27.11.2012. u 12:00

Operacija “Stupovi obrane” pokazala je da Izrael ima najučinkovitiji proturaketni sustav u povijesti

Već gotovo deset godina nitko nije u stvarnoj borbenoj situaciju upotrijebio sofisticirane projektile i rakete. Pokusa je bilo dosta, ali brojni stručnjaci za oružje s razlogom tvrde da pokusi mogu dati neke podatke o učinkovitosti novoga oružja, no da je pravo ratovanje i gađanje stvarnih ratnih ciljeva nezamjenjivo.

Iz tog najozbiljnijeg oružja nije se pucalo od 2003. godine, odnosno od američke invazije na Irak, a za vojnu industriju, ali i za vlade, koje daju golem novac za oružje, to je jako dug period, osobito u trenutku kada netko na pameti ima napad u kojemu bi ponešto moglo poći po zlu...

Trenutačno su sve oči uprte u širu regiju Bliskog istoka, odakle gotovo svakodnevno stižu vijesti o tome da je netko ispalio rakete, netko presreo i uništio projektile, da je netko nekome poslao novu zalihu nekih određenih raketa...

Trenutno je najzanimljivije ono što se događa između Izraela i pojasa Gaze, odnosno Irana. Iako Teheran to negira, potpuno je jasno da je Hamasu u pojas Gaze uspio dostaviti artiljerijske rakete Fajr 5, a nakon napada na ciljeve u Izraelu, predstavnik Hamasa je otvoreno kazao kako posjeduju tu vrstu raketa i kako su upravo njima napali ciljeve u Izraelu, koji je na ove napade reagirao tako što je aktivirao “Željeznu kupolu”, vlastiti najnoviji sustav za obranu od raketnih napada. Iako je taj sustav već bio u upotrebi, ovaj najnoviji Hamasov napad omogućio je da pokaže što on doista može i to ne protiv raketa Qassam, jeftinih i poprilično nepreciznih proizvoda iz palestinske ručne radinosti, već iranskim projektilima koji su ipak proizvod vrlo ozbiljne vojne industrije, odnosno zemlje protiv koje bi Izrael uskoro mogao ratovati.

Tijekom posljednjeg napada iz pojasa Gaze “Željezna kupola” položila je ispit, i to s odličnom ocjenom. Presrela je i uništila 421 palestinsku (iransku) raketu i postigla učinkovitost od 85 posto, što je rezultat dokazan u praksi, a kojim se može podičiti vrlo malo ovakvih ili sličnih sustava. Usto, Kupola će biti integrirana u “Čarobni štapić”, izraelski proturaketni sustav za obranu od raketa srednjeg i velikog dometa te od krstarećih raketa koji bi trebao profunkcionirati u 2013. godini. No ima naznaka da je ovaj sustav zapravo već spreman za upotrebu i da je prekjučer uspješno testiran, što znači da je Izrael u principu spreman za napad na Iran, ali i za dosta učinkovitu obranu zemlje od iranskog napada na Izrael.

Druga priča koja se skriva iza svega ovoga je činjenica da su oba izraelska proturaketna sustava “vruća roba” na svjetskom tržištu naoružanja i da su barem dvije zemlje već izrazile želju da kupe “Čarobni štapić”. Radi se konkretno o Sjedinjenim Državama koje žele sudjelovati u programu zato što njihove oružane snage trebaju upravo ovakav sustav, ali i o Indiji, kojoj je proizvođač već ponudio ovaj sustav.

Za Kupolu je zainteresiran i NATO, odnosno određeni broj europskih zemalja, članica saveza, i to za obranu trupa u Afganistanu, Južna Koreja (za obranu od sjevernokorejskih projektila), opet Sjedinjene Države te na kraju Indija, koja je više nego pomno pratila učinkovitost sustava za vrijeme prošlotjedne izraelske operacije “Stupovi obrane”, a koja je izuzetno zainteresirana za oba sustava jer bi time odlično mogla popuniti neke praznine i pripremiti Indiju za mogući napad iz Pakistana.

Svi eventualni kupci ovih vrlo skupih sustava zapravo bi ovih dana mogli Tel Avivu poručiti da pripreme ugovore jer je u praksi dokazano da je Kupola najefikasniji u povijesti sustav za obranu od raketa manjeg dometa. Bez ikakve dileme – vruća roba u eksplozivnoj regiji. S druge strane, Iran je na neki način iskoristio Palestince u pojasu Gaze kako bi doznao čime Izrael raspolaže i kakve su im šanse da njihovo naoružanje nanese ozbiljne štete Izraelu.

Razne rakete i sustavi gomilaju se i na drugim točkama u regiji pa bi prva polovica 2013. mogla pokazati što nas čeka u bliskoj budućnosti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?