IDE IM SJAJNO

Zlatko Dalić po ovom pitanju nema brige, Hrvati briljiraju u Europi

Neuruppin: Zlatko Dalić održao konferenciju za medije
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/6
05.10.2024.
u 07:00

Prvi vratar hrvatske reprezentacije na čelu je Europske lige po broju obrana u konkurenciji 38 vratara, svi mu u Turskoj pišu hvalospjeve

Prvi vratar hrvatske reprezentacije Dominik Livaković ove sezone u dresu turskog velikana Fenerbahçea brani u spektakularnoj formi. Nakon što je prošlog tjedna u prvom kolu Europske lige protiv belgijskog Union Saint-Gilloisea Hrvatu Franji Ivanoviću obranio kazneni udarac i upisao još nekoliko spektakularnih intervencija osiguravši pobjedu svojem klubu, Livaković je u drugom kolu odigrao još bolju utakmicu.

’On je svjetska klasa’

Momčad Josea Mourinha odigrala je iznimno slabu utakmicu protiv nizozemskog predstavnika Twentea, ali je uspjela izvući bod i 1:1 rezultat isključivo zbog izvedbe hrvatskog reprezentativca koji je na dvoboju upisao osam obrana, od čega šest obrana udaraca koji su upućeni unutar Fenerbahçeova kaznenog prostora. Bile su to uistinu fenomenalne reakcije, a u četiri se slučaja uistinu može reći da je Dominik obranio čisti zgoditak. Za svoj je nastup dobio službenu nagradu za igrača utakmice, a bio je najbolje ocijenjeni igrač dvoboja i na poznatoj statističkoj platformi SofaScore s ocjenom 8,5. Turski mediji puni su riječi hvale za hrvatskog vratara. U tekstu poznatog Fanatika pisalo je da “Mourinho moli za Livakovića da se ne ozlijedi”, dok se u Fotomacu navodi da je “Livaković pravi zid”. Nešto opširniji osvrt na Livakovića dao je renomirani turski sportski novinar Emre Bol.

”Što je s Livakovićem? Možda je sinoć postao pravi navijač Fenerbahçea. U zadnjim utakmicama pokazuje takav učinak da je, vjerujte mi, svjetska klasa! Ako ga se može zadržati u timu, on ima kapacitet da napravi učinak poput legendarnih vratara Fenera Rüştüa Reçbera i Volkana Demirela”, istaknuo je Bol.

Zlatko Dalić nema brige

Livaković tako nakon dva kola Europske lige ima najviše upisanih obrana u konkurenciji 38 vratara, upisavši 13 obrana. Njegove statistike su, unatoč sezoni u kojoj Fenerbahçe ne briljira, zaista na najvišoj mogućoj razini. U 13 utakmica u svim natjecanjima Livaković je upisao visok postotak obranjenih udaraca od 81 posto, a sjajne su mu statistike i u turskom prvenstvu. Manje golova od njegova Fenera (5) primio je jedino Beşiktaş (4), no momčad Beşiktaşa odigrala je utakmicu manje. Tako je Livaković na vrhu ligaške ljestvice i po broju utakmica bez primljenog pogotka (pet od sedam), a na čelu je i što se tiče primljenih golova po utakmici, odnosno prima ih najmanje po susretu (0,7).

Uz fantastičnu formu Dominika Livakovića definitivno treba spomenuti i njegova imenjaka i kolegu iz reprezentacije Dominika Kotarskog, koji između vratnica grčkog Paoka zasad ima sezonu iz snova. Najbolje će o tome reći podatak da je prema spomenutom SofaScoreu daleko najbolji vratar lige, ali i drugi najbolji igrač lige općenito, što se događa vrlo rijetko. U pet ligaških nastupa upisao je čak 20 obrana, a primio tek tri zgoditka, a uz to ima suludo visokih 87 posto obrana te jedan obranjeni kazneni udarac. Što se tiče vratarskih pozicija u vatrenima, izbornik Zlatko Dalić nema brige.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije