KUBANSKI REVOLUCIONAR

Ovo su sve načini na koje su pokušavali atentat na Fidela Castra

Fidel Castro
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
26.11.2016.
u 17:22

Napad je pokušan i preko njegove ljubavnice Marite Lorenz koja je trebala otrovati Fidela..

Iako je bio meta mnogih atentata, kubanski revolucionar Fidel Castro podlegao je bolesti i umro u 90. godini života.

Kubanska obavještajna služba tvrdi da je na Castra pokušano više od 600 atentata, a među njima su i pokušaji trovanja pomoću frapea ali i postavljanje eksploziva u cigaru, piše Metro.

Castro je čak ove pokušaje smatrao kao svojevrsna priznanja.

- Da su pokušaji atentata olimpijski sport, ja bih osvojio zlatnu medalju - rekao je jednom Castro.

CIA je 1960-ih na brojne načine pokušala svrgnuti Castra, a prema tvrdnjama Kubanaca, to je čak uključivalo i trovanje njegovog rupčića. Budući je ronjenje bilo njegov omiljeni hobi, meta atentatora bilo je i njegovo ronilačko odijelo. Planiralo se postaviti i eksploziv u školjke koje bi eksplodirale kada bi Castro ronio kraj njih. 

Jedan od planova bio je i staviti otrovnu iglu u olovku kojom bi upiknuli kubanskog predsjednika. CIA je navodno pokušala i osramotiti Castra na način da mu otpadne brada u javnosti ili da mu podmetnu LSD tijekom radijskog govora i prikažu ga ludim zbog čega bi izgubio vjerodostojnost.

Osiguranje Fidela Castra spasilo mu je život nakon što su otkrili zamku postavljenu ispod podija gdje je Castro trebao održati govor. Tamo su bili postavljeni eksplozivi i teško da bi Castro preživio napad.

Napad je pokušan i preko njegove ljubavnice Marite Lorenz koja je trebala otrovati Fidela. Plan je propao nakon što se kapsula s otrovom otopila u njenoj kremi za lice.

>> Umro Fidel Castro

>> Život u slikama: Kako je Fidel Castro ostao zapisan u povijest

Ključne riječi

Komentara 19

Avatar Gospodin Maminjo
Gospodin Maminjo
18:31 26.11.2016.

U naslovu: ovu su sve nacini na koje su pokusavali atentate... a onda u tekstu imamo: planirali su,navodno su pokusavali,jedan od planova..

OS
osica
18:41 26.11.2016.

uh, i Mesić se oglasio biti će da je to neka "tuga golema" . Zar "niš niš ne razmete" ?

Avatar comparator
comparator
18:03 26.11.2016.

Castrovo "veliko životno i revolucionarno djelo" je što je narod unazadio i osakatio za dugi niz godina koje su prošle ali i one koje dolaze.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije