VEČERNJI U MILANU

VIDEO Milano uoči utakmice: Boysima zabranjeno nositi obilježja Dinama, Talijani odbijaju razgovarati na engleskom

Milano: Atmosfera na Piazzi del Duomo
Slavko Midzor/PIXSELL
14.09.2022.
u 12:16

Iz onoga što smo uspjeli vidjeti po gradu, nije bilo nikakvih navijačkih problema. Tu i tamo će se uvijek naći pokoji kreten, jednostavno po zakonu velikih brojeva, ali nekog većeg incidenta, na svu sreću, nije bilo.

Milano, srijeda ujutro. Vrlo velike gužve su na ulicama i u grad je praktički nemoguće ući. Ne zbog utakmice Milana i Dinama, nego zato što je klasični radni dan u jednom od najpoznatijih gradova Europe. Glavni trgovi su u kišnom danu bili standardno ispunjeni kišobranima, a po gradu se nije pretjerano mogla osjetiti atmosfera utakmice.

Tu i tamo smo naišli na neku omanju grupu Dinamovih navijača koja je došla na gostovanje, ali njih je bilo moguće prepoznati samo po hrvatskom jeziku, budući da je bilo zabranjeno nositi gostujuća klupska obilježja po gradu iz sigurnosnih razloga. Iz onoga što smo uspjeli vidjeti u gradu, nije bilo nikakvih navijačkih problema. Tu i tamo će se uvijek naći pokoji kreten, jednostavno po zakonu velikih brojeva, ali nekog većeg incidenta, na svu sreću, nije bilo.

>> Pogledajte kako izgleda Milano uoči utakmice

Zanimljivo je bilo vidjeti u nekoliko navrata Talijane koji šetaju ulicama i trgovima u dresu Zvonimira Bobana, a bilo ih je dosta. Neke smo ukratko uspjeli na ulici upitati zašto baš taj dres, a dvojica su nam odvratila da je to baš zbog utakmice s Dinamom. Još zanimljiviji od njih bio je hrvatski navijač kojeg su u društvu zvali Šone, a on je u Milano iz Hrvatske došao s dresom Zvonimira Bobana koji je napola Dinamov, a napola Milanov, i pritom izjavio:

– Navijam i za Milan i za Dinamo, bilo bi nekako dobro da i jedni i drugi dobiju, ako može.

Kad smo vidjeli da, na svu sreću, oko potencijalnih navijačkih nereda neće biti previše posla, zaputili smo se u šetnju po centru Milana i razgovarati s domaćim ljudima na ulici, a temu nije bilo teško izabrati. Percepcija Hrvatske u nekim drugim dijelovima svijeta oduvijek je bila fascinantna pojava za istraživanje i konverzaciju. Jedan mali djelić te percepcije, u smislu mišljenja o hrvatskom nogometu, konkretnije nogometašima, dobili smo u Milanu na dan utakmice kad smo Talijane pitali za mišljenje o hrvatskim nogometašima.

Nije bilo jednostavno dobiti konkretne izjave u srijedu ujutro u centru grada na sjeveru Italije jer mnogi žitelji Milana nisu bili raspoloženi za razgovor na engleskom jeziku. Neki od njih nisu ništa znali, a neki su znali, no odbili govoriti na jeziku koji nije talijanski. Međutim, uspjeli smo naići na nekoliko pozitivnih i komunikativnih osoba iz Milana koji su ponešto htjeli reći o hrvatskom nogometu na engleskom jeziku. Prvo pitanje bilo je koji vam hrvatski nogometaš prvi pada na pamet.

– Očit odgovor je Luka Modrić, ali mislim da su Brozović i Perišić jedni od najpodcjenjenijih nogometaša u cijelom svijetu. Iako sam navijač Milana, mislim da su oni jedni od najboljih na svijetu na svojim pozicijama, a da neki ljudi to ne vide. Mislim da Ante Rebić u Milanu može pokazati još puno. Ne mogu se sad sjetiti još nekih imena, ali Mandžukić i Boban za mene su legende talijanskog nogometa – rekao nam je Giuseppe, 27-godišnji informatičar iz Milana s kojem smo popričali na ulazu u kultnu trgovinu s dresovima odmah iza Duoma u centru Milana.

Nešto stariji gospodin, Ciro, 50-godišnji konobar iz Milana koji nas je posluživao kavom u uličicama blizu centra grada, kaže da su za njega najbolji hrvatski nogometaši u povijesti Luka Modrić i Zvonimir Boban, ali dodaje:

– Tudor je bio vrhunski branič, a jako mi se sviđao Olić nakon što je zabio u pobjedi Hrvatske protiv nas s rezultatom 2:1 na Svjetskom prvenstvu 2002. Mi u Italiji jako cijenimo vrijedne igrače, a oni su to bili. Luka Modrić za mene je na razini Xavija i Inieste, a Boban bi vjerojatno ušao u prvi sastav Milana svih vremena. Sad mi se jako sviđa ovaj Oršić, kako brzo čovjek može voditi loptu – rekao je još jedan navijač Milana.

Pronašli smo i jednog navijača Intera koji nam je rekao da je čuo da je njihov bivši igrač Marko Livaja postao zvijezda u Hrvatskoj. Lucu, 24-godišnjeg studenta, upitali smo kako je čuo za to.

– Na igri Fifa dobio je karticu za momčad sezone s ocjenom 92 pa sam vidio da je zabio više od 30 golova. Bio je velik potencijal u Interu, ali čuo sam da je bio malo prgav. Drago mi je da je sad ispunio svoj potencijal – započeo je komunikativni Luca na kojeg smo naletjeli na štandu sa suvenirima grada Milana, pa nastavio govoriti o Hrvatima:

– Brozović je legenda, radi puno prljavog posla. Obožavam i Kovačića, on je bio dobar u Interu, Realu i Chelseaju, čini mi se da su Hrvati većinom pouzdani igrači – dodao je.

Tako je prošao još jedan dan u središtu Milana. Radno, užurbano, s puno kave i cigareta. Da ne znate da se održava utakmica, vjerojatno to ne biste uspjeli prepoznati na glavnim ulicama grada. Sve dok ne dođete na San Siro. Tamo se mirna milanska priča pretvara u grotlo

>> Novinar Večernjeg lista, Tomislav Dasović komentira Dinamovu pobjedu "Dinamo je, u svakom smislu, briljirao"

Ključne riječi

Komentara 14

DU
Deleted user
12:49 14.09.2022.

Pametni Talijani, Francuzi i Španjolci ne žele govoriti engleski, a i zašto bi? Kad zapitaš Amerikanca koji strani jezik govoriš tvrdi da ne mora znati niti jedan jer drugi uče njegov.

Avatar utunelu
utunelu
14:16 14.09.2022.

kakva je logika branjenje navijackih simobola..

KU
kuramela
14:40 14.09.2022.

Dinamovci bi za inat trebali obući hajdukov dres i ne bi imali problema.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije