SLOVENSKI STRUČNJAK

Zdovc za Max!: Božo Maljković 
me nagovorio da 
ne odem u Lakerse

'Slovenia\'s coach Jure Zdovc gestures during their FIBA EuroBasket 2009 Qualifying Round Group F basketball game against Turkey in Lodz September 16, 2009. REUTERS/Peter Andrews (POLAND SPORT BASKETB
'PETER ANDREWS'
16.11.2012.
u 09:22

– Čast mi je što me Cedevita dvaput zvala, najbolji je klub u regiji – rekao je Slovenac koji je crna mačka za Cibonu kao igrač i kao trener

Slovenski košarkaški stručnjak Jure Zdovc samo za tjednik Max priznao je da ga je vrbovao hrvatski euroligaš:

– Dvaput sam bio u kontaktu s Cedevitom, što mi je bila čast jer su mi se činili najozbiljnijim klubom u regiji, no tada sam odlučio da ću otići van.

Što mu se to zamjerilo u “balkanskom kotlu”?

– Zgadili su mi se lobiji. Mnogim se mojim kolegama to isto ne sviđa, no nemaju mogućnosti da odu, mada nije ni drugdje mnogo drugačije. U Rusiji utjecajem dominiraju CSKA i Himki, dok se ostali zabijaju u zid, no tamo si barem plaćen, a na ovim prostorima stalno strepiš i za to.

Jure je trenersku karijeru počeo u Splitu.

– Dino Rađa me nazvao i došao sam bez oklijevanja. Odlučio sam, idem u bitku! Uza sve probleme koje smo imali, nije mi žao. Bilo je fantastično.

Sezonu prije Jure je igrao za žute.

– Okupili su nas Pero Skansi i Rato Tvrdić. Rađa, Sesar i ja imali smo i dobre suigrače i nakon niza godina skinuli smo Cibonu s trona. Bio je to užitak.

I kao mladi trener sa Splitom je osvojio trofej.

– Te godine osvojili smo kup. Mi bivši igrači na svoj renome nekad dobijemo trenerski posao i prije onih koji su to više zaslužili.

No, njegova se strast za trenerskim poslom vrlo brzo poljuljala. Zašto?

– Kada sam vidio koliko je to težak posao, odlučio sam se njime ne baviti. Lomio sam se, bio sam malo menadžer, sportski direktor u Olimpiji, dok se nisam odlučio vratiti u trenerske vode.

Novu priliku dobio je u Sarajevu.

– Prihvatio sam se te Bosne i sam sebi rekao da pet godina u nizu moram izdržati pa ću tek onda donijeti odluku je li to za mene ili nije. Eto me, još uvijek sam tu, a prošle sam godine prvi put rekao supruzi da ću biti trener do kraja života!

Koliki vam je trag Maljković ostavio u karijeri?

– Doveo me u Limoges, mada sam to ljeto imao priliku ići u Lakerse. U nagovaranju na nešto on je jako dobar. Kako ga je samo uspio nagovoriti da ne ode u LA?

– Mene su ti srpski treneri uvijek uspijevali brzo nagovoriti. Bio sam u Lakersima na probi sedam dana, ponudili su mi ugovor, no ja sam dao riječ Maljkoviću...

 Cijeli intervju u Maxu!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije