Zamišljam se kako negdje na Dalekom istoku s velikim šeširom u
praskozorje berem bijeli čaj. Ili sam na obroncima Himalaja, gdje
raste Darjee ling, čaj koji zovu šampanjcem među čajevima. A moram
jednoga dana otići i u Hamburg najveću luku za uvoz čajeva iz cijeloga
svijeta...
Tako je maštala Marija Zudenigo, koja je s partnerom Antom Milasom
prije šest mjeseci otvorila prvu riječku Čajanu.
Metal zabranjen
Razgovor je tekao uz šalicu čaja - ona je ispijala zeleni. Potpisnici
ovoga teksta, zbog nedavno preboljene gripe, predložila je Lapacho-čaj
iz Južne Amerike, koji su još Inke smatrali ljekovitim. Uz posebnu
keramičku šalicu s poklopcem i keramičku žličicu, nerafinirani šećer i
keksić, opet sve u keramičkim posudicama donijela je i mali pješčani
sat.
- Kada pijesak iscuri, sat još dva puta okrenite i čaj će biti gotov -
tumači nam Marija, uz napomenu da je riječ o posebnom čaju koji se ne
smije miješati metalnom nego samo keramičkom žličicom, jer neki
sastojci čaja ne trpe metal.
Čajana s 38 vrsta čajeva je apsolutna novost u Rijeci, a vlasnici su
odlučili goste i poučavati tradicionalnoj kulturi čaja, koja nije samo
ispijanje toplog ili hladnog napitka nego obred, rasterećenje. A
priprema čaja u listićima zahtijeva punu pozornost onoga koji će ga
piti.
- Prije nego što smo otvorili Čajanu, otputovali smo u Kinu i Japan, a
o indijskoj tradiciji doznali smo na internetu. Nakon toga proputovali
smo Europu i zapravo nigdje nismo vidjeli pravu čajanu. To su uglavnom
kafići u kojima se služi čaj. Japanska tradicija nešto je sasvim drugo.
Tamo je sve važno: od puta do čajane i ulaska kroz vrata mnogo niža od
osobe koja ulazi do samog obreda pripreme čaja. Mi smo odlučili u svoju
Čajanu ugraditi hrvatsku tradiciju. Uselili smo se u vrlo staru zgradu
i starom smo je ostavili, opremili je starinskim namještajem. Do
prostora na prvom katu dolazi se uskim strmim stubama. A čaj se pije iz
čajnika i šalica koje sam sama kreirala i dala izraditi - priča nam
vlasnica.
S potrebom da sama počne izrađivati posude susrela se kada je nabavljen
poznati Mate-čaj iz Južne Amerike. On se pije na slamčicu iz keramičkih
tikvica. Nigdje nisu mogli kupiti takve posude i nije bilo druge nego
izraditi ih. Tako je nastajalo i drugo posuđe, pa su sve šalice,
čajnici, posudice za šećer i kolačić unikati.
- Dolaze sve generacije, među kojima ima istinskih poznavatelja i
ljubitelja čaja, ali i onih koji su odlučili to tek postati. To je
dobro, jer čaj je zdrav. Sprečava stres i jača imunitet. Čak i
kavoljupci mogu kavu zamijeniti čajem: poznati engleski Assan-čaj ima
40 miligrama kofeina u šalici (kava 80 miligrama), ali taj kofein
postupno ulazi u organizam i zadržava se i do tri sata te ne stvara
stres - objašnjava Marija.
Hlađenje preko leda
Dolaskom ljeta, će se u riječkoj Čajani prelaziti na ledeni čaj.
Pripremat će se na poseban način, hladiti preko leda, da ne izgubi okus
i aromu, a na terasi će se služiti i čajni kokteli.
I u slučaju riječke Čajane naišli smo na nelogičnost hrvatskih zakona.
Ne postoji mogućnost za otvaranje lokala u kojemu će se služiti samo
čaj nego u ponudi mora biti i kava, te druga pića. Tako se u Čajani
može popiti kava, kakao, sokovi, vino i pivo. Međutim, svoj protest
protiv nelogičnih zakona na najbolji mogući način pokazuju gosti - više
od 95 posto dolazi ih popiti čaj.
Gosti sami boje svoje šalice
Uz pouku o tradiciji ispijanja čaja, Riječani će u Čajani dobiti i onu likovnu. Jedanput tjedno mogu cijelog dana sjesti za poseban stol na kojemu su boje i kistovi i obojiti svoju šalicu. Naravno, uz ispijanje šalice čaja po vlastitom izboru. Obojena šalica unikatni je dar sebi ili nekoj dragoj osobi u koju je ugrađen dio osobnosti onoga tko ju je obojio. Domaćini namjeravaju organizirati i "Izložbu u pet" u sklopu koje će po tjedan dana izlagati umjetnici koji rade male formate, te bijenalne izložbe čajnog posuđa iz cijeloga svijeta.