od ovih likova ! Čemu se nadati? Bilo bi čudo da Grčka ne ode na OI.

Avatar roker
roker
01:59 05.07.2024.

Nije Doncic namigivao da nasteti Hrvatskoj nego da koristi Sloveniji.

KO
koleraba
06:06 05.07.2024.

Hjoj... sami košarkarski znalci. Take geste spadajo med običajne provokacije na tekmi. In kakor je nekdo rekel.... Dončič je hotel pomagati Sloveniji in ne "naštetiti Hrvatskoj". Potem je vsak koš Slovenije proti Hrvaški bil "štetenje Hrvatskoj". Pa to je šport! Je pa čisto vseeno ali si prvi ali drugi v skupini. Na Grke bi naleteli v vsakem primeru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije