turska spremna za rat

'Ako im samo padne dlaka s glave, odgovorit ćemo i od tog trenutka sve se mijenja'

isil,tenk
Foto: Reuters/PIXSELL
1/9
04.10.2014.
u 17:50

Na snagu je stupilo dopuštenje turskog parlamenta za vojnom intervencijom u Siriji i Iraku, a premijer Erdogan upozorava kako su spremni za sukob

Danas je na snagu stupilo odobrenje koje ja izglasao turski parlament, a koje turskim oružanim snagama omogućuje da ratuju na teritoriju Iraka i Sirije. Također savezničke snage mogu koristiti turske vojne baze za pokretanje napada na položaje ISIL-a, a u njima mogu stacionirati i snage koje bi mogle poslužiti za kopneni napad.

- Nećemo oklijevati s odgovorom ako se išta dogodi ovdje - rekao je turski premijer Recep Tayyip Erdogan novinarima pokraj grobnice Sulejman saha, djeda osnivača Otomanskog carstva Osmana I, čija je grobnica nalazi na sirijskom teritoriju.

Riječ je o povijesnom mjestu koje se nalazi 25 kilometara unutar sirijskog teritorija, no pod turskim je suverenitetom od potpisivanja od potpisivanja ugovora između Francuske, koja je tada zauzimala taj teritorij, i Turske 1921. godine.

Turska vojska tamo je rasporedila 40 vojnika.

- Ako im samo padne dlaka s glave, turska vojska poduzet će sve što je potrebno i od tog trena sve se mijenja - poručio je Erdogan.

Pogubljen Alan Henning

Nakon objave snimke na kojoj se vidi kako pripadnici snaga ISIL-a odrubljuju glavu britanskom humanitarcu Alanu Henningu, britanski premijer David Cameron kazao je kako i ovaj gnusni čin pokazuje brutalnost i barbarizam terorista. Britanskoj i svjetskoj javnosti obećao je da će ubojice uhvatiti i privesti ih pravdi.

Nakon što su Henningu odrubili glavu, teroristi su najavili da će za tri tjedna biti pogubljen mladi Amerikanca Peter Edward Kassig, što će biti odmazda Amerikancima zbog zračnih udara na Irak i Siriju. Kassig je državljanin SAD-a i bivši američki vojnik koji je neko vrijeme proveo u Iraku. Prije četiri godine prošao je obuku za medicinskog tehničara. Prije dvije godine otišao je u Libanon kako bi pružao medicinsku pomoć sirijskim izbjeglicama.

>>Turska spremna za kopneni udar na džihadiste

>>Turska može u rat protiv džihadista u Siriji i Iraku

>>ISIL dekapitirao još jednog taoca, Alana Henninga

Tijekom noći s petka na subotu američki i saveznički zrakoplovi žestoko su napadali položaje ISIL-a u okolici sirijskog grada Kobanea koji se našao na udaru terorista. U okolici toga grada vode se žestoke borbe između kurdskih boraca i snaga ISIL-a kojima je cilj zauzeti i ovaj grad nastanjen pretežno Kurdima. Tijekom cijele noći na grad i okolicu padale su granate. Kako ISIL obično ne vodi borbe noću zbog toga da ne postane laka meta savezničkih zrakoplova, ova noćna ofenziva pokazuje da im je izuzetno stalo da Kobane što prije bude u njihovim rukama.

Komentara 47

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
18:10 04.10.2014.

Turska treba samo prestati putem naftovoda prevoziti naftu koju joj šalje ISIL i prestati kroz svoju državu propuštati ISIL-ove borce, naoružanje i logistiku na putu za Irak i Siriju. Čim to Turska uradi, ISIL neće više moći ratovati.

DU
Deleted user
18:07 04.10.2014.

Turska čeka da Kurdi što više naježe pa će se zasada borbe voditi samo preko novinskih naslovnica.

NE
Neonacionalist
18:12 04.10.2014.

To odrubljivanje glava nedužnim zarobljenicima čisti je barbarizam kojim ti isilovci samo dokazuju svoju okrutnost i nemilosrdnost, takvi gadovi naprosto ne zaslužuju život i treba ih zbrisati sa lica zemlje , nisam mislio da ću to za ikoga reći alii sa ovima nema nikakvih pregovora ni dogovora , njih treba jednostavno uništiti. Također oni ne pokazuju nikakvu toleranciju prema ljudima drugih vjera i mišljenja na teritoriju koju su okupirali nego ubijaju sve koji se ne pokoravaju njihovoj izvrnutoj verziji radikalnog islama . Amerikanci koji su ih stvorili su najodgovorniji pa neka sada čiste govna koja su izasrali.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije