Američki analitičari:

Trump je ipak manje zlo od Cruza

Republican U.S. presidential candidate Ted Cruz challenges rival Donald Trump (L) about releasing his tax returns during the debate sponsored by CNN for the 2016 Republican U.S. presidential candidates in Houston, Texas, February 25, 2016. REUTERS/Mike St
Foto: Reuters/PIXSELL
09.03.2016.
u 08:15

‘Ako Teda Cruza smatraju protuotrovom za Donalda Trumpa, onda bi moglo ispasti da je protuotrov puno smrtonosniji od otrova!’

Kako se u Sjedinjenim Državama zahuktava sezona predsjedničkih predizbora, tako se u medijima sve više analiziraju dvojica republikanskih kandidata – Donald Trump i Ted Cruz.

Obojica su se poput crnih oblaka nadvila nad američku političku scenu, ali oko jednog od njih ipak se može nazrijeti tanki srebrni obrub. Iako Donald Trump i dalje ostaje crni oblak, većina analitičara poprilično je složna u tome da je on puno manje zlo od Teda Cruza.

Demagog gladan moći

Do jučer Cruz je bio samo osamdesetak delegatskih glasova iza Trumpa, što nije nešto što se u idućih tjedan dana ne bi moglo nadoknaditi. No mnogi mediji postavili su pitanje vide li republikanci zaista da je Cruz čovjek koji će spasiti stranku od Trumpa i smatraju li oni da im je “vrag kojeg dobro poznaju (Cruz) prihvatljiviji od vraga o kojemu baš i ne znaju puno toga”. Na pitanje tko je od njih dvojice konzervativniji i radikalniji u svojim političkim stavovima, odgovor je gotovo jedinstven – Ted Cruz!

Eugene Robinson, kolumnist Washington Posta, napisao je: “Ako Teda Cruza republikanci smatraju protuotrovom za Trumpa, onda bi moglo ispasti da je protuotrov puno smrtonosniji od samoga otrova!”

Brojni komentatori upozoravaju da je Cruz jedan od najgorih senatora, čovjek koji je izravno odgovoran za proračunsku krizu iz 2013. godina koja je paralizirala federalnu administraciju i prouzročila goleme gubitke. Nazivaju ga serijskim lašcem koji svojim lažima drugima nanosi nemjerljivu štetu, čovjekom kojem je kompromis nepostojeća riječ, demagogom gladnim moći i vlasti, nasljednikom senatora Josepha McCarthyja, koji je 50-ih godina prošloga stoljeća orkestrirao progonima navodnih komunista i socijalista u SAD-u.

Mefistovski prepreden

Upotreba sile protiv neprijatelja odličan je primjer za usporedbu stavova ove dvojice. Dok se Trump otvoreno zalaže za torturu svih onih za koje se posumnja da su teroristi, Cruz vrlo otvoreno govori o tome da bi “bacio nuklearne bombe nakon kojih bi pijesak u pustinjama na Bliskom istok svijetlio u mraku”. I dok Trumpa nazivaju prostim populistom, političkim nasilnikom i neznalicom, Cruza karakteriziraju kao fanatika i čovjeka koji mefistovskom prepredenošću koristi svoju visoku inteligenciju i obrazovanje na vrhunskim sveučilištima kako bi Americi podvalio svoju toksičnu i ultrakonzervativnu politiku. 

>>Učinimo sve da 
Donald Trump, 
okružen samim Hasanbegovićima, 
ne pobijedi u Americi

>>Multimilijarder i drski provokator postaje 45. američki predsjednik?!

Komentara 13

JO
josko
10:04 09.03.2016.

Čudim se kako je Ted Cruz i dalje u utrci (pitaju se isto i Ameri, a i dalje je aktivan)!? Najme, Ted cruz je rođen u Calgary (Alberta), Canada - a po Ustavu SAD, tko nije rođen u Americi - ne može biti Predsjednik SAD!

LD
lopov drpiga
09:46 09.03.2016.

Trump je manje zlo i od Hillary Clinton. Za nju Julian Assange, koji je čitao njene mailove kaže da ova žena doživljava emocionalna uzbuđenja na scene ubijanja ljudi. Oni koji budu glasovali za nju, glasuju za ratove.

Avatar zlatko.peric.365
zlatko.peric.365
10:06 09.03.2016.

"Analiziraju mediji" kaže pristrana novinarka i prepisuje iz američkih komunističkih novina "Huffington post". Jutarnji nas obasipa Soroševom propagandom ujutro, Večernji to radi naveče, eto to je razlika između vas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije