RITUALI U riječkoj Čajani uči se drevna kultura ispijanja čaja, a stres se rastjeruje i oslikavanjem posuđa

Svaki čaj u svome unikatu

254096.jpg
import
23.09.2005.
u 14:03

Zamišljam se kako negdje na Dalekom istoku s velikim šeširom u praskozorje berem bijeli čaj.  Ili sam na obroncima Himalaja, gdje raste Darjee ling, čaj koji zovu šampanjcem među čajevima. A moram jednoga dana otići i u Hamburg najveću luku za uvoz čajeva iz cijeloga svijeta...
Tako je maštala Marija Zudenigo, koja je s partnerom Antom Milasom prije šest mjeseci otvorila prvu riječku Čajanu.

Metal zabranjen
Razgovor je tekao uz šalicu čaja - ona je ispijala zeleni. Potpisnici ovoga teksta, zbog nedavno preboljene gripe, predložila je Lapacho-čaj iz Južne Amerike, koji su još Inke smatrali ljekovitim. Uz posebnu keramičku šalicu s poklopcem i keramičku žličicu, nerafinirani šećer i keksić, opet sve u keramičkim posudicama donijela je i mali pješčani sat.

- Kada pijesak iscuri, sat još dva puta okrenite i čaj će biti gotov - tumači nam Marija, uz napomenu da je riječ o posebnom čaju koji se ne smije miješati metalnom nego samo keramičkom žličicom, jer neki sastojci čaja ne trpe metal.
Čajana s 38 vrsta čajeva je apsolutna novost u Rijeci, a vlasnici su odlučili goste i poučavati tradicionalnoj kulturi čaja, koja nije samo ispijanje toplog ili hladnog napitka nego obred, rasterećenje. A priprema čaja u listićima zahtijeva punu pozornost onoga koji će ga piti.

- Prije nego što smo otvorili Čajanu, otputovali smo u Kinu i Japan, a o indijskoj tradiciji doznali smo na internetu. Nakon toga proputovali smo Europu i zapravo nigdje nismo vidjeli pravu čajanu. To su uglavnom kafići u kojima se služi čaj. Japanska tradicija nešto je sasvim drugo. Tamo je sve važno: od puta do čajane i ulaska kroz vrata mnogo niža od osobe koja ulazi do samog obreda pripreme čaja. Mi smo odlučili u svoju Čajanu ugraditi hrvatsku tradiciju. Uselili smo se u vrlo staru zgradu i starom smo je ostavili, opremili je starinskim namještajem. Do prostora na prvom katu dolazi se uskim strmim stubama. A čaj se pije iz čajnika i šalica koje sam sama kreirala i dala izraditi - priča nam vlasnica.

S potrebom da sama počne izrađivati posude susrela se kada je nabavljen poznati Mate-čaj iz Južne Amerike. On se pije na slamčicu iz keramičkih tikvica. Nigdje nisu mogli kupiti takve posude i nije bilo druge nego izraditi ih. Tako je nastajalo i drugo posuđe, pa su sve šalice, čajnici, posudice za šećer i kolačić  unikati.
- Dolaze sve generacije, među kojima ima istinskih poznavatelja i ljubitelja čaja, ali i onih koji su odlučili to tek postati. To je dobro, jer čaj je zdrav. Sprečava stres i jača imunitet. Čak i kavoljupci mogu kavu zamijeniti čajem: poznati engleski Assan-čaj ima 40 miligrama kofeina u šalici (kava 80 miligrama), ali taj kofein postupno ulazi u organizam i zadržava se i do tri sata te ne stvara stres - objašnjava Marija.

Hlađenje preko leda
Dolaskom ljeta, će se u riječkoj Čajani prelaziti na ledeni čaj. Pripremat će se na poseban način, hladiti preko leda, da ne izgubi okus i aromu, a na terasi će se služiti i čajni kokteli.

I u slučaju riječke Čajane naišli smo na nelogičnost hrvatskih zakona. Ne postoji mogućnost za otvaranje lokala u kojemu će se služiti samo čaj nego u ponudi mora biti i kava, te druga pića. Tako se u Čajani može popiti kava, kakao, sokovi, vino i pivo. Međutim, svoj protest protiv nelogičnih zakona na najbolji mogući način pokazuju gosti - više od 95 posto dolazi ih popiti čaj.


Gosti sami boje svoje šalice

Uz pouku o tradiciji ispijanja čaja, Riječani će u Čajani dobiti i onu likovnu. Jedanput tjedno mogu cijelog dana sjesti za poseban stol na kojemu su boje i kistovi i obojiti svoju šalicu. Naravno, uz ispijanje šalice čaja po vlastitom izboru. Obojena šalica unikatni je dar sebi ili nekoj dragoj osobi u koju je ugrađen dio osobnosti onoga tko ju je obojio. Domaćini namjeravaju organizirati i "Izložbu u pet" u sklopu koje će po tjedan dana izlagati umjetnici koji rade male formate, te bijenalne izložbe čajnog posuđa iz cijeloga svijeta.

Želite prijaviti greške?