Tomislav Dasović:

Kovaču je presuda donesena odavno, nasljednika ćete naći kod Mamića na 'brzome biranju'

Zdravko Mamić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
10.09.2015.
u 13:25

Niki je presuda donesena davno prije Bakua i Osla.

Niko Kovač toliko je uprskao stvar da mu čak ni činjenica da je bio istaknuti maneken HDZ-a nije pomogla da ostane izbornik. Naime, Kovaču su presudili upravo članovi stranke koju je podupirao i reklamirao, njih 11 od 17 hadezeovaca u "vladi" koju nominalno vodi Davor Šuker, a sve konce vuče njegov prijatelj, pokrovitelj i dopredsjednik Zdravko Mamić.

U vrijeme sve izraženijega otpora javnosti prema svemu što proizvedu dupli pasovi Šukera i Mamića, napose najava tko su sve kandidati za novoga šefa vatrenih, najvećega hrvatskog sportskoga brenda, zadnje što je trebalo šefovima HNS-a bilo je smjenjivanje Nike Kovača. Naime, čak i prigodna objašnjenja da trpi rezultat i da su igrači izborniku okrenuli leđa nemaju takav odjek kao lipanjski Mamićev žestoki udar po izborniku:

– Niko Kovač me razočarao. Više nema moju podršku! – ispalio je tada Mamić.

Dakle, Niki je presuda donesena davno prije Bakua i Osla. Njima je samo trebao pravi povod da ga šutnu, a on im ga je velikodušno servirao.

Kovačevo, pa i Štimčevo smjenjivanje u HNS-u, usred kvalifikacijskog ciklusa, manje govore o njihovim trenerskim kvalitetama, a više o "vizionarima" koji su ih postavljali. Od vizije ni – v. A gdje je onda njihova odgovornost za dvojicu promašenih izbornika i rezultatski kolaps? Smjehotresno, ali i zabrinjavajuće jučer je zvučala Šukerova najava – odgovarat ću delegatima u Skupštini HNS-a, onima koji su me već dvaput izabrali. Ne samo da vicmaheru Davoru eventualni krah vatrenih izaziva "bol u preponama" (jer on je svoj cilj postigao ulaskom u IO Uefe), nego će on spremno prionuti na još jedan mandat. I priuštiti nam još "Kovača" i "Štimaca". Sad su se, nakon Kovačeva pada, iskristalizirali i kriteriji za novoga izbornika: najprije podobnost i lojalnost režimu (na tome je pao Niko), a tek onda znanje, iskustvo, eventualno trofeji. Letvica je visoko podignuta, raspoloživost kandidata maksimalno sužena.

Ne sumnjajte, bit će to netko s popisa "brzoga biranja" na Mamićevu mobitelu. Više se ništa neće prepustiti slučaju.

>>Tko će biti novi hrvatski izbornik? Vi odlučite!

>>Evo što je Niko Kovač poručio u oproštajnom pismu

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije