Dogovorili se

Putin i Obama razgovarali telefonom o Siriji

kolaž Obama Putin
Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
14.02.2016.
u 15:25

Putin i Obama su se "dogovorili da će potaknuti suradnju preko diplomatskih kanala i drugih tijela radi provedbe dogovora" iz Muenchena.

Američki predsjednik Barack Obama nazvao je ruskog kolegu Vladimira Putina kako bi s njime razgovarao o stanju u Siriji, priopćio je Kremlj. Dvojica čelnika su "pozitivno ocijenila" dogovor o prekidu neprijateljstva u Siriji postignut na konferenciji u Muenchenu ovog tjedna, navodi se u priopćenju Kremlja koji je razgovor nazvao "iskrenim".

Putin i Obama su se "dogovorili da će potaknuti suradnju preko diplomatskih kanala i drugih tijela radi provedbe dogovora" iz Muenchena, dodaje se u priopćenju. Nakon intenzivnih razgovora u Muenchenu, na jugu Njemačke, Sjedinjene Države, Rusija i njihovi najveći saveznici u tom pitanju - osim sirijskih strana - pozvali su u noći na petak na "prekid neprijateljstva" do idućeg tjedna. No rješavanje sirijskog sukoba dodatno je otežano zbog turskog granatiranja područja koja nadziru Kurdi i slanja saudijskih borbenih zrakoplova na tursku bazu, A Rusija se protivi mogućoj kopnenoj intervenciji Ankare i Rijada.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev je u razgovoru za Euronews izjavio da je predsjednik Bašar al Asad jedina legitimna snaga u zemlji i da bi njegovim odlaskom nastao "kaos". - Možete se složiti ili ne, ali on je predsjednik - rekao je, po prijevodu na engleski. - Ako ga se ukloni, nastat će kaos, kakav smo ne jednom vidjeli u nekim zemljama Bliskog istoka - dodao je.

>>Obama pozvao Tursku i Rusiju da se koncentriraju na zajedničkog neprijatelja - Islamsku državu

Komentara 36

Avatar nevolim_isilovce
nevolim_isilovce
21:32 14.02.2016.

Ne znam šta Obama ima zvati Putina... Svijet je u puno gorem stanju nego kad je došao na vlast, njegov totalni promašaj vanjske politike rezultirao je milijunima mrtvih i raseljenih na području bliskog istoka i Ukrajine a sve radi ucjene svojih saveznika, ekstremističkih islamista iz Istambula, Dohe i Rijada. Veselim se izboru Trumpa za novog predsjednika SAD-a, nadam se da će barem on znati vratiti dostojanstvo i ugled svojoj zemlji koji je već odavno izgubila.

Avatar superhik74
superhik74
16:59 14.02.2016.

Nakon sto su napravili totalni kaos u Afganistanu, djelovima Pakistana, Iraku, Jemenu, Egiptu, Libiji, Ukrajini, Maliju, Centralno Africkoj Republici, Nigeriji, prethodno u Somaliji i na Kosovu, cime su preplavili EU izbjeglicama i migrantima iz tih unistenih drzava, a sami nee zele uzeti niti jednog od tih jadnika koje su sami stvorili, Ameri se prave naivci i pricaju o "stabilizaciji" a zadnjih nekoliko desetljeca rade iskljucivo na destabilizaciji i unistenju drzava koje nisu kontrolirali ili postavili svoje marionete. Svi znamo tko je predstavnik tzv. rezima (odnosno legalne vlasti u Siriji) Basar Assada,odnosno vodje teroristicke vehabijske tvorevine ISIL Abu Bakr al_Baghdadi a neka nam netko od peraca mozga kaze ime i prezime (ime i prezime) predsjednika, vodje, poglavice ili kako god hocete izmisljene nepostojece tzv. Slobodne Sirijske Armije (Free Syrian Army). Zasto ga nitko ne zna ? Zato sto ne postoji nikakva "Slobodna Armija" prema tome ne moze niti imati vodju, radi se o izmisljenom izgovoru za pokusaj okupacije suverene drzave Sirije. Znaci Assad bi trebao pregovarati s duhovima, s obzirom da predstavnik "umjerene opozicije" ne postoji. Jako je tesko pregovarati s duhovima, ali normalno po zapadnoj "logici" zato je kriv Assad, i treba ga srusiti pa ce sve biti lijepo kao sto smo vec vidjeli u Iraku, Libiji itd. itd. Stvarno je dosta ovih baljezgarija.

DU
Deleted user
16:23 14.02.2016.

Obama mora za sve pitati cara Putina

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije