poruke mira

Papa Franjo: Rat se dobiva ako ga se ne vodi

papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
09.08.2015.
u 09:55

Moramo hodati zajedno. Uvijek je bolje prijateljstvo od borbe, bolji je mir od rata. Postoji samo jedan način da se pobjedi u ratu, a to je da ga se ne vodi, kaže papa Franjo

Postoji samo jedan način da se pobjedi rat, a to je da ga se ne vodi, kazao je papa Franjo u razgovoru za argentinski radio Es de Dios župe Virgen del Carmen grada Campo Gallo, kako prenosi Vatikanski radio.

– Moramo hodati zajedno. Uvijek je bolje prijateljstvo od borbe, bolji je mir od rata. Postoji samo jedan način da se pobjedi u ratu, a to je da ga se ne vodi – kazao je Franjo.

Posljednjih nekoliko dana Papa učestalije nego prije govori o sukobima, ratovima i kako ih izbjeći.

– Napetosti i sukobi se rješavaju dijalogom i poštivanjem drugih, rekao je Franjo govoreći mladima Međunarodnog euharistijskoga pokreta s kojima se 7. kolovoza susreo u dvorani Pavao VI. Papa se posebno osvrnuo na dvije riječi: napetost i sukob. Te su riječi sastavnica društvenog i obiteljskoga života. Svatko u svom životu treba otkriti te napetosti, jer napetosti pomažu rast, potiču hrabrost. Mladić bez hrabrosti, mlak je mladić, već ostario. Katkad želim mladima reći: "Molim vas, ne idite u mirovinu!, jer neki u dvadesetoj godini odlaze u mirovinu, u životu imaju sve, nemaju napetosti. U obitelji su napetosti, to je svima jasno. A kako ih riješiti, kako se rješavaju napetosti?", upitao je Papa i odgovorio: "Dijalogom".

Potaknuo je mlade da ne bježe od napetosti, ali i da budu lukavi, jer nije dobro željeti napetost radi napetosti. Napetost nam pomaže da idemo prema skladu, koji pak iziskuje drugu napetost. Samo na groblju nema napetosti. Ukratko, napetosti pomažu rast, valja ih rješavati dijalogom, ali ne treba biti previše nalijepljen na napetosti, jer mogu uništiti osobu, kazao je papa Franjo.

– Sukobe treba usmjeriti prema jedinstvu. Društvo s mnogim kulturama treba težiti jedinstvu poštujući različitosti, poštujući identitet svake manjine – kazao je Papa i naglasio kako je rat nasilje i ubojstvo.

– Istina je da sukob prestaje ako nestane jedna od sukobljenih strana. Ali to nije rješenje. Ako u jednoj državi ima mnogo identiteta, bit će i sukoba, ali oni se mogu riješiti samo poštujući svačiji identitet. Sukobi se rješavaju dijalogom, poštovanjem druge osobe – naglasio je Franjo. Kazao je kako se na Srednjem istoku ne poštuju manjine, kršćane, odnosno ne samo da se ne poštuju, nego ih često ubijaju, progone…

– Zašto? Zato jer ne poštuju njihov identitet. U našoj je povijesti uvijek bilo vjerskih sukoba, nepoštivanja tuđeg identiteta: Taj nije katolik, ne vjeruje u Isusa Krista…  Ali poštuj ga! Gledaj ono što je u njemu dobro, gledaj ono što je dobro u njegovoj vjeri, kulturi, gledaj njegove vrijednosti! Sukobi se rješavaju poštivanjem tuđega identiteta – naglasio je Papa. Franjo je i kazao kako je odbacivanje imigranata u moru ratni čin.

>> Papa Franjo: Rastavljene i opet oženjene ne izopćujte

Ključne riječi

Komentara 36

MA
matadorsrvski
10:22 09.08.2015.

reci to onima koji sire "demokratiju"

Avatar EU?
EU?
11:03 09.08.2015.

Krstaški ratovi, konfiskadori , tridesetogodišnji rat ( 17 vek) pa WW1 i WW2 . Da imaš malo obraza papice izvinuo bi se za sve zločine i genocide koje počinila tvoja crka od prvog dana nastanka pa sve do danas .ka pa sve do danas . I podelio svo bogatstvo koje ste pokrali i oteli od nevinih .

BA
bakulušić
17:45 09.08.2015.

Crkva i papa Franjo dobro znaju razliku između mudrosti i lukavstva. Osobno ne vjerujem da bi papa Franjo nekoga upućivao da bude - lukav. To je strano crkvenom naučavanju. Zato nikada ne vjerujem hrvatskim novinarima i medijima koji djeluju u Hrvatskoj kad interpretiraju riječi i poruke pape Franje. Pozivam i ostale da budu oprezni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije