Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rasplet u skupini

Slovenci razbili Novozelanđane ali ne dovoljno pa je Hrvatska izbjegla Grčku

04.07.2024.
u 18:48

Osamnaest sekundi prije kraja Dončić je nešto došapnuo najboljem Novozelanđaninu Illiju koji je potom čudnjikavo promašio bacanje nakon čega je, sa sirenom, Dončić šutirao otvorenu tricu za potrebnih "plus 29" ali je promašio i Hrvatskoj prepustio lakši polufinale s Dominikanskom Republikom (subota u 20 sati)

U utakmici koju je s velikim zanimanjem pratio i stožer hrvatske košarkaške reprezentacije, Slovenija je posve nadigrala, bolje reći razbila, selekciju Novog Zelanda (104:78). Isti onaj sastav koji je samo dan prije pobijedio Hrvatsku.

A za naše je ta utakmica bila jako zanimljiva jer se odlučivalo o poretku u podskupini atenskog predolimpijskog turnira. Bolje reći odlučivalo se o tome tko će, kao prvoplasirani, izbjeći domaćina Grčku u polufinalu. Dakako, ukoliko Grčka pobijedi Egipat a bilo koji drugačiji ishod osim pobjede domaćina bio bi jedna od najvećih senzacija otkako se ovaj sport igra.

A Slovenci su od prve minute težili tome da pobijede Novozelanđane s što je većom razlikom. Uvjereni da su daleko bolji od suparnika, njihov primarni cilj nije bio onih nužnih "plus 10" za prolaz u polufinale, već da pobijede s više od 29 koševa razlike koliko im je bilo nužno da budu prvi.

Krajem prve četvrtine imali su Slovenci prednost od čak 18 koševa (27:9) no nakon startne siline njihova defenzivna žestina je ipak popustila pa se na odmor otišlo sa, samo, slovenskih "plus 7" (46:39).

Početkom drugog dijela uslijedila je nova slovenska ofenziva pa je u 25. minuti novozelandski trener Pero Cameron morao zvati minutu odmora radi zaostatka od 17 koševa. No, to mu nije puno pomoglo jer su Slovenci otišli i na "plus 25" (71:46).

Na mali odmor se otišlo sa slovenskih 77:57 što je sugeriralo dohvatljivost pobjede koja vodi u polufinale s prvog mjesta. U posljednjih minutu i pol ušlo se sa slovenskih 98:77 i činilo se da je dostići željenih "plus 29" nemoguća misija. No, Novozelanđani su se počeli natjeravati i šutirati u prvim sekundama napada i kako su promašivali tako su Slovenci dolazili u posjed lope te su na 18 sekundi do kraja došli na "plus 26". Uslijedio je posljednji napad u kojem su Slovenci imali dva otvorena šuta za pobjedu od 29 koševa. Prvo je promašio Hrovat a nakon toga, sa sirenom, i ponajbolji košarkaš svijeta Luka Dončić.

Dončić je završio utakmicu s novim trostruko-dvoznamenkastim učinkom (36 koševa, 11 skokova, 10 asista) ali mu je ostao gorko-slatki okus promašenog šuta koji je Sloveniji mogao donijeti lakšeg suparnika u polufinalu. Nije mu pomogao niti čudnjikav promašaj drugog slobodnog bacanja najboljeg Novozelanđanina Shea Ilija (28 koševa, 10 skokova) kojem je, između dva bacanja, nešto došapnuo a sadržaj te konverzacije ostat će misterij. Ako su nešto "dogovarali", ako je bacanje uopće bila tema, nije upalilo jer je upravo Luka promašio ključnu loptu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije