ZAOKRET U CEDEVITI

Zvezda i Budućnost su nacionalni (i politički) projekti, nema smisla ići u borbu s njima

Emil Tedeschi
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/9
10.04.2019.
u 14:35

Glavni sponzor i predsjednik kluba Emil Tedeschi donio je odluku da njegov klub ubuduće neće moći imati više od dva Amerikanca, a da će eventualni, ostali stranci moći biti samo igrači iz regije.

Najjači hrvatski košarkaški klub već drugu godinu zaredom sudara se sa svojim limitima u polufinalu doigravanja ABA lige. I to protiv istog suparnika, podgoričke Budućnosti.

Samo jednom u posljednjih osam godina Cedevita je ostala izvan kruga četiri najbolje momčadi regionalne lige što je vrijedno pažnje. Posljednjih šest sezona cedevitaši su u polufinalu, a triput su bili u finalu, i na tome im treba čestitati, ali valja ih i podsjetiti da je upravo tu postavljena granica preko koje očito ne mogu.

Emil Tedeschi
1/7

Doduše, ne izgleda to nimalo kao Don Quijoteovo jurišanje na vjetrenjače, ali je činjenica da Cedevita, premda najuređeniji klub u ovoj ligi, nikako ne uspijeva postati i njezinim prvakom.

Najbliži tome klub s Velesajma bio je 2014. nakon polufinalne pobjede usred Beograda nad Partizanom, no tada im se u finalu dogodila Cibona. Bila je to najveća prilika za osvajanje krune prvaka ABA lige, no tadašnji trener Jasmin Repeša izgubio je finale protiv svojeg bivšeg igrača Slavena Rimca, tada trenera Cibosa.

I u ovogodišnjoj priči akteri su bila ta dvojica trenera, s time da se u ovoj seriji učitelj osvetio učeniku. Repeša je sada trener Budućnosti, a Rimac Cedevite i Jasko je taj koji će osjetiti draž finala.

Repeša je morao dobiti ovaj polufinale jer, s obzirom na dvostruko veća ulaganja u podgorički sastav, neprolazak bi se smatrao katastrofom nacionalnih razmjera.

S druge strane, već naviknuli na to da im je naslov prvaka ABA lige samo lijepi san, u Cedeviti su samo slegnuli ramenima i krenuli dalje. Nisu se čak puno ni žalili na upitno suđenje slovenskog para Boltauzer i Javor, dvojice iskusnih euroligaških sudaca koji su više griješili na štetu zagrebačkog domaćina. No, kako da se i žališ na suđenje nakon utakmice u kojoj si promašio čak 12 slobodnih, a trice šutirao 20 posto.

>> Pogledajte kakvim se poslom bavi košarkaš Hermes Analitice

Osim toga, u najjačem hrvatskom klubu kao da su se i pomirili sa statusom koji trenutačno imaju. Uvijek će biti u vrhu regionalne lige, već godinama dominiraju domaćim prvenstvom, a za nešto više očito još nisu spremni. Uostalom, za nešto više trebalo bi i dvostruko više ulagati, a u klubu s Velesajma za to se nisu odlučili.

Glavni sponzor i predsjednik kluba Emil Tedeschi donio je odluku da njegov klub ubuduće neće moći imati više od dva Amerikanca, a da će eventualni, ostali stranci moći biti samo igrači iz regije.

Jedan od najuspješnijih hrvatskih biznismena procijenio je da nema smisla utrkivati se s nacionalnim (i političkim) projektima kakvi su Crvena zvezda i Budućnost, i to u situaciji kada njegov klub nije ni gradski projekt.

Osim toga, lijevak prema Euroligi je uzak, u to najjače klupsko natjecanje u Europi ide samo prvak ABA lige pa vam ni dvostruko veći proračun za momčad ništa ne jamči. A davati toliki novac da biste pokazivali mišiće u Hrvatskoj nema smisla jer se prvakom Lijepe Naše može biti za puno manje novca.

Emil Tedeschi
1/9
Ključne riječi

Komentara 27

DV
dvojnica
14:55 10.04.2019.

Znaci mogu kupiti Srbina ili Bosanca ali Poljaka ne. Pa valjda kupujes igraca koji ima najbolji omjer cijene i kvalitete a prednost bi trebali imati hrvatski igraci.

NE
Neo001
15:45 10.04.2019.

Tedeski je bi danas da je pravne u najmanju ruku države sjedio u istražnom zatvoru, no UDBA čuva svoje kriminalce od ruke pravde, a da ne govorimo o komunističkim zločincima.

DU
Deleted user
17:15 10.04.2019.

to su ovi sto su pokrali novce pa sad izmisljaju ustase....gadi mi se na ovu vrstu...!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije