nemoguć pravi dogovor

SAD i Rusija ne mogu zajedno protiv ISIL-a

vladimir putin
Foto: Reuters/PIXSELL
20.09.2015.
u 13:45

Trebali bi zajednički birati mete, a teško da bi se o tome mogli dogovoriti Zapad, Turska, zaljevske zemlje i Rusija

60 posto

Unatoč tome što je predsjednik Rusije Vladimir Putin kazao da je njegova zemlja spremna zajedno s koalicijom predvođenom SAD-om sudjelovati u borbi protiv ISIL-a, teško je vjerovati da će do takve suradnje doista i doći. I to ne samo zbog različitih stavova prema situaciji na Bliskom istoku nego i zbog njihovih saveznika u regiji. Moskva je iznimno zabrinuta zbog mogućnosti da bi pripadnici ISIL-a mogli početi izvoditi napade u Europi, Rusiji i centralnoj i jugoistočnoj Aziji, ali za koaliciju sa SAD-om trebalo bi postojati povjerenje, kojeg nema između Ruske Federacije i SAD-a, ali i određeno poklapanje političkih ciljeva na terenu.

Jedna od najozbiljnijih prepreka sustavnoj suradnji jest to da Sjedinjene Države i zapadne zemlje još uvijek inzistiraju na odlasku s vlasti sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada, a Vladimir Putin i Iran i dalje ga podupiru. Da bi uopće došlo do suradnje u borbi protiv Islamske države, koja se do sada pokazala neučinkovitom i u koju bi se mogli uključiti Iran i Rusija, Sjedinjene Države bi morale dobiti blagoslov svojih saveznika kao što su Saudijska Arabija, Turska i Izrael, što je u ovom trenutku nemoguće. Za kvalitetnu i učinkovitu suradnju svi bi oni trebali zajednički birati mete, a teško je vjerovati da bi se o potencijalnim metama uspjele dogovoriti Turska, zapadne sile, zaljevske zemlje i Ruska Federacija.

30 posto - Rusi će, u dogovoru sa zapadom, bombardirati neke položaje boraca ISIL-a

Zbog velikih prijetnji Islamske države, uključivanje ruskih i zapadnih snaga u koaliciju i zajedničku borbi protiv ISIL-a moglo bi se dogoditi na terenu. Ruski i američki stručnjaci mogli bi se dogovoriti oko nekih meta i položaja boraca ISIL-a koje bi Rusija svojim ratnim zrakoplovstvom mogla bombardirati na području Sirije i Iraka, ali je jako teško očekivati da će to sve biti planski i strateški usklađeno. U posljednje vrijeme Ruska Federacija inzistira da uđe u zapadnu koaliciju koja već godinu dana prilično neefikasno vodi borbu protiv terorističke organizacije Islamska država.

10 posto - Putin i Obama složno će napasti Islamsku državu, a uključit će se i Iran

Predsjednici Vladimir Putin i Barack Obama slažu se da se egzodus izbjeglica neće moći zaustaviti udomljivanjem, nego da treba zaustaviti krvavi rat u Iraku i Siriji te ukloniti najvažniji uzrok tog problema, a to je ISIL. Zbog toga bi vrlo lako moglo doći do povijesnog dogovora i koalicije između SAD-a i Rusije u borbi protiv ISIL-a, u koju bi se u tom slučaju zasigurno uključio i Iran.

>> Nažalost, zbog tajnih saveznika ne vidi se brzi kraj Islamske države

Komentara 36

Avatar Ibrahim-Vitez-Pjanic
Ibrahim-Vitez-Pjanic
18:19 20.09.2015.

Ja nisam Rusofil ali da nije ovog Putina koji je jedina kocnica ostvarenju Talmuda mi bi se davno gusili u krvi.Sve im ide po planu Europa puna izbjeglica medu kojima sigurno ima terorista.Na celo Amerike bi mogao doci covjek koji ce napraviti rasni rat u Americi Donald Trump.Pakistan jue razvio rakete koje mogu letjeti u bilo koji dio Indije.Kinu pogada recesija koja se moze pretvoriti u buntove pa cak i u revoluciju.I kad se svi pokolju ono sto ostane bit ce robovi.Samo Talmud ne kaze nista za Putina ,jos im ostaje da njega skinu i dovedu nekoga ko ce izdati svoj narod i uspjeli bi.Kakav je takav je ali je jedini tracaak nade da nwo ne pobijedi.

ST
stomugromova
16:06 20.09.2015.

Svi znaju da su USA najveći teroristi na svijetu.Oni su poveli borbu protiv terorizma,koja je teror protiv svih nas.

DU
Deleted user
15:36 20.09.2015.

Hvala Putinu sto spasava kršćane u Siriji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije