NOVI TRENER RIJEKE

Željko Sopić: S Goricom je radio čuda, nema dlake na jeziku, a u Rijeci je od petka

Zeljko Sopic
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/3
24.08.2023.
u 07:00

Play-off Konferencijske lige: Rijeku čeka sraz protiv Lillea (20 sati, MaxSport 2), sportski direktor Darko Raić-Sudar potvrdio novog trenera Željka Sopića

Prava meksička sapunica, tako bi se najbolje mogao opisati rasplet traženja novih trenera po HNL-u posljednjih dana. Naime, nakon što je Igor Bišćan dobio otkaz u Dinamu, trener Rijeke Sergej Jakirović spakirao je kofere i preselio se u Zagreb, a onda je Željko Sopić iz Gorice otišao na Kvarner. Gdje je kraj ovim seobama naroda, nitko još ne zna, ali jedno je sigurno: Rijeka i Dinamo u četvrtak igraju svoje europske utakmice i pitanje trenera ti su klubovi htjeli riješiti što prije.

Ima pet pobjeda u nizu

Za modre je sve jasno, a što se Rijeke tiče, oni su čovjeka za svoju klupu pronašli u Velikoj Gorici. Sportski direktor Darko Raić-Sudar potvrdio je da će momčad preuzeti Sopić.

GALERIJA Dinamo poražen od AEK-a u trećem pretkolu Lige prvaka

Zeljko Sopic
1/14

Usmeno smo se dogovorili s novim trenerom, a da bi se sve to ostvarilo, Željko Sopić mora raskinuti ugovor s Goricom. Moram naglasiti da smo mi prvo kontaktirali Goricu. Imamo dobar odnos s predsjednikom Nenadom Črnkom, ispregovarali smo između klubova sve i tek smo onda kontaktirali trenera i ponudili smo suradnju. Ako bude sve u redu, on bi u petak službeno trebao preuzeti momčad – rekao je Raić-Sudar prije odlaska na gostovanje.

Naime, Rijeka je iz Krka poletjela za Francusku gdje je danas od 20 sati (MaxSport2) čeka prva utakmica play-offa Konferencijske lige protiv Lillea.

– Čeka nas jedna bitna utakmica, igramo protiv ozbiljne momčadi koja ima jako puno kvalitetnih igrača. Ne vidim razloga da ne odigramo pravu mušku utakmicu i izvučemo dobar rezultat za uzvrat – rekao je Radomir Đalović, jedini preostali iz Jakirovićeva stručnog stožera. Štoviše, on će voditi momčad u četvrtak, dok će novi trener Sopić sve navodno pratiti s tribina, a onda u petak odraditi prvi trening s Rijekom.

– Imao sam osjećaj pripadnosti klubu i normalno mi je da sam ostao. Igrači su profesionalci i ova utakmica je za njih velika nagrada. Hvala navijačima koji su nas došli podržati u utorak i koji su nam dali veliki poticaj. Znali smo da su uz nas, ali ovim dečkima to jako puno znači. Odigrat ćemo za njih, Rijeku, ali i cijeli hrvatski nogomet – dodao je Đalović na konferenciji za medije.

VEZANI ČLANCI:

On u ovom susretu neće moći računati na Emira Dilavera, Emmanuela Bandu i Dejana Petroviča. No ne vidi problem u tome.

Rijeku čeka gostovanje na stadionu na kojem je 2018. Hrvatska osvojila Davisov kup, možda će se ta pozitivna vibra i danas osjećati pa će i Rijeka izvući neki pozitivan rezultat za uzvrat.

No valja reći da je Lille izraziti favorit, posebice na papiru. Momčad je to iz lige petice, prema Transfermarktu se procjenjuje na velebnih 211,5 milijuna eura, dok Rijeka vrijedi 23,35 milijuna eura. Neusporediva je to razlika, ali čuda su uvijek moguća.

Treba reći i da francuski mediji vjeruju kako njihova momčad ima više samopouzdanja i kako će mentalno biti spremnija, posebice zbog događaja koji su zadesili Riječane posljednjih dana. Nakon što ih je trener ekspresno napustio, francuski RMC Sport je napisao:

– Rijeka je dobila smiješan udarac uoči europskog duela. Hrvatska momčad će se zaputiti u Lille, a njihov glavni trener Sergej Jakirović napustio ih je da bi prešao u redove rivalskog zagrebačkog Dinama.

VEAZNI ČLANCI:

One Football navodi:

– Vrlo je moguće da će Lilleu dodatno porasti samopouzdanje, jasno im je da im dolazi poljuljana momčad koju su u ovako važnom trenutku dočekale nevjerojatne promjene. Lille će igrati protiv destabiliziranog protivnika.

S trenerom ili bez njega, ne treba bježati od činjenice da je francuska momčad favorit. No Rijeka ovu utakmicu može gledati kao pravu nagradu jer ne igra se svaki dan protiv momčadi iz pet najjačih liga svijeta i ne bori se svaki dan za Europu.

Lille je klub koji je 2021. bio prvak Francuske, klub kojemu je najveća zvijezda skupocjeni Kanađanin Jonathan David (60 milijuna eura).

No Rijeka je u seriji od pet pobjeda, u Europi je s lakoćom došla do završne faze pretkola, a u redovima ima igrače koji itekako mogu iznenaditi bogate Francuze i napraviti im prave probleme. Tu je raspoloženi Niko Janković, pa i Toni Fruk te Franjo Ivanović za koje smo vidjeli kakvi su im kapaciteti i koliko opasni mogu biti.

VEZANI ČLANCI:

Marco Pašalić koji je stigao iz Borussije Dortmund već se pokazao kao pravo pojačanje, a o tome koliko je pouzdan Nediljko Labrović na golu ne treba mnogo ni pisati.

No, kako kažu, na muci se poznaju junaci pa možda nakon sve te drame Rijeka izađe kao junak, kao feniks. A onda će je za sljedeći tjedan i uzvrat s klupe već voditi novi trener Sopić koji bi u petak trebao biti predstavljen.

Voli rad i disciplinu

On je trenersku karijeru počeo 2011. godine kada je bio pomoćnik u Lokomotivi, a prvi samostalni angažman odradio je u Rudešu. Imao je i on svoje avanture na klupi Dinama, prvo je vodio drugu momčad, a potom privremeno i prvu. Kada je inozemna karijera u pitanju, vodio je drugu momčadi Al Aina (UAE), a 2019. sjeo na klupu azerbajdžanskog Sabaha. U Gorici je pak napravio čudo i momčad spasio od ispadanja iz prve lige. Poznat je po tome da nema dlake na jeziku i da voli rad i disciplinu. Bit će zanimljivo vidjeti kako će se snaći u Rijeci.

VIDEO Dinamo predstavio Jakirovića: Zašto bi me bilo strah? Bit ćemo prvaci Hrvatske

Komentara 3

DU
Deleted user
17:31 25.08.2023.

Puno srece i uspjeha novom treneru rijeke

DU
Deleted user
10:31 24.08.2023.

Vidim da po piscu ovih redaka je u redu što je rijeka otela trenera Gorici za razliku od Dinama čiji je novi trener nekorektan što je napustio Rijeku prije susreta sa Lilleaom kao da je HNL potpuno nebitno natjecanje.

Avatar mrIvan
mrIvan
08:07 24.08.2023.

Umišljena veličina, karakteristično nekorektan i nesolidaran, trajat će kao prskalica na klupi. U to ulazi ne vrijeme nego srozavanje momčadi - od Rijeke se može očekivati borba za opstanak ove sezone.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije