Dokument Pentagona

Ovako bi mogao izgledati svjetski poredak do 2035. godine

rusija vojska
Foto: Reuters/PIXSELL
01.08.2016.
u 09:50

Rusija ili Kina mogle bi premašiti vojnu i ekonomsku moć Zapada u nekim područjima

Do 2035. godine SAD bi se mogao naći u okruženju u kojem bi se Rusija ili Kina mogle s njim izjednačiti ili čak premašiti vojnu i ekonomsku moć Zapada u nekim područjima, stoji u Pentagonovu izvještaju.

"U samo 20 godina, SAD i njegovi saveznici živjet će u svijetu u kojem oblikovanje globalnog poretka u obliku na koji su oni navikli poslije hladnog rata može biti složeno i sve teže, ako ne i nemoguće", navedeno je u istraživanju. "Budućnost svjetskog poretka svest će se na to da će određen broj država s političkom voljom, gospodarskim kapacitetom i vojnim sposobnostima pokušati nametnuti promjene na račun drugih", navodi se.

"Rastuće sile, uključujući, na primjer Kinu, Rusiju, Indiju, Iran ili Brazil sve više izražavaju nezadovoljstvo svojim ulogama, pristupom i tijelima unutar trenutačnog međunarodnog sustava", stoji u izvještaju. "Rusija će se nastaviti modernizirati i to svoje vojne, zračne i interkontinentalne nuklearne snage i iskoristiti odvraćanje operacija kao što su "nuklearne vježbe, letovi bombardera kao i strateška izviđanja iznad teritorija SAD-a", predviđaju znanstvenici Pentagona, piše RT .

Utjecaj SAD-a u svijetu

Rusija, Kina, Indija i druge zemlje, s oznakom "revizionističkih država", kako stoji u izvještaju, zaključivat će alternativne savezničke sporazume dok će resursi Zapada koji se smanjuju negativno utjecati na dominaciju Washingtona u svijetu. U izvještaju se naglašava da zasad nema te snage koja bi se otvoreno mogla suprotstavi globalnom utjecaju Amerike, ali da se ona i njeni saveznici i partneri više ne razvijaju brzinom kojom se razvijaju njihovi mogući suparnici.

"Buduća dostignuća dovest će do učvršćivanja pariteta igrača na svjetskoj sceni i omogućit će potencijalnim protivnicima da upute izazov globalnim interesima SAD-a", zaključuju autori izvještaja. 

Ključne riječi

Komentara 69

Avatar @proma_trač
@proma_trač
10:42 01.08.2016.

I što je poanta taktičke analize ? - možda da što brže treba započeti rat dok se još nisu toliko razvili da bi nas mogli ozbiljnije ugroziti. Bolesne pačurde, ništa drugo.

DU
Deleted user
10:11 01.08.2016.

Još nedavno bilo je riječi da će se Rusija raspast,da će je slomit sankcije.. otkud sad ovaj zaokret.

Avatar MENSA
MENSA
11:16 01.08.2016.

Amerima polako dolazi iz guzi"e u glavu da (sva sreca) postoje i druge drzave i narodi koji danas imaju i ekonomsku i vojnu moc da obuzdaju nevidjeno nasilje i pljacku i terorizam koje su do sada radili Ameri po cijelomm svijetu. Onako, simbolicki sa sigurnoscu se moze konstarirati da je amercko-cionisticka simbioza olicenje samoga Zla i djelovanja Necastivog!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije